Keresés

2

Találatok

3

Kiválasztás

4

Foglalás

Tensart 80 mg filmtabletta 30x

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék

A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

in stock iconFoglalható

A termék kizárólag az alábbi gyógyszertárakban foglalható.

leírás
Tensart 80 mg filmtabletta 30x
összefoglaló kép

Tensart 80 mg filmtabletta 30x leírás, használati útmutató

Cikkszám

115224

Besorolás típusa
Hatóanyag
Kiszerelés 30x


6


OGYI/13534/2010

OGYI/13535/2010

OGYI/13536/2010

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA


Tensart 40 mg filmtabletta

Tensart 80 mg filmtabletta

Tensart 160 mg filmtabletta

valzartán


Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

· Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

· További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

· Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

· Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Tensart filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Tensart filmtabletta szedése előtt

3. Hogyan kell szedni a Tensart filmtablettát?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Hogyan kell a Tensart filmtablettát tárolni?

6. További információk1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TENSART FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?


A Tensart a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amelyet angiotenzin-II receptor antagonistának neveznek, és amely segít szabályozni a magas vérnyomást. Az angiotenzin-II a szervezetben előforduló anyag, mely az ereket szűkíti, ezzel emeli a vérnyomást. A Tensart az angiotenzin-II ezen hatását gátolja, ezáltal az erek elernyednek és a vérnyomás csökken.


A Tensart 40 mg filmtabletta két különböző betegség esetén alkalmazható:

· a nemrégiben szívrohamon (miokardiális infarktuson) átesett emberek kezelésére. Itt a „nemrégiben” 12 órától 10 napig terjedő időszakot jelent.

· a tünetekkel járó szívelégtelenség kezelésére. A Tensart abban az esetben használható, amikor az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlóknak nevezett gyógyszercsoport (a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) nem alkalmazható, vagy az ACE-gátlókhoz hozzáadva használható, amikor a béta-blokkolók (szintén a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) nem alkalmazhatók.
A szívelégtelenség nehézlégzéssel, – a folyadék visszatartása miatt, –láb- és lábszárdagadással jár. A szívelégtelenség oka az, hogy a szívizomzat nem képes kellő erővel kipumpálni a vért, hogy a szervezetet a kellő mennyiségű vérrel ellássa.


A Tensart 80 és 160 mg filmtabletta három különböző betegség esetén alkalmazható:

· a magas vérnyomás kezelésére. A magas vérnyomás növeli a szívre és a verőerekre jutó terhelést. Kezelés nélkül károsíthatja az agy, a szív és a vesék ereit, és szélütést, szívelégtelenséget vagy veseelégtelenséget okozhat. A magas vérnyomás növeli a szívrohamok kockázatát. A vérnyomás normális szintre történő csökkentése csökkenti ezen betegségek kialakulásának a kockázatát.

· a nemrégiben szívrohamon (miokardiális infarktuson) átesett emberek kezelésére. Itt a „nemrégiben” 12 órától 10 napig terjedő időszakot jelent.

· a tünetekkel járó szívelégtelenség kezelésére. A Tensart abban az esetben használható, amikor az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlóknak nevezett gyógyszercsoport (a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) nem alkalmazható, vagy az ACE-gátlókhoz hozzáadva használható, amikor a béta-blokkolók (szintén a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) nem alkalmazhatók.


A szívelégtelenség nehézlégzéssel, – a folyadék visszatartása miatt, –, láb- és lábszárdagadással jár. A szívelégtelenség oka az, hogy a szívizomzat nem képes kellő erővel kipumpálni a vért, hogy a szervezetet a kellő mennyiségű vérrel ellássa.2. TUDNIVALÓK A TENSART FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT


Ne szedje a Tensart-ot:

· ha allergiás (túlérzékeny) a valzartánra, a szója olajra, földimogyoró olajra vagy a Tensart bármely egyéb összetevőjére.

· ha súlyos májbetegségben szenved.

· ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Tensart szedését – lásd a terhességről szóló részt).


Ha ezek bármelyike érvényes Önre, ne szedje a Tensart-ot.


A Tensart fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

· ha májbetegségben szenved.

· ha súlyos vesebetegségben szenved vagy dialízis alatt áll.

