Mercilon tabletta 21x

Kiszerelés: 21x

Kiszerelés Típusa: tabletta

Hatóanyag mennyiség: dezogestrel - ösztrogén kombinációk

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék
A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

Készleten

A termék kizárólag az alábbi gyógyszertárakban foglalható. Gyógyszertárak megtekintése.

-

+

Foglalási listához adom

Mercilon tabletta 21x leírása, használati útmutató

Kiszerelés: 21x

Betegtájékoztató Mercilon tabletta 21x

MERCILON tabletta

Kérjük, figyelmesen olvassa el ezt a tájékoztatót, mielőtt elkezdené szedni a Mercilon tablettát. Így megismerheti az orális fogamzásgátlók előnyeit és veszélyeit. Azt is megtudhatja, hogyan kell szakszerűen alkalmazni a Mercilon-t, továbbá arról is felvilágosítást kap, mikor kell orvoshoz fordulnia egészségével kapcsolatos problémáival. Ha további kérdéseket kíván feltenni, vagy bővebb tájékoztatást igényel, kérdezze orvosát, a gyógyszerészt, vagy az egészségügyi szakdolgozókat.

MI A MERCILON?

A tabletta rendeltetése és összetétele

A Mercilon kombinált orális fogamzásgátló készítmény (“kombinált tabletta”). Minden tabletta kétféle női nemi hormont desogestrelt (progeszteront) és ethinylestradiolt (ösztrogént) tartal­maz kis mennyiségben.

Hatóanyaga: 0,15 mg desogestrelum (dezogesztrol) és 0,02 mg ethinylestradiolum (etinilösztradiol) tablettánként.
Segédanyagok: 
a-tokoferol, sztearinsav, vízmentes kolloid szilicium-dioxid, povidon, brugonyakeményítő, laktóz-monohidrát (80 mg).

Hatóanyagainak csekély mennyisége miatt a Mercilon-t alacsony dózisú orális fogamzásgát­lónak tekintik. Tekintve, hogy a csomagban található tabletták hatóanyagai, sőt azok adagja is azonos, a Mercilon monofázisos kombinált orális fogamzásgátló. A készítmény napi adagjának laktóz tartalma (<80 mg) laktóz-intoleranciás (tejcukorbontó enzim hiánya) betegek számára is biztonságosnak tekinthető.

Mire való a Mercilon tabletta?

Nem kívánt terhesség megelőzésére.

Az orális fogamzásgátlók a születésszabályozás rendkívül hatékony eszközei. A pontosan az elő­írá­sok­nak megfelelően (kihagyások nélkül) szedett tabletta csaknem teljes védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben.

KIK NEM SZEDHETNEK MERCILON TABLETTÁT?

Ha a következőkben felsorolt betegségek valamelyikében szenved, ne szedjen kombinált fogamzásgátlót. Kérje orvosa tanácsát, mielőtt elkezdené szedni a tablettát. Elképzelhető ugyanis, hogy más típusú készítményt rendel, vagy egészen más jellegű (nem-hormonális) fogamzásgátló eljárást javasol Önnek. A következő esetekben szükséges az előbbi figyelmez­tetést megfogadnia:

•    Ha keringési betegségben szenved, vagy korábban volt ilyen betegsége, elsősorban trombó­zisa. Trombózisban a vér kórosan fokozott alvadékonysága miatt vérrögök keletkeznek a végtagok ereiben (mélyvénás trombózis), a tüdő érrendszerében (tüdőembólia), a koszorú­erekben (szívroham), az agyi erekben (“szélütés”), vagy más szervek érrendszerében (lásd még A tabletta és a trombózis veszélye” című szakaszban).

•    Ha fenyegető szívroham közeledtét jelző panaszokat észlel (pl. nyakba sugárzó, szorító jellegű mellkasi fájdalmat), vagy korábban kezelték ilyen jellegű panaszok miatt; netán szélütés gyanújával (pl. múló jellegű agyi vérkeringési zavar (ún. TIA) miatt).

