Keresés

2

Találatok

3

Kiválasztás

4

Foglalás

Torvacard 20 mg filmtabletta 90x (AL/AL buborékfólia)

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék

A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

in stock iconFoglalható

A termék kizárólag az alábbi gyógyszertárakban foglalható.

leírás
Torvacard 20 mg filmtabletta 90x (AL/AL buborékfólia)
összefoglaló kép

Torvacard 20 mg filmtabletta 90x (AL/AL buborékfólia) leírás, használati útmutató

Cikkszám

113081

Besorolás típusa
Hatóanyag
Kiszerelés 90x (AL/AL buborékfólia)

24195-97/41/09

24929-34/41/09


BETEGTEGTÁJÉKOZTATÓ


Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót!

Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ezt a gyógyszert kezelőorvosa kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy a felsoroltakon kívül egyéb mellékhatást észlel, azonnal értesítse erről kezelőorvosát!A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Torvacard és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2 Tudnivalók az Torvacard szedése előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Torvacardot?

4. Lehetséges mellékhatások

5. A készítmény tárolása

6. További információk


Az Ön gyógyszerének neve:

TORVACARD 10 MG filmtabletta

TORVACARD 20 MG filmtabletta

TORVACARD 40 MG filmtabletta

(Atorvastatinum kálcicum)

Filmbevonatú tabletták.1. Milyen típusú gyógyszer a Torvacard és milyen betegségesk esetén alkalmazható?


A Torvacard magas vérzsírszintekkel járó betegségekben, úgynevezett hiperlipidémiában alkalmazható gyógyszer. A vérzsírok; -koleszterinek és trigliceridek - emelkedett szintjének csökkentésére szolgáló készítmény.

Hatóanyaga az atorvastatin csökkenti a vérplazma-koleszterin, LDL-koleszterin, apolipoprotein-B és triglicerid szintjét, ugyanakkor segíti a HDL-koleszterin és az apolipoprotein-A szint emelkedését.

Alkalmazható a vér koleszterin szintjének megemelkedése, vagy a vér koleszterin és triglicerid szintjének együttes megemelkedése esetén ( úgynevezett Frederickson IIa vagy IIb típus), a vér koleszterinszintjének örökletes megemelkedése esetén abban az esetben, ha a többi módszer (diétás szokások megváltoztatása, testmozgás, testsúlycsökkenés) nem bizonyult elég hatékonynak. Alkalmazható a vér koleszterinszintjének örökletes megemelkedése esetén, úgynevezett familiáris hypercholesterinaemiában más vérzsírcsökkentő módszerekkel együtt alkalmazva, vagy abban az esetben, ha ezek a kezelési módszerek nem állnak rendelkezésre.


2. Tudnivalók a Torvacard szedése előtt?


Ne szedje a Torvacard tablettát ha Ön:


allergiás vagy érzékeny a termék bármely alkotóelemére;

- májat érintő betegségben szenved, vagy tisztázatlan okú tartós májenzim (szérum transzamináz) vérszint-emelkedést észleltek Önnél;

- vázizom-rendszeri betegségben szenved;

- terhes, vagy a közeljövőben gyermeket szeretne vállalni;

- szoptat;

- fogamzóképes és nem alkalmaz megfelelő fogamzásgátló módszert.


A Torvacard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:


- Alkohol fogyasztása és/vagy májprobléma előfordulása esetén;

- Tejcukorra (laktóz) való érzékenység esetén.


Ha tudomása van arról, hogy érzékeny tejcukorra (laktóz), feltétlen beszéljen orvosával, mielőtt Torvacardot kezd el szedni!Mit kell tudnia kezelőorvosának az Ön betegségét megelőző időszakról?

- Hogy szenvedett-e vesebetegségben;

- Hogy előfordult-e pajzsmirigy alulműködés;

- Hogy előfordult-e családjában örökletes izomrendszeri betegség;

- Hogy szenvedett-e májbetegségben és/vagy alkohol-függőségben;

- Hogy korábban lipidcsökkentő gyógyszerek szedése esetén előfordult-e izmait érintő mérgezési bántalom.Mit kell tudni a kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerekről?


