Keresés

2

Találatok

3

Kiválasztás

4

Foglalás

Ednyt 5,0 mg tabletta 30x buborékcsomagolásban

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék

A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

in stock iconFoglalható

A termék kizárólag az alábbi gyógyszertárakban foglalható.

leírás
Ednyt 5,0 mg tabletta 30x buborékcsomagolásban
összefoglaló kép

Ednyt 5,0 mg tabletta 30x buborékcsomagolásban leírás, használati útmutató

Cikkszám

447931

Besorolás típusa
Hatóanyag
Kiszerelés 30x buborékcsomagolásban
OGYÉI/27938/2016

OGYÉI/27940/2016

OGYÉI/27942/2016

OGYÉI/27944/2016

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára


Ednyt 2,5 mg tabletta

Ednyt 5 mg tabletta

Ednyt 10 mg tabletta

Ednyt 20 mg tabletta


enalapril-maleát


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-    Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-    További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-    Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma:

1.    Milyen típusú gyógyszer az Ednyt tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.    Tudnivalók az Ednyt tabletta szedése előtt

3.    Hogyan kell szedni az Ednyt tablettát?

4.    Lehetséges mellékhatások

5.    Hogyan kell az Ednyt tablettát tárolni?

6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk1.    Milyen típusú gyógyszer az Ednyt tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?


Az Ednyt az enalapril‑maleátnak nevezett hatóanyagot tartalmazza, amely az angiotenzin-konvertáló enzim‑gátló (ACE-gátló) megnevezésű gyógyszerek csoportjába tartozik.

Az Ednyt tablettát az alábbiak esetén alkalmazzák:

·    magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére.

·    szívelégtelenség (a szívműködés gyengülése) kezelésére. A kezelés csökkentheti a kórházi kezelések számát és néhány betegnek meghosszabbítja az életét.

·    a szívelégtelenség tüneteinek megelőzésére. E tünetek közé tartoznak: légszomj, könnyű fizikai igénybevételt, pl. sétát követő fáradtság vagy boka- és lábduzzanat.

Ez a gyógyszer az erek tágításán keresztül hat, mely csökkenti a vérnyomást. A gyógyszer általában egy órán belül hatni kezd és a hatás legalább 24 óráig tart. Néhány betegnél a vérnyomásra gyakorolt legjobb hatás eléréséhez több hetes kezelésre van szükség.2.    Tudnivalók az Ednyt tabletta szedése előtt


Ne szedje az Ednyt tablettát:

-    ha allergiás az enalapril-maleátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

-    ha Önnek korábban allergiás reakciója volt erre vagy más hasonló (az ACE-gátlók közé tartozó) gyógyszerre.

-    ha Önnél bármikor az arc, az ajkak, a nyelv vagy a gége duzzanata lépett fel, mely nyelési vagy légzési nehézséget okozott (angioödéma) örökletes vagy ismeretlen eredetű okból.

-    ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

-    amennyiben több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni az Ednyt tablettát –lásd a „Terhesség” című részt).


Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre. Ha nem biztos benne, a gyógyszer szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.


Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Ednyt tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:

·    szívbetegségben szenved.

·    agyi ereket érintő betegsége van.

·    vérképzőrendszeri betegségben szenved, pl. alacsony fehérvérsejtszám vagy fehérvérsejtek hiánya (neutropénia/agranulocitózis), alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia), illetve csökkent vörösvértestszám (anémia).

·    májbetegsége van.

·    Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:

-    angiotenzin II-receptor blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek – például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.

-    aliszkirén.

·    vesebetegsége van (vagy veseátültetésen esett át). Ezek a vér káliumszintjének emelkedését eredményezhetik, amely súlyos lehet. Kezelőorvosának esetleg módosítania kell az Ön által szedett Ednyt tabletta adagját vagy figyelemmel kell kísérnie a vér káliumszintjét.

·    dialízis-kezelésben részesül.

·    a közelmúltban súlyos hányás vagy hasmenés lépett fel Önnél.

