Progress bar Progress bar

Diovan 160 mg filmtabletta 28x

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék

Gyártó / Forgalmazó: Novartis

Hatóanyag: valsartan

Cikkszám: 506665

Normatív TB támogatás: Nem 

Közgyógyellátásra kapható: Nem 

EÜ támogatásra adható: Nem 

EÜ kiemelt támogatás: Nem 

A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

készleten ikonOnline foglalható

A BENUvény.hu oldalunkon csak az online patikák kínálata látszódik. Keresse fel a patikakeresőnket, hogy megtalálja az összes BENU Gyógyszertárat, majd vegye fel a kapcsolatot a kiválasztott patikával a megadott elérhetőségek egyikén.
Diovan 160 mg filmtabletta 28x

Diovan 160 mg filmtabletta 28x leírás, használati útmutató

Cikkszám

506665

Besorolás típusa
Hatóanyag
Kiszerelés 28x




7523/41/09


BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA


Diovan 80 mg filmtabletta

Diovan 160 mg filmtabletta


Valzartán


Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·    Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·    További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

·    Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:

1.    Milyen típusú gyógyszer a Diovan és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.    Tudnivalók a Diovan szedése előtt

3.    Hogyan kell szedni a Diovan‑t?

4.    Lehetséges mellékhatások

5    Hogyan kell a Diovan‑t tárolni?

6.    További információk



1.    MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DIOVAN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?


A Diovan a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit angiotenzin-II receptor antagonistának neveznek, és a magas vérnyomás csökkentésére szolgál. Az angiotenzin-II a szervezetben előforduló anyag, mely az ereket szűkíti, ezzel emeli a vérnyomást. A Diovan az angiotenzin-II ezen hatását gátolja, ezáltal az erek elernyednek és a vérnyomás csökken.


A Diovan 80 mg és 160 mg filmtabletta három különböző betegség esetén alkalmazható:

·    a magas vérnyomás kezelésére. A magas vérnyomás megnöveli a szív és az artériák terhelését. Ha ez hosszabb ideig fennáll, veszélyezteti az agy, szív és vesék artériáit, és súlyos agyi keringési zavart, szív- és veseelégtelenséget okozhat. A magas vérnyomás növeli a szívroham kockázatát. A vérnyomás normalizálása csökkenti ezen megbetegedések kialakulásának veszélyét.

·    a nemrégiben szívrohamon (miokardiális infarktuson) átesett betegek kezelésére. Itt a “nemrégiben” 12 órától 10 napig terjedő időszakot jelent.

·    a szívelégtelenség kezelésére. A Diovan abban az esetben használható, amikor az angiotenzin konvertáló enzim gátlóknak (ACE-gátlók) nevezett gyógyszercsoport (a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) nem alkalmazható, vagy az ACE-gátlókhoz hozzáadva használható, amikor a béta-blokkolók (szintén a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) nem alkalmazhatók.
A szívelégtelenség nehézlégzéssel, a folyadék visszatartása miatt lábdagadással jár. A szívelégtelenség azt jelenti, hogy a szívizomzat nem képes kellő erővel kipumpálni a vért, hogy a szervezetet a kellő mennyiségű vérrel ellássa.



2.    TUDNIVALÓK A DIOVAN SZEDÉSE ELŐTT


Ne szedje a Diovan‑t

·    ha allergiás (túlérzékeny) a valzartánra vagy a Diovan bármely egyéb összetevőjére.

·    ha súlyos májbetegségben szenved.

·    ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Diovan szedését – lásd a terhességről szóló részt).


Ha ezek bármelyike érvényes Önre, ne szedje a Diovan‑t.


A Diovan fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

·    ha súlyos májbetegségben szenved.

·    ha súlyos vesebetegségben szenved vagy dialízis alatt áll.

·    ha veseartéria szűkületben szenved.

·    ha nemrégiben veseátültetésen esett át (új vesét kapott).

·    ha szívroham után van vagy szívelégtelenség miatt kezelik, a kezelőorvos ellenőrizheti a veseműködését.

·    ha szívrohamtól vagy szívelégtelenségtől eltérő súlyos szívbetegségben szenved.