•    Ha érrendszeri szövődményeket okozó cukorbetegségben szenved.

•    Ha sárgaságban (a bőr sárgás elszíneződése) vagy súlyos májbetegségben szenved.

•    Ha az emlő- vagy a női nemi szervek rákos folyamata miatt kezelik vagy kezelték.

•    Ha tisztázatlan okú hüvelyvérzést észlel.

•    Ha Ön terhes, vagy ezt gyanítja.

•    Ha Ön allergiás a Mercilon tabletta bármely összetevőjére.

Abban az esetben, ha fogamzásgátló készítmény alkalmazásának ideje alatt betegszik meg a felsorolt kórképekben, azonnal hagyja abba a tabletta szedését, és forduljon orvosához. Ezzel egyidőben térjen át más, nem-hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazására (lásd még Általános megjegyzések” címmel.

MI MINDENT KELL MÉRLEGELNIE, MIELŐTT A MERCILON MELLETT DÖNTENE?

Általános megjegyzések

Tájékoztatónkban több olyan szituációt is vázolunk, amelyekben abba kell hagynia a tabletta szedését, ill. csökkenhet a fogamzásgátlás hatékonysága. Ezekben az esetekben tartózkod­nia kell a nemi élettől, vagy pedig más, nem-hormonális eljárásokhoz (pl. óvszer, diafragma, vagy pesszárium alkalmazásához) kell folyamodnia. Ne hagyatkozzon azonban a naptár-mód­szerre, és az ébredési testhőmérséklet alapján se próbálja megállapítani az ovuláció idő­pontját. Ezek a módszerek megbízhatatlanok, ugyanis a fogamzásgátló készítmények módo­sít­ják a test­hő­mérséklet, ill. a cervixnyák összetételének ciklusos változásait.

A többi fogamzásgátlóhoz hasonlóan a Mercilon sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS-betegséggel), és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben.

A Mercilon tablettát kizárólag az Ön számára rendelte az orvos, ne adjon belőle másoknak.

Mielőtt elkezdené szedni a Mercilon tablettát…

A következőkben felsorolt betegségekben/állapotokban csak szigorú orvosi felügyelettel szed­he­tők kombinált orális fogamzásgátlók. Ennek az óvintézkedésnek az indokait orvosától tud­hatja meg. Épp ezért, mindenképpen tájékoztassa orvosát, ha a következők közül bármelyik vonatkozik Önre:

•    dohányzik;

•    cukorbetegségben szenved;

•    testsúlyfelesleggel küszködik;

•    magas a vérnyomása;

•    szívbillentyű-betegségben, vagy szívritmus-zavarban szenved;

•    vénagyulladása (felületes phlebitise) van;

•    visszerességben szenved;

•    legközelebbi rokonai közül bárki trombózisban betegedett meg, netán szívrohamot, vagy szélütést szenvedett;

•    migrénes fejfájások gyötrik;

•    epilepsziában (“rángógörcs”) szenved;

•    magas vérének (vagy legközelebbi rokonai közül bárkinek) zsiradék (koleszterin, vagy trigli­ce­rid) szintje;

•    máj- vagy epebetegségben szenved;

•    gyulladásos bélbetegségben (Crohn-betegségben, colitis ulcerosában) szenved;

•    szisztémás lupus erythematosusban szenved (SLE – testszerte megnyilvánuló autoimmun bőrbetegség);

•    hemolitikus urémiás szindrómában szenved (HUS – a véralvadás veseelégtelenséghez társuló zavara);

•    sarlósejtes vérszegénységben szenved;

•    chloasmája van, vagy erre hajlamos (a bőr, különösen az arcbőr sárgásbarna, foltos elszíne­ző­dé­se); ebben az esetben ne vigye túlzásba a napozást, és kerülje az ultraibolya sugárzást (szolárium, kvarcolás, stb.).

