Lamolep 50 mg tabletta 30x

Kiszerelés: 30x

Kiszerelés Típusa: tabletta

Hatóanyag mennyiség: lamotrigin

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék
A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

Készleten

A termék kizárólag az alábbi gyógyszertárakban foglalható. Gyógyszertárak megtekintése.

-

+

Foglalási listához adom

Lamolep 50 mg tabletta 30x leírása, használati útmutató

Kiszerelés: 30x

Betegtájékoztató Lamolep 50 mg tabletta 30x

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Lamolep 25 mg tabletta

Lamolep 50 mg tabletta

Lamolep 100 mg tabletta

Lamolep 200 mg tabletta

lamotrigin

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-        Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-        További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-        Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-        Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Lamolep és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Lamolep szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Lamolepet?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Lamolepet tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Lamolep és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Lamolep az epilepsziaellenes gyógyszerek, az úgynevezett antiepileptikumok csoportjába tartozik. A Lamolepet kétféle betegségben, epilepsziában és bipoláris betegségben alkalmazzák.

 

A Lamolep az epilepszia kezelésére szolgál, gátolja az agyban azokat a jeleket, amelyek az epilepsziás görcsöket (görcsrohamokat) váltják ki.

-        Felnőtteknek és gyermekeknek 13 éves kortól a Lamolep önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt adható az epilepszia kezelésére. A Lamolep alkalmazható egyéb gyógyszerekkel együtt olyan göcsrohamok kezelésére is, amelyek az ún. Lennox-Gastaut szindrómához társulva jelentkeznek.

-        2 és 12 éves kor közötti gyermekek kezelésére a Lamolep egyéb gyógyszerekkel együtt alkalmazható a fent felsorolt állapotokban. Önmagában adva az epilepszia egy bizonyos típusának kezelésére alkalmazható, amelyet típusos abszensz rohamoknak neveznek.

 

A Lamolep a bipoláris kedélybetegség kezelésére is szolgál.

A bipoláris kedélybetegségben (más néven mániás depresszióban) szenvedő emberek szélsőséges kedélyállapot-változásokat tapasztalnak; ilyenek a mániás periódusokkal (izgatottság vagy eufória) váltakozó depressziós időszakok (mélységes szomorúság vagy elkeseredettség). A 18 éves vagy idősebb felnőtteknél a Lamolep alkalmazható önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt a bipoláris kedélybetegséghez társuló depressziós periódusok megelőzésére. Egyelőre nem ismert, hogy a Lamolep miként fejti ki az agyban ezt a hatását.

 

 

2.       Tudnivalók a Lamolep szedése előtt

 

Ne szedje a Lamolepet

­                 ha allergiás a lamotriginre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Amennyiben ez érvényes Önre, közölje ezt kezelőorvosával, és ne szedje a Lamolepet!

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lamolep szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Lamolep fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

-        ha Önnek bármilyen veseproblémája van;

-        ha Ön valaha bőrkiütéseket tapasztalt, lamotrigin vagy egyéb epilepsziaellenes vagy bipoláris kedélybetegség kezelésére előírt gyógyszer bevétele után;

-        ha Önnél valaha már kialakult agyhártyagyulladás lamotrigin bevétele után (olvassa el az erre utaló tünetek leírását a betegtájékoztató 4. pontjában: „Egyéb mellékhatások”);

-        ha már szed olyan gyógyszert, mely lamotrigint tartalmaz.

Amennyiben ezek bármelyike érvényes Önre, közölje ezt kezelőorvosával, aki dönthet úgy, hogy csökkenti a gyógyszer adagját, vagy megállapíthatja, hogy az Ön számára a Lamolep nem megfelelő.

 

Fontos információk a potenciálisan életet veszélyeztető reakciókról

A betegek egy kis részénél a lamotrigin allergiás reakciót vagy potenciálisan életet veszélyeztető bőrreakciót válthat ki, amelyből, ha nem kezelik, még súlyosabb állapot alakulhat ki. Ezek közé tartozik a Stevens-Johnson szindróma (SJS), a toxikus epidermális nekrolízis (TEN) és az eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS). A DRESS kezdetben influenzaszerű tünetekkel és az arcon megjelenő kiütésekkel jelentkezik. Később a kiütések elterjednek, ami lázzal, megemelkedett májenzimszintekkel (vérvizsgálat során kimutatható), egy bizonyos fehérvérsejt számának megemelkedésével (eozinofilia) és a nyirokcsomók duzzanatával jár.

