Keresés

2

Találatok

3

Kiválasztás

4

Foglalás

Laticort 1 mg/g kenőcs 15g

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék

A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

in stock iconFoglalható

A termék kizárólag az alábbi gyógyszertárakban foglalható.

leírás
Laticort 1 mg/g kenőcs 15g
összefoglaló kép

Laticort 1 mg/g kenőcs 15g leírás, használati útmutató

Cikkszám

158882

Besorolás típusa
Hatóanyag
Kiszerelés 15g

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Laticort 1 mg/g kenőcs

 

hidrokortizon-butirát

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-                 Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                 További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                 Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak

-                 Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.              Milyen típusú gyógyszer a Laticort 1 mg/g kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.              Tudnivalók a Laticort 1 mg/g kenőcs alkalmazása előtt

3.              Hogyan kell alkalmazni a Laticort 1 mg/g kenőcsöt?

4.              Lehetséges mellékhatások

5.              Hogyan kell a Laticort 1 mg/g kenőcsöt tárolni?

6.              További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LATICORT 1 MG/G KENŐCS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A hidrokortizon-butirát közepes hatáserősségű szintetikus glükokortikoszteroid. 1 mg/g-os kenőcs formájában közepesen erős gyulladásgátló, viszketést csökkentő, allergia elleni készítmény. A bőrön helyileg alkalmazva - érösszehúzó hatása miatt - csökkenti a váladékozó bőrfolyamatok váladéktermelését. A bőr szarurétegén könnyen átjut, és hosszú ideig fejti ki hatását. A hatóanyag a vékonyabb szarurétegű területekről nagyobb mennyiségben felszívódik, pl.: hajlatok, arcbőr, gyulladt felületek, bőrsérülések. Fiatal korban a hatóanyag jobban felszívódik, mint idős korban.

 

A kenőcs javasolt a bőr nem egészen heveny és idült, nem fertőzés okozta, különböző eredetű gyulladásos folyamataiban, főként olyan közepesen és erősen súlyos allergiás eredetű, glükokortikoszteroid kezelésre reagáló bőrbetegségekben, amelyek folyamatos viszketéssel és a szaruréteg megvastagodásával járnak. A készítmény használható különböző bőrgyulladásokban, ekcémákban hosszú ideje fennálló pikkelysömörben.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A LATICORT 1 MG/G KENŐCS ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza a Laticort 1 mg/g kenőcsöt:

·                ha allergiás (túlérzékeny) a hidrokortizon-butirátra, egyéb glükokortikoszteroidokra, vagy a készítmény egyéb összetevőjére.

·                ha fertőzéses eredetű (bakteriális, vírusos, gomba okozta) bőrbetegsége van.

·                ha száj körüli bőrgyulladása van.

·                ha közönséges vagy hajszálértágulattal járó pattanásai vannak.

·                ha megelőző jelleggel védőoltást kapott.

 

A készítmény nem alkalmazható 2 éves életkor alatt.

 

A Laticort 1 mg/g kenőcs fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·                az arcbőrön. Amennyiben kezelőorvosa az arcon való alkalmazást írta elő, nagyon pontosan be kell tartani a kezelési utasítást, mivel az arcbőrről történő nagyobb mennyiségű felszívódás a nemkívánatos hatások (pl.: értágulatok, bőrsorvadás) gyakoriságát növelheti,

·                a szemhéjakon és környékén zöldhályogban és szürkehályogban, mivel a készítmény e betegségek tüneteinek súlyosbodását okozhatja,

·                meglevő bőrsorvadás esetén, főként idős korban.

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Glükokortikoszteroid kezelés ideje alatt, főként kiterjedt felületen való alkalmazás esetén, bárányhimlő elleni védőoltás nem adható. Nem alkalmazható a kezeléssel egyidőben egyéb immunizációs terápia, mivel nem alakul ki a betegséggel szembeni megfelelő védettség.

A készítmény fokozza az immunrendszer működését gátló gyógyszerek hatását, és csökkenti az immunrendszer működését fokozó szerek hatását.