Abban az esetben, ha a tabletta szedésének ideje alatt fordulnak elő / alakulnak ki a felsorolt körülmények/állapotok, forduljon orvosához.

A tabletta és a trombózis veszélye

A trombózis a vér rögösödése, a keletkező vérrögök eltömeszelhetik az ereket.

Többek között az alsó végtagok visszereiben alakul ki (mélyvénás) trombózis. A vénákban fokozato­san növekedő vérrög elszabadulhat, tovasodródhat, és elzárhatja a tüdő verőereit, tüdő­embó­liát okozhat. A mélyvénás trombózis ritka betegség, fogamzásgátlót szedőkön, ill. nem szedőkön egyaránt előfordulhat. Olykor a terhesség ideje alatt alakul ki trombózis. A hor­monális fogamzásgátlókat szedő nőkön valamivel nagyobb a trombózis kockázata a tablettát nem szedőkénél, azonban kisebb a terhesség ideje alatt fenyegető kockázatnál.

Rendkívül ritkán a szív koszorúereiben, vagy az agyi erekben is képződhetnek vérrögök, ekkor szívroham, ill. “szélütés” következik be. Ritkaságszámba megy a máj, a tápcsatorna, a vese, vagy a szem ereinek rögösödése.

Szórványos esetekben súlyos, maradandó károsodást, sőt halált is okozhat a trombózis.

Az életkor előrehaladtával nő a szívroham és a szélütés kockázata. A dohányzás is fokozza ennek veszélyét. Ennek megfelelően, ha a fogamzásgátló használata mellett dönt, abba kell hagynia a dohányzást –  különösen fontos ezt megtennie, ha már elmúlt 35 éves.

Ha a fogamzásgátló alkalmazásának ideje alatt betegszik meg hipertóniában (magasvérnyomás-betegség­ben) előfordulhat, hogy abba kell hagynia a tabletta szedését.

Műtét után, vagy tartós mozgáskorlátozottság (pl. a végtagok gipszrögzítése, vagy sínezése) esetén átmenetileg fokozódik a mélyvénás trombózis kockázata. A fogamzásgátlót szedő nőknek még nagyobb veszéllyel kell szembenézniük. Épp ezért, ha Ön kórházi kezelés, vagy műtét előtt áll, feltétlenül közölje orvosával, hogy fogamzásgátlót szed. Lehetséges, hogy az orvos azt javasolja, néhány héttel a tervezett műtét, vagy a tartós ágyhozkötöttséggel járó kezelés előtt hagyja abba a tabletta szedését. Gyógyulása után, ha már semmi sem korlátozza fizikai aktivitását, úgyszintén orvosa dönti el, mikor kezdheti újra a fogamzásgátló szedését.

Minden bizonnyal trombózis kialakulását jelző panaszok és tünetek észlelésekor hagyja abba a tabletta szedését és haladéktalanul kérje orvosa tanácsát (lásd mégMely esetekben ajánlatos orvoshoz fordulnia?” címmel).

A tabletta és a rákbetegség veszélye

Fogamzásgátlót szedő nőkön valamivel gyakrabban észlelnek emlőrákot, mint tablettát nem szedő kortársaikon. A fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 10 év alatt megszűnik ez a csekély különbség. Nem ismert, hogy valóban a tabletta okozza-e az emlőrák gyakoriságának kismértékű növekedését. A fogamzásgátlót szedő nők egészségi állapotát gyakrabban ellenőr­zik, ezért ebben a csoportban többek között az emlőrákot is korábbi stádiumban ismerik fel.

Tablettát szedő nőkön olykor jóindulatú májtumor, sőt egyes esetekben rosszindulatú daganat kialakulásáról számoltak be. Ezek a daganatok belső (hasüregi) vérzést okozhatnak. Haladéktalanul forduljon orvosához, ha erős hasi fájdalmat észlel.

