A B-vitaminok a vízben oldódó vitaminok közé tartoznak. Ezen belül a B6-vitaminnak – más néven piridoxinnak – rendkívül fontos szerepe van a szervezetünkben, főleg a sejtosztódásban, a normális fehérjeháztartás fenntartásában, az idegrendszer támogatásában, továbbá szükség van rá a normális izomműködésnél, az emésztésnél, a vörösvérsejtek felépítésénél, illetve egyes típusai elengedhetetlenek bizonyos enzimek és tápanyagok hasznosításához. A B6-vitamin egyébként egy piridinszármazék, aminek aktív formái közé tartozik a piridoxál és a piridoxamin.
Cikkünkben részletezzük, hogy milyen tünetei vannak a B6-vitamin hiányának, és sorra vesszük, hogyan lehet pótolni, illetve kitérünk annak hatásaira is.
Kiegyensúlyozott étkezés mellett kicsi az esélye annak, hogy hiányállapot alakuljon ki. Ha azonban nagyon soványak vagyunk, sokat sportolunk, vagy egyoldalúan étkezünk, könnyen kiürülhetnek a B6-vitamin készleteink. Mivel rengeteg folyamatnál fontos szerepet tölt be a B6, hiányának számos tünete lehet.
A B6-vitaminnak számos jótékony élettani hatása van. Ezeket mutatjuk be a következő bekezdésekben.
A B6 fontos szerepet játszik az agyi működésben és fejlődésben. Ezzel szoros összefüggésben, ha nincs a szervezetünkben elegendő belőle, akkor ez negatívan befolyásolhatja többek között az emlékezőképességünket, továbbá nagyobb eséllyel alakulhat ki az Alzheimer-kór, illetve az időskori demencia.
Ezen kívül ez a vitamin a homocisztein-szint szabályozásával is hatással van az agyi működésekre. Ennek következtében hiánya károsíthatja a központi idegrendszert, továbbá megnövelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Ahogy már fentebb is írtuk, a B6-vitamin szabályozza a homocisztein-szintet. A homocisztein egy aminosav, amit főleg húsok fogyasztásával juttathatunk be a szervezetünkbe. Ha ennek túl magas a szintje, akkor ez különféle szív- és érrendszeri betegségekre utalhat, ezen felül pedig akár az érfalakat is károsíthatja. A B6 azonban épp ennek az aminosavnak a koncentrációját szabályozza, illetve csökkenti. Ez pedig egyben azt jelenti, hogy a szervezetünk képes meggyógyítani a károsodásokat. Ezen kívül a véralvadást is segíti megelőzni, továbbá szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, így nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásának megelőzéséhez.
A B6-vitamin emésztés útján előállítható formája, a piridoxál-foszfát részt vesz a fehérjék, szénhidrátok és zsírok anyagcseréjéhez szükséges enzimek és koenzimek előállításában, továbbá hozzájárul az elfogyasztott étel energiává történő átalakításában.
Ez talán a B6-vitamin egyik legismertebb jótékony hatása. Hozzájárul a haj, a bőr és a körmök egészségének megőrzéséhez. Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy számos szépségápolási termék is tartalmaz B6-vitamint, így megtalálható többek között arckrémekben, gélekben és pakolásokban is.
A piridoxin a normál immunfunkciók fenntartásához is szükséges, emellett segíti a fertőzések leküzdését, illetve az allergiás tüneteket enyhítésében is fontos szerepet játszik.
Ha nem étkezünk kiegyensúlyozottan, ezzel együtt nem biztosítjuk a szükséges B6-vitamint a szervezetünknek, akkor a különféle hiányállapotok nyomán akár szembetegségek is kialakulhatnak. Több kutatás bebizonyította, hogy a B6-vitamin más vitaminokkal (például a folsavval) való együttes szedése jelentősen lecsökkentheti az olyan betegségek kialakulásának a kockázatát, mint például a szürkehályogét, továbbá a látásvesztést is megakadályozhatja.
Mivel a B6-vitamin növeli a szerotoninszintet, hasonlóan működik, mint a vényköteles antidepresszánsok. Ezen kívül számos hormon termelésében vesz részt, aminek köszönhetően segíti az olyan hangulatingadozások szabályozását, amelyek a depresszió és számos szorongásos megbetegedések esetén jellemzőek.