·    ha a vér káliumtartalmának emelkedését okozó gyógyszereket szed. Ezek közé tartoznak a káliumpótló készítmények vagy káliumtartalmú sópótlók, kálium-megtakarító gyógyszerek, valamint a heparin. Szükséges lehet a vér káliumtartalmának rendszeres időközönként való ellenőrzésére is.

·    ha aldoszteronizmusban szenved. E betegségben a mellékvesék túl sok aldoszteront termelnek. Ha ez érvényes Önre, a Diovan alkalmazása nem ajánlott.

·    ha hasmenés, hányás vagy nagy dózisban szedett vízhajtók (diuretikumok) miatt sok folyadékot veszített (dehidratálódott).

·    gyermekek és serdülők (18 éves kor alatt) esetében a Diovan alkalmazása nem ajánlott.

·    tájékoztatnia kell a kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Diovan nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot (lásd a terhességről szóló részt).


Ha ezek bármelyike érvényes Önre, tájékoztassa kezelőorvosát a Diovan szedése előtt.


A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.


A kezelés hatását befolyásolhatja, ha a Diovan‑t bizonyos gyógyszerekkel együtt szedik. Szükség lehet ugyanis valamelyik gyógyszer adagjának módosítására, más óvintézkedésre, illetve néhány esetben a gyógyszerek egyikének elhagyására. Ez vonatkozik mind a receptköteles, mind a vény nélkül kapható gyógyszerekre, főként:


·    egyéb vérnyomáscsökkentőkre, különösen vízhajtókra (diuretikumok).

·    a vér káliumtartalmának emelkedését okozó gyógyszerekre. Ezek közé tartoznak a káliumpótló készítmények vagy káliumtartalmú sópótlók, kálium-megtakarító gyógyszerek, valamint a heparin.

·    bizonyos, nem szteriod gyulladáscsökkentőknek (NSAID) nevezett fájdalomcsillapítókra.

·    lítiumra – bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer.

Ezen kívül:

·    ha szívroham utáni kezelést kap, ACE-gátlókkal (a szívroham kezelésére szolgáló gyógyszerek) való kombináció alkalmazása nem ajánlott.

·    ha szívelégtelenség miatt kezelik, ACE-gátlókkal és béta-blokkolókkal (a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) való hármas kombináció alkalmazása nem ajánlott.


A Diovan egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Beveheti a Diovan-t étkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.


Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.


·    Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet). Kezelőorvosa általában azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a Diovan szedését a tervezett terhesség előtt, illetve terhesség esetén a lehető legrövidebb időn belül, és más gyógyszert ajánl a Diovan helyett. A Diovan nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot.


·    Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha szoptat vagy nemsokára szoptatni kezd. A Diovan nem ajánlott szoptató kismamáknak, és kezelőorvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne, különösen, ha újszülöttről vagy koraszülöttről van szó.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre


Mielőtt gépjárművet vezet, gépen dolgozik vagy egyéb, koncentrációt igénylő, potenciálisan veszélyes tevékenységet végez, bizonyosodjon meg arról, hogy hogyan reagál a Diovan hatására. Sok más vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan, a Diovan ritkán szédülést okozhat és befolyásolhatja a koncentrálóképességet.



3.    HOGYAN KELL SZEDNI A DIOVAN‑T?


A lehető legjobb eredmény elérése és a mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében a Diovan‑t mindig pontosan az orvos utasításai szerint szedje. Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, ha nem biztos az adagolásban. A magas vérnyomásban szenvedő betegek gyakran nem észlelik a betegség tüneteit. Sokan teljesen jól érzik magukat. Ezért fontos, hogy rendszeresen megjelenjen az előírt ellenőrző vizsgálatokon akkor is, ha jól érzi magát.


Magas vérnyomás: A Diovan szokásos adagja naponta egy 80 mg. Néhány esetben kezelőorvosa előírhat nagyobb adagot (akár 160 vagy 320 mg-ot) A Diovan‑t egyéb kiegészítő gyógyszerrel is kombinálhatja. (pl. vízhajtó).


Szívrohamot követően a kezelés általában 12 óra elteltével kezdődik meg alacsony dózissal, naponta kétszer 20 mg adásával. A 20 mg-os dózis a 40 mg-os tabletta felezésével érhető el. Kezelőorvosa több héten keresztül fokozatosan emelni fogja az adagot maximum naponta kétszer 160 mg-ig. A végleges dózis az Ön egyéni tűrőképességétől függ.