Ismernie kell a tüneteket, amelyekre a Lamolep szedése során oda kell figyelnie.

További információért olvassa el a tünetek leírását a betegtájékoztató 4. pontjában a „Potenciálisan életet veszélyeztető reakciók: azonnal forduljon orvoshoz” cím alatt.

 

Önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok

Az epilepsziaellenes gyógyszerek számos betegség, köztük epilepszia és bipoláris megbetegedés kezelésére szolgálnak. Bipoláris kedélybetegségben szenvedő embereknek lehetnek önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ha Ön bipoláris kedélybetegségben szenved, nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

­                 ha Ön először kezdi el a kezelést,

­                 ha Önnek korábban voltak már önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai,

­                 ha Ön 25 évesnél fiatalabb.

Amennyiben Önnek aggasztó gondolatai vagy élményei vannak, vagy azt tapasztalja, hogy rosszabbul van, vagy új tünetek lépnek fel, mialatt a Lamolepet szedi:

Forduljon orvoshoz, amilyen hamar csak lehet, vagy kérjen segítséget a legközelebbi kórházban.

 

Néhány embernek, akiket antiepileptikummal, pl. lamotriginnel kezeltek, voltak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Amennyiben bármikor ilyen gondolatai támadnak, azonnal forduljon kezelőorvosához.

 

Ha a Lamolepet epilepszia kezelésére szedi

Egyes típusú epilepsziákban a görcsrohamok olykor rosszabbodhatnak, vagy gyakrabban jelentkezhetnek, amíg Ön a Lamolepet szedi. Egyes betegek súlyos görcsrohamokat tapasztalhatnak, amelyek komoly egészségi problémákat okozhatnak. Ha Önnél gyakrabban jelentkeznek a görcsök, vagy ha súlyos görcsrohamot tapasztal a Lamolep szedése során:

Amilyen hamar csak lehet, forduljon orvoshoz.

 

Gyermekek és serdülők

Bipoláris kedélybetegség kezelésére 18 éves kor alatt a Lamolep nem adható. A depresszió és egyéb mentális egészségi problémák kezelésére használt gyógyszerek a gyermekek és a 18 év alatti serdülők esetében megnövelik az öngyilkossági gondolatok és viselkedés veszélyét.

 

Egyéb gyógyszerek és a Lamolep

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény készítményeket, vagy a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Kezelőorvosának tudnia kell arról, ha más gyógyszereket is szed az epilepszia vagy lelki, illetve mentális problémái kezelésére. Erre azért van szükség, hogy biztosan a megfelelő adagot kapja. Ezek a gyógyszerek az alábbiak:

­                 oxkarbazepin, felbamát, gabapentin, levetiracetám, pregabalin, topiramát, vagy zoniszamid (epilepszia kezelésére alkalmazzák);

­                 lítium, olanzapin vagy aripiprazol (mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);

­                 bupropion (mentális betegségek kezelésére vagy a dohányzásról való leszoktatás céljából alkalmazzák).

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezek közül valamelyiket szedi.

 

hány gyógyszer kölcsönhatásba lép a Lamoleppel vagy fokozza a mellékhatások előfordulásának kockázatát. Ide tartoznak:

­                 valproát (epilepszia és mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák),

­                 karbamazepin (epilepszia és mentális problémák kezelésére alkalmazzák),

­                 fenitoin, primidon vagy fenobarbitál (epilepszia kezelésére alkalmazzák),

­                 riszperidon (lelki, illetve mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák),

­                 rifampicin (antibiotikum),

­                 lopinavir és ritonavir vagy atazanavir és ritonavir kombinációja (humán immunhiányt előidéző vírus (HIV) fertőzés kezelésére alkalmazzák),

­                 hormonális fogamzásgátlók, így a fogamzásgátló tabletták (lásd alább).

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezek közül bármelyiket már szedi, vagy elkezdi szedni, illetve abbahagyja szedésüket.

 

A hormonális fogamzásgátlók (így a fogamzásgátló tabletták) befolyásolhatják a Lamolep hatását

Kezelőorvosa tanácsolhatja Önnek egy bizonyos fajta hormonális fogamzásgátló vagy más fogamzásgátló módszer alkalmazását, mint pl. gumióvszer, pesszárium, spirál. Amennyiben Ön hormonális fogamzásgátlót (tablettát) szed, orvosa a lamotrigin vérszintjének ellenőrzése céljából vérmintát vetethet. Ha hormonális fogamzásgátlást használ, vagy ha alkalmazásának elkezdését tervezi:

Beszéljen orvosával, aki tájékoztatja a fogamzásgátlás Ön számára legmegfelelőbb formájáról.

