Atrovent N 21 mikrog/adag túlnyom.inhalációs oldat 1x

Kiszerelés: 1x

Kiszerelés Típusa: oldat

Hatóanyag mennyiség: ipratropinium-bromid

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék
A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

Készleten

A termék kizárólag az alábbi gyógyszertárakban foglalható. Gyógyszertárak megtekintése.

-

+

Foglalási listához adom

Atrovent N 21 mikrog/adag túlnyom.inhalációs oldat 1x leírása, használati útmutató

Kiszerelés: 1x

Betegtájékoztató Atrovent N 21 mikrog/adag túlnyom.inhalációs oldat 1x

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Atrovent N 21 mikrogramm/adag túlnyomásos inhalációs oldat

 

ipratropium-bromid

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-        Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-        További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-        Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-        Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ATROVENT N TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDAT, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat krónikus obstruktív légúti betegségben (pl. hörgőtágulat, ill. idült hörghurut) és hörgői eredetű asztmában kialakuló hörgőgörcs fenntartó kezelésére adható, hörgőtágító gyógyszer.

 

Az Atrovent N gátolja a bolygóideg végkészülékéből felszabaduló acetilkolin hatását és ily módon gátolja a vagusreflexet. A belélegzett Atrovent N elsősorban helyileg, a hörgők simaizomzatában elért koncentrációja révén idéz elő hörgőtágulatot.

 

 

2.       TUDNIVALÓK AZ ATROVENT N TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDAT ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot

-        ha allergiás (túlérzékeny) az atropinra vagy az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat egyéb összetevőjére.

 

Az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha

-        ha szűk csarnokzugú zöldhályogra hajlamos,

-        ha dülmirigy (prosztata)-túltengésben,

-        ha hólyagnyak-elzáródásban szenved.

 

A kezelés ideje alatt alkalmzott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. A különböző egyidejűleg szedett gyógyszerek egymás hatását erősíthetik, vagy gyengíthetik.

A β-receptorokat izgató szerek és a xantin származékok fokozhatják a hörgőtágító hatást.

 

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A terhesség ideje alatt végzett Atrovent N kezelés biztonságosságát nem bizonyították. Feltételezett vagy biztos terhesség esetén ezért a várt terápiás előnyöket, a magzatot fenyegető lehetséges veszélyekkel együtt kell mérlegelni. A preklinikai vizsgálatok során a humán alkalmazásra javasoltnál jelentősen nagyobb, inhalációban vagy orron keresztül (intranazálisan) adagolt Atrovent N nem fejtett ki magzatot mérgező (embriotoxikus) vagy magzatkárosító (teratogén) hatásokat.

Nem ismert, hogy az Atrovent N kiválasztódik-e az anyatejbe. Szoptató anyák kezelésekor körültekintően kell alkalmazni az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat hatással lehet a gépjárművezetői vagy gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ATROVENT N TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDATOT?

 

Az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. A készítmény adagolását egyedileg, a beteg szükségleteit figyelembe véve kell kialakítani.

Ha az orvos másképpen nem rendeli, a felnőttek és iskoláskorú gyermekek kezelésekor javasolt adagolása: 4×2 puff (adagolt dózis) naponta.

Tekintettel arra, hogy csupán a gyógyszeradag állandó növelésével uralható panaszok esetén valószínűleg más kezelési módokkal is ki kell egészíteni a terápiát, a napi adagot általában nem javallt naponta 12 adag dózis fölé növelni.

Orvoshoz kell fordulni, ha az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat alkalmazásával nem érhető el jelentős javulás, vagy a kezelés ellenére súlyosbodik a beteg állapota, ugyanis ezekben az esetekben minden bizonnyal indokolt felülvizsgálni a terápiás tervet. Heveny, vagy gyors ütemben súlyosbodó légszomj esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Krónikus obstruktív légúti betegség heveny fellángolása esetén az Atrovent 0,25 mg/ml inhalációs oldat vagy egyadagos ampullák alkalmazása válhat szükségessé.

 

Az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat gyermekgyógyászati alkalmazásával kevés a tapasztalat, ezért kizárólag orvosi javaslatra használható gyermekek kezelésére; a túlnyomásos inhalációs oldat inhalátor használatát felnőttnek kell felügyelnie.