A Diovan együtt adható a szívelégtelenség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerrel is, és kezelőorvosa eldönti, hogy melyik kezelés a legalkalmasabb az Ön esetében.


Szívelégtelenség: a kezelés általában naponta kétszer 40 mg-mal kezdődik. Kezelőorvosa több héten keresztül fokozatosan emelni fogja az adagot maximum naponta kétszer 160 mg-ig. A végleges dózis az Ön egyéni tűrőképességétől függ.

A Diovan együtt adható a szívelégtelenség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerrel is, és kezelőorvosa eldönti, hogy melyik kezelés a legalkalmasabb az Ön esetében.


A Diovan bevehető étkezéskor, de attól függetlenül is. A Diovan‑t egy pohárnyi vízzel kell lenyelni. A készítményt naponta körülbelül ugyanabban az időben kell bevenni.


Ha az előírtnál több Diovan‑t vett be

Ha súlyos szédülés és/vagy ájulás jelentkezik, feküdjön le, és azonnal értesítse kezelőorvosát. Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy kórházához, amennyiben véletlenül az előírtnál nagyobb mennyiséget vett volna be.


Ha elfelejtette bevenni a Diovan‑t

Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.


Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, mihelyt eszébe jut. Ennek ellenére, ha már közeleg a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett dózist.


Ha idő előtt abbahagyja a Diovan szedését

A Diovan-kezelés megszakítása a betegség rosszabbodását okozhatja. Ne hagyja abba a Diovan szedését, amíg a kezelőorvosa nem mondja.


Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.



4.    LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK


Mint minden gyógyszer, így a Diovan is okozhat nemkívánt reakciókat (mellékhatásokat), melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.


A mellékhatások bizonyos gyakorisággal fordulhatnak elő, amelyek meghatározását az alábbiak tartalmazzák:

§    nagyon gyakori: 10 betegből több mint 1 esetében fordul elő;

§    gyakori: 100 betegből 1-10 esetében fordul elő;

§    nem gyakori: 1000 betegből 1-10 esetében fordul elő;

§    ritka: 10 000 betegből 1-10 esetében fordul elő;

§    nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében fordul elő;

§    nem ismert: a gyakoriság nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatok alapján.


Néhány tünet azonnali orvosi ellátást igényel:

Az angioödéma tüneteit észlelheti, mint például

·    duzzadt arc, nyelv, torok;

·    nyelési nehézségek;

·    kiütés, légzési nehézségek.


Ha e tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.


Egyéb mellékhatások:


Gyakori:

·    szédülés, felálláskor vagy felüléskor bekövetkező ún. poszturális szédülés

·    alacsony vérnyomás, amely tüneteket okoz, például szédülést

·    csökkent vesefunkció (veseelégtelenség jelei)


Nem gyakori:

·    allergiás reakciók, amelyek bőrkiütéssel, viszketéssel, szédüléssel, az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanatával, légzési vagy nyelési nehézségekkel, szédüléssel (angioödémára utaló jel) járnak;

·    hirtelen eszméletvesztés

·    forgó jellegű érzés

·    a vesefunkció nagymértékű csökkenése (heveny veseelégtelenségre utaló jelek)

·    izomgörcs, rendellenes szívritmus (túl magas kálium-szintre, az ún. hyperkalémiára utaló jelek)

·    légszomj, légzési nehézség fekvő testhelyzetben, a lábfej vagy a láb duzzanata (szívelégtelenségre utaló jelek)

·    fejfájás

·    köhögés

·    hasi fájdalom

·    hányinger

·    hasmenés

·    fáradtság

·    gyengeség


Nem ismert

·    kiütés, viszketés, amely a következő jelekkel, tünetekkel társulhat: láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, duzzadt nyirokcsomók és/vagy influenzaszerű tünetek (szérumbetegségre utaló jelek)

·    bíborszínű-vörös foltok, láz, viszketés (a vérerek gyulladására utaló jelek, amit vaszkulitisznek is neveznek)

·    szokatlan vérzés, véraláfutás (trombocitopéniára utaló jelek)

·    izomfájdalom (mialgia)

·    láz, torokfájás, vagy fertőzés okozta szájfekélyek (a fehérvérsejtek alacsony szintjére utaló tünetek, amit neutropéniának is neveznek)