·    sószegény diétát tart, káliumpótlókat, káliummegtakarító készítményeket vagy káliumtartalmú sópótlókat szed.

·    elmúlt 70 éves.

·    cukorbetegségben szenved. Az alacsony vércukorszint kiszűrése érdekében vércukorszintjét szigorú megfigyelés alatt kell tartani, főként a kezelés első hónapja során. A vér káliumszintje szintén megemelkedhet.

·    Önnél valaha fellépett olyan allergiás reakció, ami az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, valamint nyelési vagy légzési nehézséggel járt. Tudnia kell, hogy fekete bőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ACE-gátlókra adott ilyen típusú reakciók fellépésének.

·    ha vérnyomása alacsony (ezt arról veheti észre, ha gyenge vagy szédül, elsősorban álló testhelyzetben).

·    Önnek kollagén vaszkuláris betegsége van (pl. lupusz eritematózusz, reumatoid artritisz vagy szkleroderma), az immunrendszert gyengítő kezelésben részesül, az allopurinol vagy prokainamid nevű gyógyszereket, illetve ezek bármely kombinációját szedi.


Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.


Lásd még a „Ne szedje az Ednyt tablettát” pontban szereplő információkat.


Ha orvosa azt közölte Önnel, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassa kezelőorvosát a gyógyszer szedésének megkezdése előtt.


Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az Ednyt szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a „Terhesség” című részt).


Tudnia kell, hogy ez a gyógyszer fekete bőrű betegeknél kevésbé hatásosan csökkenti a vérnyomást a nem-fekete bőrű betegekhez képest.


Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, a gyógyszer szedésének megkezdése előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


Ha Ön orvosi beavatkozás előtt áll

Ha Ön az alábbi beavatkozások bármelyike előtt áll, közölje kezelőorvosával, hogy Ednyt tablettát szed:

·    bármilyen műtét vagy érzéstelenítés előtt (még a fogorvosi rendelőben is).

·    ha az LDL-aferézis néven ismert kezelésben fog részesülni, mely eltávolítja a koleszterint a vérből.

·    ha deszenzibilizáló kezelést kap, hogy csökkenjenek a méh- vagy darázscsípés nyomán kialakuló allergiás tünetei.


Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, a beavatkozás előtt beszéljen kezelőorvosával vagy fogorvosával.


Gyermekek és serdülők

Az Ednytet vizsgálták gyermekekben. További információkért forduljon orvosához.


Egyéb gyógyszerek és az Ednyt tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény-készítményeket is. Erre azért van szükség, mert az Ednyt tabletta befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását és egyes gyógyszerek befolyásolhatják az Ednyt tabletta hatását.

Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:

-    Ha Ön angiotenzin II‑receptor blokkolót (ARB) vagy aliszkirént szed (Lásd még a „Ne szedje az Ednyt tablettát” és a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontok alatti információt).


Továbbá a következő gyógyszerek szedésekor.

·    más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. béta-blokkolók), vízhajtók (diuretikumok);

·    káliumtartalmú gyógyszerek (beleértve az étkezési sópótló készítményeket is);

·    cukorbetegség kezelésére használt gyógyszereket (beleértve a szájon át szedhető antidiabetikumokat és az inzulint);

·    lítium (egyes depressziófajták kezelésére használt gyógyszer);

·    depresszió kezelésére használt, „triciklusos antidepresszánsok” néven ismert gyógyszerek;

·    mentális problémákra használt, „antipszichotikumok” néven ismert gyógyszerek;

·    bizonyos köhögés és meghűlés elleni, valamint testtömegcsökkentő gyógyszerek, melyek a „szimpatomimetikumok” néven ismert hatóanyagok valamelyikét tartalmazzák;

·    bizonyos fájdalomcsillapító vagy artritisz kezelésére használt gyógyszerek, beleértve az aranyterápiát;

·    mTOR gátló gyógyszer (pl.: temszirolimusz, szirolimusz, everolimusz), mivel az együttes alkalmazás megemelheti az angioödémának nevezett allergiás reakció kockázatát;

·    nemszteroid gyulladásgátló gyógyszerek, beleértve a COX‑2 gátlókat (gyulladások csökkentésére és fájdalom csillapítására használt gyógyszerek);

·    acetilszalicilsav;

·    vérrögök feloldására használt gyógyszerek (trombolitikumok);

·    alkohol.

Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, az Ednyt szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.


Az Ednyt egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

Az Ednyt tabletta bevehető étellel együtt, illetve az étkezésektől függetlenül is. A tablettát a legtöbben egy pohár vízzel veszik be. Az alkohol fokozza az Ednyt vérnyomáscsökkentő hatását.


Terhesség és szoptatás

Terhesség

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes. Az Ednyt helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. Az Ednyt tabletta szedése nem ajánlott a terhesség korai időszakában. Nem szabad szedni az Ednytet a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.


Szoptatás

Közölje orvosával, amennyiben szoptat vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A gyógyszer szedése alatt újszülöttek (a szülést követő első hetekben) – és különösen a koraszülöttek – szoptatása nem javasolt. Idősebb csecsemő esetén kezelőorvosa tájékoztatni fogja a készítmény szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszerre adott egyéni reakciók különbözőek lehetnek. Az Ednyt bizonyos jelentett mellékhatásai – a gyógyszer szedése alatt például szédülhet vagy álmosságot érezhet – befolyásolhatják egyes betegek gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit (lásd „Lehetséges mellékhatások”).


Az Ednyt tabletta laktózt tartalmaz

A 2,5 mg-os készítmény 102 mg, az 5 mg-os 100 mg, a 10 mg-os 95 mg, a 20 mg-os 90 mg laktóz‑monohidrátot tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.3.    Hogyan kell szedni az Ednyt tablettát?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Nagyon fontos, hogy egészen addig folytassa az Ednyt szedését, ameddig azt az orvos rendelte. Ne vegyen be több tablettát, mint amennyi az előírt adag.


Az első adag bevételekor, illetve az adagolás módosítást követően különös óvatossággal járjon el. Azonnal értesítse orvosát, amennyiben szédelgést vagy szédülést tapasztal.


Magas vérnyomás

·    A kezdő adag a legtöbb betegnél napi 5-20 mg.

·    Néhány betegnek alacsonyabb kezdő adagra van szüksége.

·    A hosszú távon általában használt adag naponta 20 mg.

·    A hosszú távon használt legnagyobb adag napi egyszeri 40 mg.


Szívelégtelenség

·    A kezdő adag általában naponta egyszer 2,5 mg.

·    Orvosa ezt a mennyiséget fokozatosan fogja emelni, amíg el nem éri az Ön számára megfelelő adagot.

·    A hosszú távon általában használt adag naponta 20 mg, egyszerre vagy két részletben szedve.

·    A hosszú távon használt legnagyobb adag napi 40 mg, két részletben szedve.


Vesebetegek

A gyógyszer adagolása az Ön veseműködésétől függően változik:

·    közepesen súlyos vesebetegség – napi 5 – 10 mg,

·    súlyos vesebetegség – napi 2,5 mg,

·    ha Ön dialízis kezelésben részesül – napi 2,5 mg. A dialízismentes napokon az adagolás változhat, attól függően, hogy milyen alacsony a vérnyomása.


Alkalmazása idős betegeknél

A megfelelő adagolást kezelőorvosa fogja meghatározni az Ön veseműködése alapján.


Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A magas vérnyomásban szenvedő gyermekeknél az enalapril-maleát használatával kapcsolatban szerzett tapasztalatok korlátozottak. Amennyiben a gyermek le tudja nyelni a tablettákat, az adagolást a gyermek testsúlya és vérnyomása alapján kell meghatározni. Az általában használt kezdő adagok a következők:

·    20 – 50 kg – napi 2,5 mg,

·    50 kg felett – napi 5 mg.

Az adagolás a gyermek igényeitől függően változhat:

·    20 – 50 kg testsúlyú gyermekeknél legfeljebb napi 20 mg alkalmazható,

·    50 kg testsúly feletti gyermekeknél legfeljebb napi 40 mg alkalmazható.