 

Hogyan tudja eldönteni, hogy működőképes-e a palack?

Az adagolószelepet egyszer-kétszer megnyomva kell meggyőződni a készülék működőképességéről.

 

Hogyan kell alkalmazni az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot?

A túlnyomásos inhalációs oldat használatakor minden alkalommal a következőképpen kell eljárni:

 

1.    Távolítsa el a védősapkát.

 

1. ábra

 

2.    Mélyen lélegezzen ki.

 

3.    A készüléket az 1. ábrán látható módon kezébe véve zárja ajkait szorosan a palack szájcsutorája köré. A palackon látható nyílnak és a palack aljának felfelé kell mutatnia.

 

4.    Lélegezzen be olyan mélyen, amennyire csak lehetséges, közben határozott mozdulattal nyomja lefelé a palack alját: ennek hatására egy adagolt dózis távozik a palackból. Néhány másodpercen keresztül tartsa vissza a lélegzetét, majd vegye ki ajkai közül a csutorát és lélegezzen ki.

 

5.    A további belégzéseket hasonló módon végezze.

 

6.    Használat után helyezze vissza a védősapkát a szájcsutorára.

 

7.    Ha 3 napig nem használta az aeroszolt; újabb inhalálás előtt nyomja le egyszer az adagolószelepet.

 

Egyszerre kell-e megnyomni a palack alját?

Igen, egyszerre kell belélegezni és megnyomni a palack alját.

 

Hogyan győződhet meg arról, hogy a palack kiürült-e?

A palack fala nem átlátszó, azaz szemmel nem győződhet meg arról, hogy kiürült-e. A palack tartalma 200 adagolt dózisnak felel meg. Bár ezek felhasználása után is úgy tűnhet, hogy van még egy kevés folyadék a palackban, ez a mennyiség már nem elegendő teljes adagok kiszolgáltatásához, ezért új Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat beszerzéséről kell gondoskodni.

 

A palackban található gyógyszer mennyisége a következő módszerrel ellenőrizhető:

Távolítsa el a műanyag szájcsutorát, majd helyezze a palackot vízzel telt edénybe. A felhasználatlan gyógyszermennyiség annak alapján becsülhető, hogy a palack elmerül-e vagy lebeg, ill. az utóbbi esetben milyen helyzetben úszik a vízben (lásd a 2. ábrát).

2. ábra

A szájcsutorát mindig tisztán kell tartani; meleg vízzel lemosható. Szappan vagy mosószer használata után a szájcsutorát tiszta vízzel alaposan le kell öblíteni.

 

FIGYELMEZTETÉS:

A műanyag szájcsutorát kifejezetten az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat tartalmának pontos adagolására tervezték. Ennek megfelelően nem szabad más aeroszol-palack tartalmának belélegzésére használni. Hasonlóképpen, az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat tartalmát is kizárólag a mellékelt szájcsutorával szabad adagolni.

A palackban túlnyomás uralkodik, ezért nem szabad felnyitni vagy 50°C-nál magasabb hőmérséklet hatásának kitenni.

 

Ha az előírtnál több Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot alkalmazott

Jellegzetes tünetekkel járó túladagolásról ez idáig nem számoltak be. Az Atrovent N széles terápiás tartománya és az adagolt dózisú aeroszol helyi alkalmazása következtében aligha szükséges szisztémás antikolinerg hatás kialakulásával számolni. Ritkán enyhe, antikolinerg hatást tükröző tünetek (pl. szájszárazság, a szem alkalmazkodás-zavarai és szapora szívverés) jelentkezhetnek. Ha véletlenül több adagot alkalmazott az előírtnál, haladéktalanul forduljon orvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.

 

Ha elfelejtette alkalmazni az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot

Ha elfelejtette befújni a gyógyszert az előírt időpontban, még aznap – amint eszébe jut – minél előbb pótolni kell az adagot. Ha egy nap nem alkalmazta a gyógyszert, a következő napon a szokásos adagot kell befújni. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

 

 

 

4.      LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Gyakori mellékhatások: (100 kezelt betegből legalább 1, de 10 kezelt betegből kevesebb, mint 1 esetben észlelhető): fejfájás, szédülés, köhögés, helyi irritáció, inhaláció okozta hörgőgörcs, szájszárazság, emésztőrendszeri motilitászavarok.