 

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás ideje alatt egyedi orvosi elbírálás után alkalmazható. Nem használható a terhesség első harmadában.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény a fenti képességeket nem befolyásolja.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A LATICORT 1 MG/G KENŐCSÖT?

 

Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt ideig és adagban alkalmazza. Ha nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos alkalmazás:

A beteg bőrfelületet naponta legfeljebb 1‑2-szer vékonyan be kell kenni. Súlyos viszkető hólyagos bőrelváltozásokból álló idült bőrfolyamatok és a szaruréteg megvastagodásával járó elváltozások esetén a kenőcsöt 24 óránként cserélendő párakötés (fedőkötés) alatt ajánlott alkalmazni. A párakötés alatt való alkalmazás során körültekintés és az előírások betartása szükséges, mivel a fokozott hatóanyag felszívódás miatt a mellékhatások előfordulásának kockázata nőhet.

A kezelés megszakítás nélkül legfeljebb 2 hétig folytatható. Az arc területén legfeljebb 1 hétig használható, maximum 1 tubus kenőcs felhasználásával.

Gyermekkorban, 2 éves életkor felett, egyedi orvosi elbírálás alapján és az orvos utasításait pontosan betartva alkalmazható, de az arcbőrön nem használható.

 

Amennyiben a készítmény alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a kenőcs csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához.

 

Ha az előírtnál több Laticort 1 mg/g kenőcsöt alkalmazott

Amennyiben több alkalommal az előírtnál nagyobb bőrfelületen alkalmazta a kenőcsöt, az előírtnál naponta többször vagy párakötés alatt alkalmazta a készítményt, a nagyobb mennyiségben felszívódó hatóanyag túladagolási tüneteket, a nemkívánatos hatások tüneteinek fokozott  megjelenését (vizenyő, magas vérnyomás, immunrendszer gyengülése) okozhatja. Ezekben az esetekben forduljon kezelőorvosához.

 

Ha elfelejtette alkalmazni a Laticort 1 mg/g kenőcsöt

Az orvos előírásának megfelelően folytassa a kezelést. Ne használjon kétszeres adagot, mert ezzel nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Laticort 1 mg/g kenőcs is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Előforduló nemkívánatos hatások: pattanások, szteroid okozta bőrbevérzések, a felső bőrréteg növekedési ütemének lassulása, bőrsorvadás, száraz bőr, erős haj- és szőrnövekedés, hajhullás, a bőr festékanyagának csökkenése, értágulatok, szájkörüli bőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás, másodlagos fertőzések, csíkok kialakulása a bőrön. Esetenként csalánkiütés, hólyagos bőrkiütések, ill. meglevő bőrbetegségek kiújulása előfordulhat. Párakötés alatt való alkalmazás a fokozott hatóanyag felszívódás miatt vizenyőt, magas vérnyomást, immunrendszeri gyengeséget okozhat. Szemhéjon alkalmazva esetenként zöld hályogot (glaukómát) és hályogot (kataraktát) okozhat.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A LATICORT 1 MG/G KENŐCSÖT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25ºC-on tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Laticort 1 mg/g kenőcsöt.

 

 

6.      TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

 

Mit tartalmaz a Laticort 1 mg/g kenőcs

-                 A készítmény hatóanyaga 1 mg hidrokortizon-butirát 1 g kenőcsben.

-                 Egyéb összetevő: fehér vazelin.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Laticort 1 mg/g kenőcs csaknem színtelen, enyhén áttetsző, egyenletes eloszlású, lágy állományú, zsíros kenőcs.

15 g kenőcs zárógyűrűvel és műanyag kupakkal lezárt alumínium tubusba töltve. 1 tubus dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Pharmaceutical Company Jelfa S.A.

21, W. Pola street, 58-500 Jelenia Góra, Lengyelország

 

 

OGYI-T-1317/01

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008. 12. 09.

 

Besorolás típusa

Kiszerelés

15g

összefoglaló kép
 

Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!


Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük. A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.


Figyelem!

A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.