· ha veseartéria szűkületben szenved.

· ha nemrégiben veseátültetésen esett át (új vesét kapott).

· ha nemrég szívrohama volt, vagy ha szívelégtelenség miatt kezelik, a kezelőorvos ellenőrizheti a veseműködését.

· ha szívrohamtól vagy szívelégtelenségtől eltérő súlyos szívbetegségben szenved.

· ha a vér káliumtartalmának emelkedését okozó gyógyszereket szed. Ezek közé tartoznak a káliumpótló készítmények vagy káliumtartalmú sópótlók, kálium-megtakarító gyógyszerek, valamint a heparin. Szükséges lehet a vér káliumtartalmának rendszeres időközönként való ellenőrzésére is.

· ha aldoszteronizmusban szenved. Ebben a betegségben a mellékvesék túl sok aldoszteront termelnek. Ha ez érvényes Önre, a Tensart alkalmazása nem ajánlott.

· ha hasmenés, hányás vagy nagy dózisban szedett vízhajtók (diuretikumok) miatt sok folyadékot veszített (dehidratálódott).

· a Tensart alkalmazása nem javallott gyermekek és serdülők számára (18 éves kor alatt).

· tájékoztatnia kell a kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Tensart nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot (lásd a terhességről szóló részt).


Ha ezek bármelyike érvényes Önre, tájékoztassa kezelőorvosát a Tensart szedése előtt.


A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.


A kezelés hatását befolyásolhatja, ha a Tensart-ot bizonyos gyógyszerekkel együtt szedik. Szükség lehet ugyanis valamelyik gyógyszer adagjának módosítására, más óvintézkedésre, illetve néhány esetben a gyógyszerek egyikének elhagyására. Ez vonatkozik mind a receptköteles, mind a vény nélkül kapható gyógyszerekre, főként:


· egyéb vérnyomáscsökkentőkre, különösen vízhajtókra (diuretikumok).

· a vér káliumtartalmának emelkedését okozó gyógyszerekre. Ezek közé tartoznak a káliumpótló készítmények vagy káliumtartalmú sópótlók, kálium-megtakarító gyógyszerek, valamint a heparin.

· bizonyos, nem szteriod gyulladáscsökkentőknek (NSAID) nevezett fájdalomcsillapítókra.

· lítiumra – bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer.Ezen kívül:

· ha szívroham utáni kezelést kap, ACE-gátlókkal (a szívroham kezelésére szolgáló gyógyszerek) való kombináció alkalmazása nem ajánlott.

· ha szívelégtelenség miatt kezelik, ACE-gátlókkal és béta-blokkolókkal (a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) való hármas kombináció alkalmazása nem ajánlott.


A Tensart egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Beveheti a Tensart-ot étkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.


Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.


· Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet). Kezelőorvosa általában azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a Tensart szedését a tervezett terhesség előtt, illetve terhesség esetén a lehető legrövidebb időn belül, és más gyógyszert ajánl a Tensart helyett. A Tensart nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot.


· Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha szoptat, vagy nemsokára szoptatni kezd. A Tensart nem ajánlott szoptató kismamáknak, és kezelőorvos más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne, különösen, ha újszülöttről vagy koraszülöttről van szó.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Mielőtt gépjárművet vezet, gépen dolgozik vagy egyéb, koncentrációt igénylő, potenciálisan veszélyes tevékenységet végez, bizonyosodjon meg arról, hogy hogyan reagál a Tensart hatására. Sok más vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan, a Tensart ritkán szédülést okozhat és befolyásolhatja a koncentrálóképességet.


Fontos információk a Tensart egyes összetevőiről

Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Tensart szója olajat tartalmaz. Ha Ön allergiás földimogyoróra vagy szójára, ne szedje ezt a gyógyszert.3. HOGYAN KELL SZEDNI A TENSART FILMTABLETTÁT?


A lehető legjobb eredmény elérése és a mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében a Tensart-ot mindig pontosan az orvos utasításai szerint szedje. Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, ha nem biztos az adagolásban. A magas vérnyomásban szenvedő betegek gyakran nem észlelik a betegség tüneteit. Sokan teljesen jól érzik magukat. Ezért fontos, hogy rendszeresen megjelenjen az előírt ellenőrző vizsgálatokon akkor is, ha jól érzi magát.