Arról is beszámoltak, hogy hosszú ideje fogamzásgátlókat szedő nőkön gyakrabban alakul ki méhnyakrák. Egyáltalán nem biztos, hogy ezt valóban a tabletta idézi elő, hiszen a méhnyakrák gyakoriság számos más tényezőtől, többek között a szexuális magatartástól is függ.

A tabletta és más gyógyszerek egyidejű alkalmazása

Egyes gyógyszerek csökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát. Ezek közé tartoznak pél­dául az epilepszia gyógyszerei (primidon, fenitoin, és a barbiturátok), a tuberkulózis kezelésére használatos szerek (pl. rifampicin); és egyes antibiotikumok (pl. ampicillin, tetraciklinek, és grizeo­fulvin). Feltétlenül tájékoztassa az Önnek fogamzásgátlót rendelő orvost, hogy milyen más gyógyszereket szed. Hasonlóképpen figyelmeztesse az Önnek betegsége kezelése érdeké­ben gyógyszert rendelő orvost, a fogorvost, sőt a gyógyszerészt is, hogy Ön Mercilon-t szed. Ily módon az egészségügyi szakemberek felhívhatják a figyelmét, ha kiegészítő fogamzásgátló módszereket kell alkalmaznia, és azt is megmondhatják, mennyi ideig szükséges ezt megtennie.

A tabletta és a szoptatás

A szoptatás időszakában általában nem javasolt a Mercilon alkalmazása. Mindazonáltal, ha ezt szükségesnek tartja, kérje orvosa tanácsát.

 

A tabletta és a terhesség

Terhesség ideje alatt, sőt a terhesség gyanúja esetén sem szedhető a Mercilon tabletta.

A tabletta és a gépjárművezetés

Nem észlelték, hogy a fogamzásgátlók károsítanák a gépjárművezetéshez szükséges képességeket.

 

MELY ESETEKBEN AJÁNLATOS ORVOSHOZ FORDULNIA?

Rendszeres orvosi ellenőrzés

A fogamzásgátló szedésének ideje alatt orvosa rendszeres időközönként ellenőrzi az Ön egészségi állapotát. Általában évente szükséges ezt megtenni.

Mielőbb forduljon orvoshoz, ha

•  változást észlel egészségi állapotában (különös tekintettel a tájékoztató “Kik nem szedhetnek Mercilon tablettát”, ill. “Mielőtt elkezdené szedni a Mercilon tablettát…” című szakaszaiban foglaltakra); vagy legközelebbi hozzátartozóin alakulnak ki az említett betegségek;

•  csomót tapint az emlőjében;

•  egyéb gyógyszerek alkalmazása válik szükségessé (lásd még “A tabletta és más gyógyszerek egyidejű alkalmazása” címmel);

•  műtét, vagy tartós ágyhozkötöttséggel járó kezelés előtt áll (legalább 4 héttel korábban kérje orvosa tanácsát);

•  szokatlanul erős hüvelyvérzés jelentkezik;

•  a készítmény alkalmazásának első hetében elfelejt bevenni egy vagy több tablettát, ill. a megelőző 7  napos időszakban nemi együttléte volt;

•  a készítmény alkalmazása során két alkalommal elmarad a megvonásos vérzés, vagy gyanítja, hogy terhes (kizárólag orvosa javaslatára kezdje el a következő csomag tabletta szedését).

Hagyja abba a tabletta szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha a következő, trombózis gyanúját felvető panaszokat és tüneteket észleli:

•  makacs köhögés gyötri;

•  heves, esetleg bal karjába sugárzó mellkasi fájdalmat érez;

•  légszomj gyötri;

•  szokatlan, heves, és hosszan tartó fejfájás, vagy migrénes roham jelentkezik;

•  részben, vagy teljesen elveszítette a látását, vagy kettőslátás alakult ki;

•  beszéde elkentté, ill. nehezítetté vált;

•  hirtelen megváltozik, tompul a hallása, szaglása, vagy ízérzékelése;

•  szédülés, vagy ájulás fordult elő;

•  bármely testtáján izomgyengeség, vagy zsibbadás jelentkezik;

•  erős hasi fájdalmat érez;

•  erős alsó végtagi fájdalom jelentkezik, vagy jelentős duzzanat alakul ki.