·    alacsony hemoglobinszint, vörösvérsejtek arányának csökkenése a vérben (ami – súlyos esetekben – anémiához vezethetnek)

·    a vér magas káliumtartalma (ami – súlyos esetekben – izomgörcsöket, rendellenes szívritmust okozhat)

·    a májfunkciós laborvizsgálatok értékeinek emelkedése (ami májkárosodásra utalhat), beleértve a vér magas bilirubin-szintjét (ami – súlyos esetekben – a bőr és szemek besárgulását okozhatja)

·    a vér emelkedett karbamid-nitrogén szintje, emelkedett szérum kreatininszint (ami rendellenes veseműködésre utalhat)


Egyes mellékhatások előfordulása az Ön egészségi állapotától függően változhat. Az olyan mellékhatásokat, mint a szédülés és a csökkent vesefunkció, ritkábban észlelik magas vérnyomás miatt kezelt betegekben, mint a szívelégtelenség miatt kezelt vagy nemrégen szívinfarktuson átesett betegekben.


Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.



5.    HOGYAN KELL A DIOVAN‑T TÁROLNI?


·    Legfeljebb 30°C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

·    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

·    A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Diovan‑t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

·    Ne szedje a Diovan‑t, ha a csomagolás sérült vagy azt felnyitották.

·    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.



6.    TOVÁBBI INFORMÁCIÓK


Mit tartalmaz a Diovan


Hatóanyag: 80 mg, ill. 160 mg valzartan filmtablettánként.


Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 8000, vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172), a 80 mg kivételével fekete vas-oxid (E 172)

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás


Diovan 80 mg filmtabletta: halványpiros, kerek, metszett élű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán felező bemetszéssel és „D/V” jelzéssel, másik oldalán „NVR” felirattal. Törési felülete: fehér színű.

Diovan 160 mg filmtabletta: szürkés-narancsszínű, ovális alakú filmbevonatú tabletta, egyik oldalán felező bemetszéssel és „DX/DX” jelzéssel, másik oldalán „NVR” felirattal. Törési felülete: fehér színű.


Csomagolás:

28 db (2x14) filmtabletta átlátszó buborékfóliában és dobozban.

98 db (14x7) filmtabletta átlátszó, színtelen tablettánként perforált buborékfóliában és dobozban.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja:


Novartis Hungária Kft. (Pharma részlege),

1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.


Gyártó:


Novartis Hungária Kft.,

1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.


OGYI-T-8484/09-10    Diovan 80 mg filmtabletta PVC/PVDC//Al buborékfólia, 28 db, 98 db

OGYI-T-8484/11-12    Diovan 80 mg filmtabletta PVC/PE/PVDC//Al buborékfólia, 28 db, 98 db

OGYI-T-8484/13-14    Diovan 160 mg filmtabletta PVC/PVDC//Al buborékfólia, 28 db, 98 db

OGYI-T-8484/01-02    Diovan 160 mg filmtabletta PVC/PE/PVDC//Al buborékfólia, 28 db, 98 db


Ez a gyógyszer az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagállamaiban forgalmazható az alábbi néven:


Ausztria        Diovan

            Angiosan

Belgium        Diovane

            Novacard

Bulgária        Diovan

Ciprus            Diovan

Cseh Köztársaság    Diovan (160 mg)

Dánia            Diovan

Észtország        Diovan

Finnország        Diovan

Franciaország        Tareg

Németország        Diovan

            Cordinate

            Provas

Görögország        Diovan

            Dalzad

Magyarország        Diovan

            Varexan

Izland            Diovan

Írország        Diovan

Olaszország        Tareg

            Rixil

Lettország        Diovan

Litvánia        Diovan

Luxenburg        Diovan

Málta            Diovan

Hollandia        Diovan

Norvégia        Diovan

Lengyelország        Diovan

Portugália        Diovan

Románia        Diovan

Szlovákia        Diovan

Szlovénia        Diovan

Spanyolország        Diovan

            Kalpress

            Miten

Svédország        Diovan

            Angiosan

            Valsartan Novartis


A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. 05. 12.

Besorolás típusa

Kiszerelés

28x

összefoglaló kép
 

Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!


Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük. A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.


Figyelem!

A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.