A B6-vitamin hiánya esetén felerősödhetnek az ízületi gyulladás tünetei, ami egyben azt jelenti, hogy a fájdalmak is súlyosbodnak. A rheumatoid arthritisben szenvedőknek emiatt célszerű kiemelten odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, valamint célzottan emelni B6-vitamin bevitelét. Utóbbi nagy előnye ugyanis, hogy képes az ízületi gyulladással együtt járó fájdalmat.
Amennyiben a premenstruációs szindróma tüneteit is képesek enyhíteni a B6-, illetve a B-komplex vitaminok, sőt, akár meg is előzhetik a fájdalom kialakulását. Számos kutatás bebizonyította, hogy a piridoxin csökkenti a menstruációs görcsöket, a mellfájdalmat, az émelygést, a fáradtságot, a fejfájást, sőt mi több, a havi vérzés előtt megjelenő pattanások megjelenését is mérsékli.
Ezen kívül a szakemberek úgy vélik, hogy a PMS-en is képes enyhíteni a B6-vitamin, ugyanis pozitív hatással van azokra a neurotranszmitterekre, melyek serkentik a véráramlást, szabályozzák a hormonokat, továbbá felelnek a fájdalom kezeléséért.
A terhesség alatti reggeli rosszullétek sok nő hétköznapjait nehezítik meg, azonban a B6-vitamin jótékony hatásainak köszönhetően enyhíthetjük az émelygést és a hányingert.
Ennek a betegségnek a tünetein is enyhíteni tud a B6-vitamin. Képes csökkenteni a rohamokhoz vezető zihálást, továbbá segít megelőzni az asztmarohamok kialakulását, redukálja azok gyakoriságát és súlyosságát.
A B6-vitamin napi ajánlott mennyisége felnőtt nők esetében 1,2 mg, míg férfiaknál 1,5 mg. Várandósok és szoptató anyukák esetén ez az érték magasabb: 1,9 mg naponta. Idős korban szintén több B6-vitaminra van szüksége a szervezetnek: a nőknek 1,5 mg B6-vitaminra, a férfiaknak 1,7 mg-ra. Noha kiegyensúlyozott és változatos étkezéssel fedezni tudjuk a napi ajánlott beviteli mennyiséget, ha valamilyen okból adódóan pótolnunk kell, akkor ezt megtehetjük speciális B-vitamin komplexekkel és multivitamin készítményekkel.
Ahhoz, hogy az élelmiszerekkel tudjuk bevinni a szükséges mennyiséget, természetesen tudnunk kell, hogy melyek a B6-vitaminban gazdag ételek. Ezek közé soroljuk az olyan állati eredetű élelmiszereket, mint a marhamáj, illetve marhahús, a csirkehús, a lazac, a tonhal, a garnéla és a tőkehal. A növényi eredetű élelmiszerek közül a legjobb B6-vitamin források a spenót, a burgonya, a gabonafélék, a bab, a cseresznye, a búzacsíra, a napraforgómag, a csicseriborsó, a banán, a gesztenye, a póréhagyma és a különböző szárított gombák.
Szintén fontos megjegyezni, hogy az ételek elkészítésénél a B6-vitamin egy része lebomlik, épp ezért ajánlott minél kíméletesebb elkészítése módot alkalmazni.
A B6-vitamint a szervezetünk nem képes előállítani, így célzottan kell azt vinnünk a szervezetünkbe. Azonban jó hír, hogy ezt a fontos vitamint számos élelmiszer tartalmazza. Ha figyelünk a változatos és kiegyensúlyozott étkezésre, fedezni tudjuk a napi szükséges mennyiséget. Ennek hiányában azonban könnyen B6-vitamin hiány lép fel. Amennyiben ennek tüneteit tapasztaljuk magunkon, akkor segítségül hívhatunk különféle étrendkiegészítőket és multivitaminokat. Fontos megemlíteni, hogy a rendszeres sport miatt is kialakulhat hiányállapot, így érdemes mindig figyelnünk a szervezetünk jeleire. Ez abban az esetben is igaz, ha mesterségesen előállított készítményekkel juttatjuk be a B6-vitamint, hiszen a vitamin túladagolása súlyos problémákhoz – például idegkárosodáshoz – vezethet.