Amennyiben a Torvacardon kívül más gyógyszereket is szed, kérje kezelőorvosa tanácsát!


Hasonló terápiás csoportban lévő gyógyszerekről kimutatták, hogy hatással vannak a szervezet immunrendszerét elnyomó szerekre (pl. cyclosporine), más vérzsírszintet csökkentő gyógyszerekre, makrolid antibiotikumokra, beleértve az erythromycint, valamint néhány gombafertőzés elleni szerre. A gyógyszerek kölcsönös egymásra hatása jelentkezhet többek között izomfájdalom formájában és az izom-enzim értékek (CK) emelkedésében, ritkán izomsejt-szétesés (rhabdomyolysis) is kialakulhat, mely veseelégtelenséggel társul. Ezeket a gyógyszereket és a makrolid antibiotikumokat kizárólag kezelőorvosának pontos utasításai alapján szedje együtt a Torvacarddal.


A colestipol és az atorvastatin együttes alkalmazása a vérzsírok szintjének fokozott csökkentéséhez vezet.


Az atorvastatin és a digoxin (szívgyógyszer), valamint az atorvastatin és bizonyos fogamzásgátló szerek (noretiszteron és etinil-ösztradiol) együttes alkalmazása ezen gyógyszerek vérszintjének enyhe fokú megemelkedését okozza. Ezt kezelőorvosa figyelembe fogja venni, amikor az említett gyógyszerek adagolását előírja Önnek.


A gyomorsav közömbösítő szerekkel való együttes alkalmazása csökkenti az atorvastatin vérszintjét anélkül, hogy csökkentené annak a vér koleszterinszintjére kifejtett csökkentő hatását. Az erythromycin együttes alkalmazása növeli az atorvastatin vérszintjét.


Torvacard és warfarin (alvadásgátló készítmény) együttes alkalmazása során kezelőorvosának gyakrabban kell ellenőrző vizsgálatokat végeznie, különösen a kezelés kezdetén.


Klinikai vizsgálatok nem mutattak ki kölcsönhatást atorvastatin és cimetidin (gyomorsav csökkentő szer), illetve phenazon (fájdalomcsillapító) együttes alkalmazása során.


Kérjük, jegyezze meg, hogy ezek az információk az atorvastatin kezelés megkezdése előtt szedett gyógyszerekre is vonatkoznak.Terhesség és szoptatás esetén mit fontos tudni?

- Önnek tilos Torvacardot szednie, ha terhes illetve, ha szoptat. Nem szedhet Torvacardot ha a közeljövőben gyermeket szeretne vállalni, vagy ha fogamzóképes és nem alkalmaz megfelelő fogamzásgátló módszert.


A Torvacardnak milyen hatásai lehetnek a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre?


A Torvacard mellékhatásairól érkezett jelentések alapján semmi nem utal arra, hogy ez a gyógyszer csökkentené az éberséget gépjárművek vezetése vagy gépek üzemeltetése során.


Adható-e a Torvacard gyermekeknek?


Az atorvastatin gyermekeknek történő adásáról csak korlátozottan állnak rendelkezésre tapasztalatok, emiatt alkalmazását kizárólag csak szakorvos rendelheti el.Amennyiben a Torvacard szedése során izomfájdalmat, görcsöt vagy gyengeséget tapasztal, különösen, ha ezek fáradtsággal és lázzal járnak, ha egyéb betegség miatt további gyógyszereket írtak elő Önnek, vagy ha bármilyen változás állna be egészségi állapotában, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát!3. Hogyan kell alkalmazni a Torvacardot?


Ha kezelőorvosa másképpen nem rendeli, kövesse az alábbi utasításokat a Torvacard alkalmazására vonatkozóan. Kérjük, szigorúan tartsa be ezeket az utasításokat, máskülönben a Torvacard hatása csökkenhet.