Nemrégiben lezajlott szívrohamot követően: szívrohamot követően a kezelés általában 12 óra elteltével kezdődik meg alacsony dózissal, naponta kétszer 20 mg adásával. A 20 mg-os dózis a 40 mg-os tabletta felezésével érhető el. Kezelőorvosa több héten keresztül fokozatosan emelni fogja az adagot maximum naponta kétszer 160 mg-ig. A végleges dózis az Ön egyéni tűrőképességétől függ.

A Tensart együtt adható a szívroham kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerrel is, és kezelőorvosa eldönti, hogy melyik kezelés a legalkalmasabb az Ön esetében.


Szívelégtelenségben: a kezelés általában naponta kétszer 40 mg-mal kezdődik. Kezelőorvosa több héten keresztül fokozatosan emelni fogja az adagot maximum naponta kétszer 160 mg-ig. A végleges dózis az Ön egyéni tűrőképességétől függ.

A Tensart együtt adható a szívelégtelenség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerrel is, és kezelőorvosa eldönti, hogy melyik kezelés a legalkalmasabb az Ön esetében.


Magas vérnyomásban: A szokásos adag naponta 80 mg. Néhány esetben kezelőorvosa előírhat nagyobb adagot (akár 160 vagy 320 mg-ot). A Tensart-ot egyéb kiegészítő gyógyszerrel (pl. vízhajtó) is kombinálhatja.

A Tensart bevehető étkezéskor, vagy attól függetlenül is. A Tensart-ot egy pohárnyi vízzel kell lenyelni. A készítményt naponta körülbelül ugyanabban az időben kell bevenni.


Ha az előírtnál több Tensart-ot vett be

Ha súlyos szédülés és/vagy ájulás jelentkezik, feküdjön le és azonnal értesítse kezelőorvosát. Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy kórházához, amennyiben véletlenül az előírtnál nagyobb mennyiséget vett volna be.


Ha elfelejtette bevenni a Tensart-ot

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, mihelyt eszébe jut. Ennek ellenére, ha már közeleg a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett dózist.


Ha idő előtt abbahagyja a Tensart szedését

A Tensart kezelés megszakítása a betegség rosszabbodását okozhatja. Ne hagyja abba gyógyszere szedését, amíg a kezelőorvosa nem mondja.


Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK


Mint minden gyógyszer, így a Tensart is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.


A mellékhatások bizonyos gyakorisággal fordulhatnak elő, amelyek meghatározását az alábbiak tartalmazzák:

§ nagyon gyakori:   10 betegből több mint 1 esetében fordul elő;

§ gyakori:    100 betegből 1-10 esetében fordul elő;

§ nem gyakori:   1000 betegből 1-10 esetében fordul elő;

§ ritka:    10 000 betegből 1-10 esetében fordul elő;

§ nagyon ritka:   10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében fordul elő;

§ nem ismert:   a gyakoriság nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatok alapján.


Néhány tünet azonnali orvosi ellátást igényel:

Az angioödéma tüneteit észlelheti, mint például

· duzzadt arc, nyelv, torok

· nyelési nehézség

· csalánkiütés és nehézlégzés


Ha e tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.


Egyéb mellékhatások:


Gyakori

· szédülés, testhelyzet változtatással (felállás, felülés) összefüggő szédülés

· tünetekkel (mint pl. szédülés) járó alacsony vérnyomás

· csökkent vesefunkció (vesekárosodás jelei)


Nem gyakori

· allergiás reakció a következő tünetekkel: bőrkiütés, viszketés, szédülés, duzzadt arc, ajkak, nyelv vagy torok, légzési vagy nyelési nehézség (angioödéma jelei)

· hirtelen eszméletvesztés

· forgó jellegű érzés

· a vesefunkció nagymértékű csökkenése (heveny veseelégtelenségre utaló jelek)

· izomgörcsök, rendellenes szívritmus (túl magas kálium-szintre, az ún. hiperkalémiára utaló jelek)

· légszomj, légzési nehézség fekvő testhelyzetben, a lábfej vagy a láb duzzanata (szívelégtelenségre utaló jelek)