Az imént felsorolt panaszok és tünetek bővebb magyarázatát a tájékoztató más szakaszaiban találja meg.

 

HOGYAN KELL SZEDNI A MERCILON TABLETTÁT?

Mikor és hogyan kell bevenni a tablettát?

A Mercilon csomag 21 tablettát tartalmaz. A csomagoláson minden tabletta mellett feltüntettük bevételének esedékes napját. Igyekezzék nap mint nap hozzávetőleg ugyanabban az időpont­ban bevenni a tablettát; szükség esetén egy kevés vízzel megkönnyítheti a tabletta lenyelését. A csomagolásra nyomtatott nyíl irányát követve, naponta egy tablettát kell bevennie, amíg kiürül a csomag. Ezt követően 7 napon keresztül ne szedje a készítményt. A gyógyszerszünet rend­szerint 2. vagy 3. napján menstruációs (megvonásos) vérzés jelentkezik. A legutóbbi tabletta bevétele utáni 8. napon kezdje újra a Mercilon szedését, ne törődjön vele, ha vérzése ekkora még nem szűnt meg. Ily módon a hétnek mindig ugyanazon a napon kezdheti meg az újabb csomagot, és a havi vérzés is a hónapnak mindig ugyanazon napjain jelentkezik.

 

Az első csomag Mercilon

•    Ha a megelőző hónapban nem szedett hormonális fogamzásgátlót:        
A menstruációs ciklus (vagyis a havi vérzés) első napján kezdje el a Mercilon szedését; a csomagoláson a hét aktuális napjának nevével megjelölt tablettát vegye be (ha például pénteken jelentkezett a havi vérzés, a “Péntek” feliratú tablettát válassza). Ezt követően a hét napjainak sorrendjében haladva szedje a Mercilon-t. A ciklus 2.-5. napján is elkezdheti a tabletta szedését, ebben az esetben azonban (az első csomag esetében) 7 napon keresztül kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszereket is alkalmaznia kell.

•    Ha más, kombinált fogamzásgátlóról tér át Mercilon alkalmazására:     
Az előzőleg használt készítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon elkezdheti a Mercilon szedését (ne tartson gyógyszerszünetet). Ha a korábbi készítmény inaktív tab­lettákat is tartalmazott, az utolsó aktív (hormont tartalmazó) tabletta bevételét követő napon kezd­je el szedni a Mercilon-t (ha nem biztos benne, hogy melyik az aktív, ill. az inaktív tabletta, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát). Későbbre is halaszthatja a Mercilon-ra való áttérést, azonban legkésőbb az előző készítmény alkalmazása során előírt gyógyszerszünet be­feje­ző­dése utáni (vagy az utolsó inaktív tabletta bevételét követő) napon kezdheti el alkalmazását.

•    Ha korábban kizárólag progesztogént tartalmazó készítményt (minitablettát) használt: 
Bármikor abbahagyhatja a minitabletta szedését, és a következő napon (a megszokott idő­pont­ban) már Mercilon-t vehet be. Mindazonáltal, ha a tabletta szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

•    Ha korábban injekciós készítményt kapott, vagy implantátumot ültettek be:      
A következő esedékes injekció beadásának időpontjában, vagy az implantátum eltávolításá­nak napján kezdje el a Mercilon szedését. Mindazonáltal, ha atabletta szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszert is alkal­maznia kell.