Hogyan és mikor kell a Torvacard tablettát bevenni?

A Torvacard kevés folyadékkal, napszaktól és étkezéstől függetlenül bármikor bevehető.


Meddig kell a Torvacard tablettát alkalmazni?

A Torvacard hosszú-távú kezelésre szolgál.


Mi a teendő, ha kisebb adagú Torvacard tablettát vett be, vagy egy adagot elfelejtett bevenni?

Ne kétszerezze meg az adagot, hanem folytassa az előírt adagolást.


Izomfájdalom, izomgyengeség-érzés és láz jelentkezésekor azonnal forduljon orvoshoz és kérje ki véleményét a Torvacard alkalmazásának folytatásáról!


Mi a teendő, ha az előírtnál több Torvacard tablettát vett be?

Túladagolás esetén forduljon kezelőorvosához. Az atorvastatin túladagolásnak nincs sajátos kezelése.


Mikor és mennyit kell bevenni a Torvacard tablettából?

Kezelőorvosa tanácsára koleszterinszegény étrendet kell tartania a Torvacard kezelés teljes ideje alatt.


A kezelés kezdetén naponta egyszer 10 mg atorvastatint kell bevenni. Ennek az adagolásnak a Torvacard 10 mg filmtabletta felel meg. Kezelőorvosa a további adagolást annak megfelelően határozza meg, hogy LDL-koleszterin szintje elérje a kívánt értéket. Az adagolás személyre szabott beállítása 4 vagy több hetes időközönként történik. Az atorvastatin maximális napi adagja 80 mg.


Bizonyos esetekben a Torvacardot kiegészítő kezelésként kell alkalmazni más koleszterinszint csökkentő kezelési módszerek mellett (pl. LDL apheresis), vagy abban az esetben, ha ezek a kezelési módszerek nem állnak rendelkezésre.


Gyermekek kezelését kizárólag szakorvos irányíthatja. Ezen betegcsoport számára a Torvacard ajánlott kezdő dózisa napi 10 mg. A dózis napi 80 mg-ig emelhető a terápiás válasz és a tolerancia függvényében. A kezelés gyermekek fejlődésére gyakorolt hatásáról semmilyen adat nem áll rendelkezésre.


Milyen adagolás jellemző csökkent vesefunkciójú betegeknél?


Ebben a betegcsoportban nem szükséges az adagolás eltérő beállítása, mert a vesefunkció nincs hatással a Torvacard kezelésre.


Milyen adagolás jellemzőidős betegeknél?


Klinikai vizsgálatok megállapították, hogy nincs szükség különleges dózisbeállításra idős betegek esetén sem.4. Milyen lehetséges mellékhatások léphetnek fel?


Más gyógyszerekhez hasonlóan, a Torvacardnak is lehetnek mellékhatásai.


A Torvacard általában jól tolerálható. A mellékhatások rendszerint enyhék és átmenetiek.

Az atorvastatinnal (a Torvacard hatóanyaga) kezelt betegek esetén a következő mellékhatások fordultak elő az alábbi gyakoriságok szerint:


Gyakori (1-10%): émelygés, székrekedés, fokozott bélgázképződés, emésztési rendellenesség, allergiás reakciók, bőrkiütések viszketés, melkasi fájdalom, hasmenés, izom- és izületi fájdalom, hátfájás, érzészavar, vizenyő a bokán és a csuklón, gyengeség, fejfájás, szédülés és álmatlanság.


Nem gyakori (0,1-1%): étvágytalanság, hányás, vérlemezkék számának kóros csökkenése, hajhullás, magas vércukorszint, alacsony vércukorszint, hasnyálmirigygyulladás, emlékezetkiesés, idegfájdalom (a periférián), csalánkiütés, izomfájdalom, impotencia, fáradékonyság, súlygyarapodás


Ritka:(0,01-0,1%): májgyulladás, sárgasággal járó epepangás, izomgyulladás, izomsejtszétesés (rhabdomyolysis)


Nagyon ritka: (kevesebb mint 0,01%) : súlyos allergiás reakciók (anaphylaxiás reakció), a fej nyak nyelv vizenyőjével járó allergiás reakció, hólyagos bőrkiütések.