A gyógyszer nem javasolt újszülötteknek (a születést követő első hetekben) és vesebetegségben szenvedő gyermekeknek.


Ha az előírtnál több Ednytet vett be

Túladagolás esetén forduljon azonnal orvosához, hogy gyors orvosi ellátásban részesülhessen. Vigye magával a gyógyszer dobozát is. A legvalószínűbben jelentkező tünet a hirtelen vagy nagymértékű vérnyomásesés miatti szédülés vagy szédelgés lehet.


Ha elfelejtette bevenni az Ednytet

Az Ednytet az előírtak szerint szedje. Ha kihagyott egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, csak folytassa a gyógyszer szedését a szokásos menetrend szerint.


Ha idő előtt abbahagyja az Ednyt tabletta szedését

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak kezelőorvosa erre nem utasítja.


Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.4.    Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.


A következő esetek bármelyikének jelentkezésekor hagyja abba az Ednyt tabletta szedését, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához:

·    arca, ajka, nyelve vagy gégéje megduzzad, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.

·    keze, lábfeje vagy bokája megduzzad.

·    csalánkiütés jelentkezik.

Tudnia kell, hogy a fekete bőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ilyen típusú reakciók kialakulásának. Ha a fentiek közül bármelyik bekövetkezik, hagyja abba az Ednyt tabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz.


A kezdő adag nagyobb mértékű vérnyomásesést okozhat, mint amilyen a folyamatos kezelés során bekövetkezik. Ez gyengeség vagy szédülés formájában nyilvánulhat meg, ilyenkor segíthet, ha lefekszik. Ha aggódik emiatt, forduljon orvosához.


Az egyéb mellékhatások közé tartoznak:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több, mint 1 beteget érinthet):

·    szédülés,

·    homályos látás,

·    köhögés,

·    hányinger,

·    gyengeség.


Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

·    fejfájás,

·    ájulás,

·    fáradtság,

·    depresszió,

·    vérnyomásesés (beleértve a hirtelen felállást követő vérnyomásesés miatti szédelgést),

·    mellkasi fájdalom, angina, megváltozott szívritmus, szapora szívverés, légszomj,

·    hasmenés, hasi fájdalom, megváltozott ízérzékelés,

·    kiütés, az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, nyelési vagy légzési nehézséggel járó allergiás reakciók,

·    magas káliumszint a vérben,

·    megnövekedett kreatininszint a vérben.


Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

·    hirtelen vérnyomáscsökkenés,

·    gyors vagy szabálytalan szívverés (palpitáció),

·    szívroham (mely magas kockázatú – a szív és/vagy az agy véráramlási zavaraiban szenvedő – betegeknél valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt lép fe),

·    sztrók (mely magas kockázatú betegeknél lép fel, valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt),

·    zavartság, álmatlanság vagy álmosság, idegesség,

·    bőrbizsergés vagy -zsibbadás,

·    forgó jellegű szédülés,

·    fülcsengés (tinnitusz),

·    orrfolyás, torokfájás vagy rekedtség,

·    asztma,

·    az emésztés lelassulása a belekben, hasnyálmirigy-gyulladás,

·    hányás, emésztési zavar, székrekedés, étvágytalanság,

·    szájszárazság, fekély,

·    a vesefunkció beszűkülése, veseelégtelenség,

·    fokozott izzadás,

·    viszketés vagy csalánkiütés,

·    hajhullás,

·    izomgörcsök, kipirulás, általános rossz közérzet, láz, impotencia,

·    vérszegénység (anémia, ideértve az aplasztikus és hemolitikus anémiát),

·    magas fehérjeszint a vizeletben (vizeletvizsgálattal mutatható ki),

·    alacsony vércukor- vagy vérnátriumszint, magas vérkarbamidszint (mindegyik vérvizsgálattal mutatható ki).


Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

·    Raynaud-jelenség, ahol a rossz vérkeringés következtében a kezek és lábak nagyon hidegek lehetnek és elfehéredhetnek,

·    a vér összetételének megváltozása, pl. alacsonyabb fehérvérsejtszám és vörösvértestszám, alacsonyabb hemoglobinszint, alacsonyabb vérlemezkeszám,

·    csontvelő-depresszió,

·    a nyaki, hónalji vagy ágyéki nyirokmirigyek duzzanata,

·    autoimmun megbetegedések,

·    rendellenes álmok vagy alvászavar,

·    tüdőbeszűrődések,

·    gyulladás az orrban,

·    tüdőgyulladás,

·    a száj, az íny, a nyelv, az ajkak gyulladása, fekélyesedése,

·    csökkent vizeletkiválasztás,

·    eritéma multiforme,

·    Stevens–Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis (súlyos bőrbetegség, melynek tünetei a bőr bevörösödése és hámlása, hólyagos vagy száraz bőrelváltozások), exfoliatív dermatitisz/eritroderma (a bőr felhólyagosodásával vagy hámlásával járó súlyos bőrkiütés), pemfigusz (vízzel teli apró hólyagok a bőrön),

·    májproblémák, pl.  májgyulladás, sárgaság (a bőr vagy a szemek besárgulása), a májenzimek vagy bilirubin magasabb szintjei (vérvizsgálattal mutatható ki),

·    az emlőmirigyek megnagyobbodása férfiaknál.


Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

·    duzzanat a belekben (intesztinális angioödéma).


Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

·    az antidiuretikus hormon túltermelődése, mely folyadék-visszatartást okoz és gyengeséget, fáradtságot vagy zavarodottságot eredményez.

·    Jelentésre került egy összetett mellékhatás, mely az alábbi tünetekből néhányat vagy mindet magában foglalhatja: láz, az erek gyulladása (szeroszitisz/vaszkulitisz), izomfájdalom (mialgia/mioszitisz), ízületi fájdalom (artralgia/artritisz). Előfordulhatnak kiütések, túlérzékenység a napfényre vagy egyéb bőrelváltozások.


Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.5.    Hogyan kell az Ednyt tablettát tárolni?


Ednyt 2,5 mg tabletta

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.


Ednyt 5 mg tabletta, Ednyt 10 mg tabletta, Ednyt 20 mg tabletta

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!


A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje az Ednyt tablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.


Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz az Ednyt tabletta?

A készítmény hatóanyaga 2,5 mg, 5 mg, 10 mg, 20 mg enalapril-maleát tablettánként.


Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon, talkum, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (2,5 mg tabletta: 102 mg, 5 mg tabletta: 100 mg, 10 mg tabletta: 95,0 mg, 20 mg tabletta: 90,0 mg).


Milyen az Ednyt tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Ednyt 2,5 mg tabletta: kerek, fehér vagy csaknem fehér, lapos, metszett élű, egyik oldalon bemetszéssel, a másik oldalon "ED 2.5" jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Ednyt 5 mg tabletta: kerek, fehér vagy csaknem fehér, lapos, metszett élű, egyik oldalon bemetszéssel, a másik oldalon "ED 5" jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Ednyt 10 mg tabletta: kerek, fehér vagy csaknem fehér, lapos, metszett élű, egyik oldalon bemetszéssel, a másik oldalon "ED 10" jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Ednyt 20 mg tabletta: kerek, fehér vagy csaknem fehér, lapos, metszett élű, egyik oldalon bemetszéssel, a másik oldalon "ED 20" jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.


30 db tabletta PA/AL/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Richter Gedeon Nyrt.

H-1103 Budapest

Gyömrői út 19-21.

MagyarországOGYI-T-4033/01    Ednyt 2,5 mg tabletta    30×

OGYI-T-4033/02    Ednyt 5 mg tabletta    30×

OGYI-T-4033/03    Ednyt 10 mg tabletta    30×

OGYI-T-4033/04    Ednyt 20 mg tabletta    30×A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016. július

Besorolás típusa

Kiszerelés

30x buborékcsomagolásban

összefoglaló kép
 

Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!


Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük. A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.


Figyelem!

A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.