•    Szülés után:           
Ha Ön röviddel ezelőtt szült, orvosa azt tanácsolhatja, hogy várja meg az első, normális lefolyású havi vérzést, és csak akkor kezdje el a Mercilon szedését. Olykor azonban koráb­ban is el­kezdhető a hormonális fogamzásgátlás; erről orvosának kell döntenie. Ha Ön szoptat­ja csecse­mőjét, kizárólag orvosa javaslatára szedjen Mercilon tablettát.

•    Vetélés, vagy terhesség-megszakítás után:           
Kövesse pontosan orvosa utasításait.

Mi a teendő, ha túlságosan sok tablettát vett be (túladagolta a Mercilon-t)?

A tabletta túladagolása után nem észleltek súlyos egészségkárosodást. Ha túlságosan sok tablettát vett be, émelygés, hányás, és hüvelyvérzés jelentkezhet. Feltétlenül forduljon orvos­hoz, ha gyermek vette be készítményt.

Mi a teendő, ha abba akarja hagyni a Mercilon szedését?

Bármikor abbahagyhatja a Mercilon szedését. Ha továbbra is el akarja kerülni a terhességet, kérje orvosa tanácsát a fogamzásgátlás Ön számára legmegfelelőbb módjával kapcsolatban.

Ha azért hagyja abba a tabletta szedését, mert gyermeket szeretne, a fogamzást általában célszerű az első, természetes havi vérzés utánra halasztani. Ily módon ugyanis könnyebb kiszámítani a szülés várható időpontját.


 

MI A TEENDŐ, HA…

…elfelejti bevenni a tablettát

•    ha 12 óránál rövidebb idő telt el a legutóbbi, esedékes tabletta bevételének tervezett idő­pont­ja óta, vegye be a kimaradt tablettát, majd a megszokott módon folytassa a Mercilon szedését. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátlás hatékonysága.

•    ha 12 óránál hosszabb idő telt el a legutóbbi, esedékes tabletta bevételének tervezett idő­pont­ja óta, csökken a fogamzásgátlás hatékonysága. Minél több tabletta bevételét mulasz­totta el, annál nagyobb a terhesség kialakulásának veszélye. Ennek kockázata különösen akkor jelentős, ha a csomag megkezdését követő, vagy a kiürülését megelőző időszakban felejti el bevenni a tablettákat. Ebben az esetben a következő útmutatások szerint kell eljárnia (lásd az ábrát).

Több tablettát elfelejtett bevenni

Kérje orvosa tanácsát.

Az első héten 1 tablettát elfelejtett bevenni           
Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szed­nie a tablettát, azonban 7 napon keresztül barrier-elvű fogamzásgátló eszközt (pl. óvszert) is alkalmaznia kell. Ha a megelőző 7 napos időszakban nemi együttlétre került sor, nem zárható ki a terhesség lehetősége, ezért haladéktalanul forduljon orvosához.

A második héten 1 tablettát elfelejtett bevenni     
Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szed­nie a tablettát. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátló hatás, ezért nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

A harmadik héten 1 tablettát elfelejtett bevenni    
A következő 2 lehetőség közül választhat; nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módsze­re­ket alkalmaznia.

1.   Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsá­ga miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szed­nie a tablettát. A csomag kiürülése után haladéktalanul – gyógyszerszünet közbeik­ta­tása nélkül – kezdje el a következő csomag tabletta szedését. Bár ebben az esetben csak a második csomag tabletta szedésének befejezésekor jelentkezik megvonásos vérzés, idő­köz­ben pecsételő, vagy áttöréses vérzés léphet fel.

 – vagy –

2.  Ne fejezze be a már megkezdett csomagot, hanem tartson (a kimaradt tabletták napjait is beleszámítva) legfeljebb 7 napos gyógyszerszünetet, majd új csomagot megkezdve folytassa a tabletták szedését.