Ha Ön allergiás reakció mellett vizenyős duzzanatot, nehéz légzést vagy kiterjedt bőrelváltozást észlel, haladéktalanul hívjon orvosi segítséget!Atorvastatin hatóanyagú gyógyszerrel kezelt betegek esetén megfigyelték a májenzim értékek (transzaminázok) enyhe, átmeneti emelkedését, melyek nem tették szükségessé a kezelés megszakítását.


Emellett időről időre egy másik enzim (kreatinin-foszfokináz - CK) szintjének emelkedését is leírták, mely ritka esetekben izomfájdalommal, az izmok érzékenységével és gyengeségével társult. Ha szokatlan izomfájdalmat, izomgörcsöt vagy gyengeséget érez, haladéktalanul értesítse erről kezelőorvosát!


Ha nem tudja egyértelműen kizárni, hogy a gyógyszer okozza a kellemetlen tüneteket, a szükséges lépések megtétele érdekében haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.

Ha bármilyen nem várt hatást tapasztal mely nincs feltüntetve a betegtájékoztatóban, jelezze gyógyszerészének vagy orvosának.5. Hogyan kell a Torvacardot tárolni?


Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási körülményeket.

Felbontás után 90 napig felhasználható, 25 Co alatt tárolva.

Tartsa gyermekektől elzárva!


Figyelem!

A terméket tilos a csomagoláson feltüntetett megengedett tárolási idő lejárta után felhasználni!6. További információk


Mit tartalmaz a Torvacard tabletta?

A Torvacard filmbevonatú tabletta hatóanyaga az atorvastatin.


TORVACARD 10 mg filmtabletta: tartalmaz 10,34 mg atorvastatinum calcicumot (atorvastatin kalciumsója), mely 10 mg atorvastatinnak felel meg;

TORVACARD 20 mg filmtabletta: tartalmaz 20,68 mg atorvastatinum calcicumot (atorvastatin kalciumsója), mely 20 mg atorvastatinumnak (atorvastatinnak) felel meg;

TORVACARD 40 mg filmtabletta: tartalmaz 41,36 mg atorvastatinum calcicumot (atorvastatin kalciumsója), mely 40 mg atorvastatinnak felel meg.


Segédanyagok: kolloid vízmentes szilícium-dioxid, magnézum-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hidroxipropilcellulóz (LH 21), nehéz magnézium-oxid, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz.

Bevonat: talkum, titán-dioxid, makrogol 6000, hipromellóz 2910/05A készítmény laktózt tartalmaz!


A Torvacard csomagolása

30 db, 90 db AL/AL buborékcsomagolásban és dobozban


A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Zentiva k.s., Prága, Cseh Köztársaság


Gyártó

Zentiva k.s., Prága, Cseh Köztársaság


A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:


OGYI-T-20020/02  TORVACARD 10 mg filmtabletta buborékcsomagolás Al/Al – 30 tabletta

OGYI-T-20020/05  TORVACARD 10 mg filmtabletta buborékcsomagolás Al/Al – 90 tabletta


OGYI-T-20020/08  TORVACARD 20 mg filmtabletta buborékcsomagolás Al/Al – 30 tabletta

OGYI-T-20020/11  TORVACARD 20 mg filmtabletta buborékcsomagolás Al/Al – 90 tabletta


OGYI-T-20020/14  TORVACARD 40 mg filmtabletta buborékcsomagolás Al/Al – 30 tabletta

OGYI-T-20020/17  TORVACARD 40 mg filmtabletta buborékcsomagolás Al/Al – 90 tablettaA betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. július 21.

Besorolás típusa

Kiszerelés

90x (AL/AL buborékfólia)

összefoglaló kép
 

Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!


Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük. A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.


Figyelem!

A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.