 

A Lamolep is befolyásolhatja a hormonális fogamzásgátlók hatását, habár kevéssé valószínű, hogy hatásukat csökkentené. Amennyiben hormonális fogamzásgátlót használ, és a menstruációs ciklusában bármilyen változást észlel, pl. áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezik a vérzési periódusok között:

Értesítse kezelőorvosát. Ez jele lehet annak, hogy a Lamolep befolyásolja az Ön fogamzásgátló gyógyszere hatását.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Fokozott lehet a magzati károsodás kockázata azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyja lamotrigint szedett a terhesség alatt. Az ilyen jellegű rendellenességek közé tartozik például az ajakhasadék (nyúlszáj) vagy a szájpadhasadék. Ebben az esetben orvosa tanácsolhatja folsav kiegészítő adagolását, ha Ön terhességet tervez, illetve ha terhes.

A terhesség is módosíthatja a Lamolep hatékonyságát, ezért Önnél vérvizsgálatokra lehet szükség, és esetleg módosítani kell az adagolást.

Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, amíg meg nem beszéli ezt orvosával. Ez különösen akkor fontos, ha Ön epilepsziás.

 

Ha Ön szoptat, vagy szoptatni tervez, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Lamolep hatóanyaga bejut az anyatejbe, és hatással lehet a csecsemőjére. Orvosa tájékoztatni fogja Önt a Lamolep-kezelés alatt folytatott szoptatás kockázatáról és előnyéről, és időről-időre ellenőrizni fogja a csecsemőjét, ha Ön a szoptatás mellett dönt.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Lamolep szédülést és kettőslátást okozhat. Ne vezessen és ne kezeljen gépeket, hacsak nem biztos abban, hogy nincs ilyen hatása a gyógyszernek Önre.

Amennyiben Ön epilepsziás, kérje ki kezelőorvosa tanácsát a gépjárművezetéssel és a gépek kezelésével kapcsolatban.

 

A Lamolep laktózt (tejcukrot) tartalmaz.

A 25 mg-os tabletta 16,25 mg, az 50 mg-os tabletta 32,5 mg, a 100 mg-os tabletta 65 mg, a 200 mg-os tabletta 38 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (laktóz vagy tejcukor) érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni a Lamolepet.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Lamolepet?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetőn, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Mennyi Lamolepet kell szednie?

Az Ön számára legmegfelelőbb Lamolep adag megállapításához némi időre van szükség. Az adagolást az alábbiak befolyásolják:

­                 életkor,

­                 szed-e a Lamoleppel együtt más gyógyszert is,

­                 van-e bármilyen vese-, illetve májproblémája.

 

Kezelőorvosa a kezelés elkezdésére alacsony adagot fog előírni, és néhány hét alatt fokozatosan növeli azt, míg el nem éri az Ön számára leghatásosabb adagot (úgynevezett hatékony adag). Soha ne vegyen be az orvos által előírtnál nagyobb adagot!

 

A Lamolep ajánlott hatékony adagja felnőttek, valamint a 13 éves vagy idősebb gyermekek és serdülők esetében napi 100 és 400 mg között van.

 

2 és 12 év közötti gyermekeknél a hatékony adag nagysága testtömegüktől függ. Általában ez a gyermek testtömegének minden kilogrammjaként 1-15 mg, legfeljebb napi 200 mg (maximális fenntartó adag).

 

A Lamolep 2 évesnél fiatalabb gyermek számára nem ajánlott.

A Lamolep 200 mg tabletta egyenlő adagokra osztható. A bemetszéssel ellentétes, domború oldalán megnyomva a tabletta kettétörik.

 

Hogyan kell bevenni a Lamolep adagját?

A Lamolep adagját naponta egyszer vagy kétszer vegye be, ahogyan kezelőorvosa tanácsolta. Beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül is.

 

Kezelőorvosa tanácsolhatja Önnek egyéb gyógyszerek szedését, illetve elhagyását attól függően, hogy milyen betegség miatt kapja a kezelést, és arra hogyan reagál.

­                 A tablettákat egészben kell lenyelni. Összetörni, elrágni, szétnyomni nem szabad.

­                 Mindig vegye be a teljes adagot, amelyet az orvos előírt. Soha ne csak a tabletta egy részét vegye be.

 

Ha az előírtnál több Lamolepet vett be

Azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy lépjen kapcsolatba a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával. Ha lehet, mutassa meg nekik a Lamolep dobozát.