•    Abban az esetben, ha az aktuális csomag felhasználása során kimaradt néhány tabletta, és a gyógyszerszünet ideje alatt nem jelentkezik megvonásos vérzés, nem zárható ki a terhes­ség lehetősége.

…hányás gyötri                                                                                                                              
A Mercilon tabletta bevétele után 3-4 óra múlva jelentkező hányás esetén nem biztosított a ké­­szí­t­­mény hatóanyaginak teljes felszívódása. Ez a helyzet voltaképpen hasonló ahhoz, mint ha elfelejtette volna bevenni a tablettát, ezért az erre az esetre szóló útmutatások szerint járjon el.

…késleltetni akarja a havi vérzést    
Későbbre halaszthatja az esedékes havi vérzést, ha a csomag kiürülése után nem tart szünetet, hanem a következő nap újabb csomag megkezdésével folytatja a tabletták szedését. A máso­dik csomagban lévő tablettákat felhasználva a csomag kiürüléséhez szükséges ideig késleltet­heti a menstruációt. Ez idő alatt áttöréses, vagy pecsételő vérzés jelentkezhet. A második cso­mag kiürülése után tartson 7 napos gyógyszerszünetet, ennek letelte után folytathatja a tab­letta szedését.

…meg akarja változtatni a havi vérzés kezdetének napját   
Ha az útmutatásokat pontosan betartva szedte a tablettát, négyhetenként, minden hónapban nagyjából ugyanazon a napon jelentkezik a havi vérzés. Ha más napra szeretné áthelyezni a menstruáció kezdetének napját, kurtítsa meg (sohase hosszabbítsa) a következő gyógyszer­szünetet. Tegyük fel, hogy általában pénteken kezdődik a havi vérzés, Ön azonban azt szeret­né, ha inkább kedden (vagyis 3 nappal korábban jelentkezne). Ennek érdekében kezdje 3 nap­pal korábban a következő csomag tablettáinak szedését. Ha túlságosan rövid (3 nap, vagy rövidebb) a gyógyszerszünet, annak ideje alatt nem lép fel megvonásos vérzés, ugyanakkor a következő csomag alkalmazásának ideje alatt áttöréses, ill. pecsételő vérzés jelentkezhet.

…váratlanul hüvelyvérzés jelentkezett          
A kombinált fogamzásgátlók alkalmazásának első néhány hónapjában rendszertelen (pecsé­te­lő, vagy áttöréses) vérzés jelentkezhet a szabályosan ismétlődő megvonásos vérzések közötti idő­szakokban. Lehetséges, hogy emiatt tisztasági betétet kell viselnie, azonban folytassa to­vábbra is az előírt módon a tabletták szedését. Amint szervezete alkalmazkodott a tabletta hatásaihoz, a rendszertelen vérzés is megszűnik (rendszerint 3 csomag felhasználása után). Ha makacsul fennáll, erősödik, vagy újból jelentkezik a vérzés, forduljon orvoshoz.

…elmaradt egy havi vérzés   
Ha pontosan az útmutatásoknak megfelelően szedte a tablettát, nem hányt, és nem szedett más gyógyszereket, szinte kizárt a terhesség lehetősége. Szedje tovább a Mercilon-t a megszokott módon.           
Ha egymás után kétszer is elmarad a havi vérzés, lehetséges, hogy teherbe esett. Haladéktalanul forduljon orvoshoz. Kizárólag a terhességi próbák elvégzése után, orvosa javaslatára folytassa a Mercilon szedését.

 

 

MILYEN MELLÉKHATÁSOKAT OKOZHAT A MERCILON?

Forduljon orvosához, ha nem kívánt hatás jelentkezik, ill. változást észlel egészségi állapotában – különösen, ha ezek súlyosak vagy tartósak, és megítélése szerint a tabletta szedésével állnak összefüggésben.