· fejfájás

· köhögés

· hasi fájdalom

· hányinger

· hasmenés

· fáradtság

· gyengeség


Nem ismert

· bőrkiütés, viszketés társulva a következő tünetek valamelyikével: láz, ízületi duzzanat, ízületi fájdalom, izomfájdalom, duzzadt nyirokcsomók és/vagy influenzaszerű tünetek (szérumbetegségre utaló jelek)

· bíborszínű-vörös foltok, láz, viszketés (a vérerek gyulladására utaló jelek, amit vaszkulitisznek is neveznek)

· szokatlan vérzés, véraláfutás (vérlemezke-szám csökkenésre utaló jelek)

· izomfájdalom (mialgia)

· láz, torokfájás, vagy fertőzés okozta szájfekélyek (a fehérvérsejtek alacsony szintjére utaló tünetek, amit neutropéniának is neveznek)

· alacsony hemoglobinszint és a vörösvérsejtek arányának csökkenése a vérben (ami – súlyos esetekben – vérszegénységhez vezethet)

· a vér magas káliumtartalma (ami – súlyos esetekben – izomgörcsöket és rendellenes szívritmust okozhat)

· a májfunkciós laborvizsgálatok értékeinek emelkedése (ami májkárosodásra utalhat), beleértve a vér magas bilirubin-szintjét (ami – súlyos esetekben – a bőr és szemek besárgulását okozhatja)

· a vér emelkedett karbamid-nitrogén szintje, emelkedett szérum kreatinin-szint (ami rendellenes veseműködésre utalhat)


Egyes mellékhatások előfordulása az Ön egészségi állapotától függően változhat. Az olyan mellékhatásokat, mint a szédülés és a csökkent vesefunkció, ritkábban észlelik magas vérnyomás miatt kezelt felnőtt betegekben, mint a szívelégtelenség miatt kezelt vagy nemrégen szívinfarktuson átesett felnőtt betegekben.


Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.5. HOGYAN KELL A TENSART FILMTABLETTÁT TÁROLNI?


· Buborékcsomagolás: Legfeljebb 30°C-on tárolandó. A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó

· Polietilén tablettatartály: A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó

· A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

· A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Tensart-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

· A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK


Mit tartalmaz a Tensart filmtabletta?


A készítmény hatóanyaga a valzartán. Egy filmtabletta 40 mg, 80 mg illetve 160 mg valzartánt tartalmaz.


Egyéb összetevők:

tabletta mag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz- nátrium, povidon K29-32, talkum, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid;

film bevonat: poli(vinil alkohol), makrogol 3350, talkum, lecitin (szója olajat tartalmaz) (E322), titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172). vörös vas-oxid (E172) [csak a 80 mg-os és a 160 mg-os hatáserősségben]


Milyen a Tensart filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?


Tensart 40 mg filmtabletta: Sárga, ovális, domború filmtabletta. Mérete 9 x 4,5 mm, egyik oldalon törővonallal, másik oldalon „V” jelzéssel.

Tensart 80 mg filmtabletta: Rózsaszínű, kerek, domború filmtabletta. Átmérője 8 mm, egyik oldalon törővonallal, másik oldalon „V” jelzéssel.

Tensart 160 mg filmtabletta: Sárga, ovális, domború filmtabletta. Mérete 15 x 6,5 mm, egyik oldalon törővonallal, másik oldalon „V” jelzéssel.

A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.


Csomagolás

Filmtabletták PVC/PE/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban : 7, 14, 28, 30, 56, 98 és 280 tabletta

PE tablettatartályban és dobozban: 7, 14, 28, 56, 98, 100 és 280 tabletta


Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

H-1106 Budapest,

Keresztúri út 30-38.


Gyártó:

Actavis Ltd.

B16 Bulebel Industrial Estate,

Zejtun ZTN 08

Málta


Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:Izland Ramartan

BulgáriaSarteg

Cseh KöztárasaságBlessin

MagyarországTensart

LengyelországTensart

RomániaVasopentol

SzlovákiaVasopentol


OGYI-T-21506/01-03


A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma:


2010. 10. 28.

Besorolás típusa

Kiszerelés

30x

összefoglaló kép
 

Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!


Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük. A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.


Figyelem!

A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.