 

Ha túl sok Lamolepet vesz be, nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő súlyos mellékhatások, amelyek halálos kimenetelűek is lehetnek. Túl sok Lamolep bevétele esetén a következő tünetek jelentkezhetnek:

­                 gyors, akarattól független szemmozgás (nisztagmus);

­                 esetlenség, koordinációs- és egyensúlyzavar (ataxia);

­                 szívritmuszavarok (rendszerint EKG-vizsgálattal észlelhető);

­                 eszméletvesztés, görcsök (görcsrohamok, konvulziók) vagy kóma.

 

Ha elfelejtette bevenni a Lamolepet

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Csak vegye be a soron következő adagot a szokásos időben.

Kérje orvosa tanácsát arra vonatkozóan, miként kezdje el a tablettát újra szedni. Fontos, hogy ezt megtegye!

 

Ne hagyja abba a Lamolep szedését utasítás nélkül

Mindaddig szedje a Lamolepet, míg azt orvosa javasolja. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak orvosa nem tanácsolja.

 

Ha a Lamolepet epilepszia kezelésére kapja

A Lamolep szedésének leállításakor fontos, hogy az adag csökkentése lépcsőzetesen történjen, körülbelül 2 hét alatt. Ha hirtelen hagyja abba a Lamolep szedését, epilepsziája kiújulhat vagy rosszabbodhat.

 

Ha a Lamolepet bipoláris betegség kezelésére kapja

A Lamolep hatásának kialakulásához időre van szükség, ezért nem valószínű, hogy rögtön jobban fogja érezni magát. Ha abbahagyja a Lamolep szedését, nem szükséges lépcsőzetesen csökkenteni az adagot. Ám ha abba akarja hagyni a Lamolep szedését, előbb beszélje ezt meg orvosával.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Potenciálisan életet veszélyeztető bőrreakció: azonnal kérjen orvosi segítséget!

A betegek kis százalékánál a Lamolep allergiás reakciót vagy potenciálisan életet veszélyeztető bőrreakciót válthat ki, amelyből kezelés hiányában még súlyosabb állapot alakulhat ki.

 

Ezek a tünetek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a Lamolep-kezelés első pár hónapja során, különösen, ha a kezdő dózis túl magas, vagy ha az adagot túl gyorsan emelik, illetve ha a Lamolepet a valproát nevű gyógyszerrel együtt alkalmazzák. Néhány tünet gyakrabban fordul elő gyermekeknél, ezért a szülőknek különösen gondosan kell figyelni ezekre.

Ezeknek a reakcióknak a tünetei:

­                 bőrkiütés vagy bőrpír, amelyből életet veszélyeztető bőrreakciók alakulhatnak ki, köztük kiterjedt bőrkiütés hólyagosodással és bőrhámlással, elsősorban a száj, az orr, a szemek és a nemi szervek területén (Stevens–Johnson szindróma), nagy kiterjedésű bőrhámlás (amely a testfelület több mint 30%‑át érinti – toxikus epidermális nekrolízis) és a DRESS (kiterjedt bőrkiütés a máj, a vér és egyéb testi szervek érintettségével;

­                 fekélyek a szájüregben, a torokban, az orrban vagy a nemi szerveken;

­                 szájgyulladás, illetve szemvörösség vagy a szemek duzzanata (kötőhártya-gyulladás);

­                 magas testhőmérséklet (láz), influenzaszerű tünetek vagy álmosság;

-                 az arc megduzzadása, vagy nyirokcsomó-duzzanat a nyakon, a hónalj tájékán vagy a lágyékhajlatban;

­                 szokatlan vérzések vagy véraláfutások megjelenése, vagy az ujjak elkékülése;

Hétfő07:00 - 20:00Kedd07:00 - 20:00Szerda07:00 - 20:00Csütörtök07:00 - 20:00Péntek08:00 - 20:00Szombat08:00 - 13:00','Készleten');">

Budapest V.
Hold utca 21.

Készleten

 • Budapest VIII.
  Rákóczi út 39.

  Készleten

 • Budapest XIV.
  Örs vezér tere 24. (Sugár)

  Készleten

 • Vidék
 • Debrecen
  Csapó utca 30. (Fórum)

  Készleten

 • Pécs
  Citrom u. 10.

  Készleten

 • Szeged
  Londoni krt. 3. (Árkád)

  Készleten

 • Székesfehérvár
  Aszalvölgyi út 1. (Tesco)

  Készleten

 • Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!

  Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

  A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük.

  A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.

  Figyelem!
  A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.