Jelentős mellékhatások          

A hormonális fogamzásgátlók jelentős mellékhatásait, és azok tüneteit lásd “A tabletta és a trombózis veszélye”, valamint “A tabletta és a rákbetegség veszélye” című szakaszokban. Olvassa végig figyelmesen ezeket a szakaszokat, és ha szükséges, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Egyéb lehetséges mellékhatások

Bár a következőkben felsorolt mellékhatásokat fogamzásgátlókat szedő nőkön észlelték, azok jelentkezése nem feltétlenül áll összefüggésben a tabletta alkalmazásával. Elsősorban a tabletta szedésének első hónapjaiban jelentkezhetnek, ezt követően rendszerint ritkulnak a mellékha­tások.

•    emlőfeszülés, -fájdalom, -váladékozás;

•    fejfájás;

•    a nemi vágy erősségének változásai, nyomott kedélyállapot;

•    émelygés, hányás, általános rossz közérzet;

•    a hüvelyváladék jellegének és mennyiségének megváltozása;

•    különböző bőrreakciók;

•    folyadék-visszatartás;

•    testsúlyváltozások;

•    túlérzékenységi reakciók.

TOVÁBBI ISMERETEK A TABLETTÁVAL KAPCSOLATBAN

A kombinált készítmények nem csak fogamzásgátló hatást fejtenek ki, hanem más módon is ked­ve­zően hatnak az egészségi állapotra.

•    Rövidebb ideig tart, ill. kisebb vérveszteséggel jár a menstruáció, ezért csökken a vér­sze­gény­ség kialakulásának veszélye. Lehetséges, hogy enyhülnek, sőt teljesen megszűnnek a menstruációs görcsök.

•    Ezen kívül, 0,05 mg ethinylestradiolt tartalmazó (nagy hormontartalmú) készítményeket szedő­kön ritkábban fordulnak elő a következő betegségek: jóindulatú emlőbetegség, petefészek-ciszta, kismedencei fertőzések (kismedencei gyulladás – PID), méhen kívüli terhesség (melynek bekövet­kezésekor nem a méh, hanem a méhkürt nyálkahártyájába ágyazódik be a megtermé­kenyített pete), endometrium rák (a méhnyálkahártya rosszindu­latú daganata). Lehetséges, hogy az alacsonyabb hormontartalmú tabletták is biztosítják ezeket az előnyöket, ezt azonban még nem bizonyították.

Eltartás

2-25 °C között, fénytől és nedvességtől védve tárolja a tablettákat.

Ne vegyen be elszíneződött, morzsalékony, vagy más szempontból károsodottnak tűnő tablettát.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni!

 

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja:

 

NV Organon (P. O. Box 20, 5340 Oss, Hollandia)

 

ha további kérdéseket kíván feltenni, vagy tanulmányozni óhajtja a Mercilon tel­jes alkalmazási előiratát, forduljon orvosához vagy a gyógyszerészhez.

 

 

OGYI-T-4857/01                      (21)

OGYI-T-4857/02                      (3x21)

 

Betegtájékoztató OGYI-eng. száma: 10.388/55/01

A KÉSZLET ADATOK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰEK!

A termék foglalására kizárólag a listában található gyógyszertárakban van lehetőség! A listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni, vagy házhoz szállítást kérni nem lehetséges!
A folyamatos gyógyszertári kiszolgálás miatt a feltüntett készletadatok változhatnak, esetleges készlethiány előfordulhat!

 • Budapest
 • Budapest V.
  Hold utca 21.

  Készleten

 • Budapest VIII.
  Rákóczi út 39.

  Készleten

 • Budapest XIV.
  Örs vezér tere 24. (Sugár)

  Készleten

 • Vidék
 • Szeged
  Londoni krt. 3. (Árkád)

  Készleten

 • Debrecen
  Csapó utca 30. (Fórum)

  1-3 munkanapon belül átvehető

 • Pécs
  Citrom u. 10.

  1-3 munkanapon belül átvehető

Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!

Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük.

A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.

Figyelem!
A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.