 

Nem gyakori: (1000 kezelt betegből legalább 1, de 100 kezelt betegből kevesebb, mint 1 esetben észlelhető): a szem alkalmazkodó képességének zavara, a szem belső nyomásának megemelkedése

(glaukóma), szapora szívverés, csalánkiütés, bőrkiütés, viszketés.

 

Ritka: (10 000 kezelt betegből legalább 1, de 1000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetben észlelhető): megnövekedett szemnyomás, szemfájdalom, pupillatágulat, szívdobogás-érzés, nagyon gyors szabálytalan szívverés (pitvarfibrilláció), szabálytalan, felgyorsult szívritmus (szupraventrikuláris tahikardia), a gége izmainak görcsös összehúzódása (a légzést és a hangképzést befolyásolhatja), émelygés, vizelet-visszatartás, az életet veszélyeztető allergiás (anafilaxiás) reakció, angioödéma (a nyelv, az ajkak és az arc vizenyője, mely légzési nehézséget okoz).

 

Szemészeti szövődmények

Az aeroszolban alkalmazott ipratropium-bromid vagy e hatóanyag és β2 receptor izgatók kombinációjának szembe kerülésekor ritkán szemészeti szövődmények (pl. pupillatágulat, a szembelnyomás fokozódása, zárt csarnokzugú glaukóma, szemfájdalom) léphetnek fel.

A heveny, zárt csarnokzugú glaukómás roham kialakulására szemfájdalom, homályos látás, fényudvar látása, a színlátás zavara és a kötőhártya vérbősége, ill. a szaruhártya vizenyős duzzanata következtében a szem kivörösödése hívhatja fel a figyelmet. Azokban az esetekben, amelyekben ezeknek a tüneteknek bármilyen kombinációja jelentkezik, haladéktalanul pupillaszűkítő hatású szemcseppet kell alkalmazni és szemész szakorvoshoz kell fordulni.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.      HOGYAN KELL AZ ATROVENT N TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDATOT TÁROLNI?

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől és a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Nem fagyasztható!

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

 

6.      TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat

-        A készítmény hatóanyaga: 0,021 mg ipratropium-bromid (ipratropium-bromid-monohidrát formájában) adagonként.

-        Egyéb összetevők: vízmentes citromsav, tisztított víz, vízmentes etanol, norfluran (HFA 134a, 1,1,1,2-tetrafluoretán).

 

Milyen az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

14,6 g oldat védő kupakkal lezárt, adagoló pumpával és PP szájfeltéttel ellátott rozsdamentes acél palackba töltve. A védőkupakon cégjelzés és név látható.

1 db túlnyomásos inhalációs oldat dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

 

Boehringer Ingelheim International GmbH

Binger Srtasse 173

D-55216 Ingelheim am Rhein

Németország

 

Gyártó

 

Boehringer Ingelheim Pharma GmbH and Co. KG

Binger Strasse 173

D-55216 Ingelheim am Rhein

Németország

 

OGYI-T-8932/01

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. augusztus 28.

A KÉSZLET ADATOK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰEK!

A termék foglalására kizárólag a listában található gyógyszertárakban van lehetőség! A listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni, vagy házhoz szállítást kérni nem lehetséges!
A folyamatos gyógyszertári kiszolgálás miatt a feltüntett készletadatok változhatnak, esetleges készlethiány előfordulhat!

 • Budapest
 • Budapest V.
  Hold utca 21.

  Készleten

 • Budapest VIII.
  Rákóczi út 39.

  Készleten

 • Budapest XIV.
  Örs vezér tere 24. (Sugár)

  Készleten

 • Vidék
 • Debrecen
  Csapó utca 30. (Fórum)

  Készleten

 • Pécs
  Citrom u. 10.

  Készleten

 • Szeged
  Londoni krt. 3. (Árkád)

  Készleten

 • Székesfehérvár
  Aszalvölgyi út 1. (Tesco)

  Készleten

Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!

Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük.

A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.

Figyelem!
A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.