Hartil 10 mg tabletta 28x buborékcsomagolásban

Kiszerelés: 28x buborékcsomagolásban

Kiszerelés Típusa: tabletta

Hatóanyag mennyiség: ramipril

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék
A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

Készleten

A termék kizárólag az alábbi gyógyszertárakban foglalható. Gyógyszertárak megtekintése.

-

+

Foglalási listához adom

Hartil 10 mg tabletta 28x buborékcsomagolásban leírása, használati útmutató

Kiszerelés: 28x buborékcsomagolásban

Betegtájékoztató Hartil 10 mg tabletta 28x buborékcsomagolásban

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Hartil 2,5 mg tabletta

Hartil 5 mg tabletta

Hartil 10 mg tabletta

 

ramipril

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

- Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont

 

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Hartil és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Hartil szedése előtt

3. Hogyan kell szedni a Hartilt?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Hogyan kell a Hartilt tárolni?

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.   Milyen típusú gyógyszer a Hartil és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Hartil egy ramipril hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Az ún. ACE-gátlók (angiotenzin konvertáló enzim gátlók) csoportjába tartozik.

 

A Hartil az alábbiak szerint hat:

 • Csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást.
 • Ellazítja és tágítja az ereket.
 • Megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében.

 

A Hartil alkalmazható:

 • A magasvérnyomás (hipertónia) kezelésére.
 • Szívinfarktus vagy agyvérzés kockázatának csökkentésére.
 • A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére (függetlenül attól, hogy Ön cukorbetegségben szenved-e vagy sem).
 • A szív kezelésére, amikor az nem tud elegendő vért pumpálni a szervezet többi részébe (szívelégtelenség).
 • Szívinfarktust (miokardiális infarktus) követő kezelésre szívelégtelenség esetén.

 

 

2.   Tudnivalók a Hartil szedése előtt

 

Ne szedje a Hartil-t

 • ha allergiás a ramiprilre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére vagy bármely más ACE-gátlóra.

Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata.

 • ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció, amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség.

·        amennyiben Ön művese-kezelésben, vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Hartil kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.

·        amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria szűkület).

·        amennyiben több mint 3 hónapos terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Hartil-t, lásd a „Terhesség és szoptatás” című részt).

 • Amennyiben az Ön vérnyomása rendellenesen alacsony vagy bizonytalan. Ezt a döntést kezelőorvosának kell meghoznia.
 • ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

 

Ne szedje a Hartil-t, ha Önre illik valamelyik a fent felsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Hartil-t.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Hartil szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

·         ha Önnek szív-, máj- vagy vese-rendellenessége van.

·         ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül.

·         ha Ön rovarmérgekkel szembeni deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni.

·         ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Egy nappal a beavatkozás előtt felfüggesztheti a Hartil-kezelést, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

·         ha magas vérének a kálium-szintje (és ezt a vérvizsgálat is igazolta).

·         olyan gyógyszereket szed, vagy olyan egészségi állapotban van, amelynek következtében csökkenhet a vér nátriumszintje. Ilyen esetben kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot írhat elő a nátriumszint ellenőrzése érdekében, különösen abban az esetben, ha Ön idős.

·         ha ún. kollagén-betegségben szenved, mint például szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózusz betegség.

 • ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
  • angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek – például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
  • aliszkiren.
  • Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
  • Lásd még a „Ne szedje a Hartil-t” pontban szereplő információkat.
 • Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Hartil szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapos terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a „Terhesség és szoptatás” című részt).

 

Az ACE-gátlók nagyobb gyakorisággal okoznak angioödémát (allergiás reakció, melynek tünetei lehetnek kiütés, nyelési vagy légzési nehézség, az ajkak, az arc, a torok vagy a nyelv duzzanata) a fekete bőrszínű betegekben, mint a nem-fekete bőrszínű betegekben.

Más ACE-gátlókhoz hasonlóan előfordulhat, hogy a ramipril kevésbé hatékonyan csökkenti a vérnyomást a fekete bőrszínű betegeknél, mint a nem-fekete betegeknél.

 

Gyermekek

A Hartil nem ajánlott gyermekkorban és serdülők esetén 18 éves kor alatt, mivel ebben a betegcsoportban a Hartil biztonságosságát és hatékonyságát még nem bizonyították.

 

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre (vagy nem tudja biztosan, hogy illik-e), kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Hartil-t.

 

Egyéb gyógyszerek és a Hartil

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket (és a gyógynövényeket) is. Ez azért fontos, mert a Hartil befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Hartil hatására.

 

Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:

Ha Ön angiotenzin II receptor blokkolót (ARB) vagy aliszkirent szed (lásd még a „Ne szedje a Hartil-t” és a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontok alatti információt).

 

Kérjük, jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi.

Csökkenthetik a Hartil hatását:

 • Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav)
 • Az alacsonyvérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.

 

Kérjük, jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a valószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a Hartil-lal:

 • Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
 • Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek).
 • A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek pl. ciklosporin.
 • Vizelethajtók pl. furoszemid.
 • Gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér kálium-szintjét pl. spironolakton, triamteren, amilorid, káliumsók, heparin (vérhígító).
 • Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok pl. prednizolon.
 • Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben).
 • Prokainamid (szívritmus rendellenességek kezelésére).

 

Kérjük, jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A Hartil befolyásolhatja hatásukat.

 • Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint csökkentők és az inzulin. A Hartil csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Hartil-t szed.
 • Lítium (mentális betegségek kezelésére). Az Ön lítium szintjét fokozottan ellenőriznie kell kezelőorvosának.

 

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Hartil-t.

 

A Hartil egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

 • Ha a Hartil kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet, vagy bizonytalanság érzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a Hartil kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomás csökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.
 • A Hartil étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

 

Terhesség

Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, illetve azt, hogy amint megtudja, hogy terhes, a Hartil helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Hartil szedése nem ajánlott a terhesség első 12 hetében, a 13. héttől kezdődően pedig semmiképpen nem szedheti a terhesség ideje alatt, mivel súlyos rendellenességet okozhat a magzatnak.

Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha terhes lesz. Tervezett terhesség esetén egy megfelelő alternatív kezelési módra ajánlott áttérni.

 

Szoptatás

Nem szedheti a Hartilt, ha szoptat.

 

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Szédülhet a Hartil kezelés során. Ez gyakoribb a Hartil kezelés megkezdésekor, vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

 

A Hartil laktózt (tejcukor) tartalmaz

Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a 2,5 mg-os készítmény 158,8 mg, az 5 mg-os készítmény 96,47 mg illetve a 10 mg-os készítmény 193,2 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.   Hogyan kell szedni a Hartil-t?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A gyógyszer szedése

 • Mindennap, ugyanabban az időben, szájon át vegye be a gyógyszert.
 • Egészben, folyadékkal nyelje le a tablettát.
 • Ne törje vagy rágja össze a tablettát. A megfelelő adagolás biztosítása érdekében a tablettán található bemetszés mentén egyenlő adagokra osztható (felezhető).

 

Mennyi gyógyszert vegyen be?

 

Magasvérnyomás kezelésére

 • A készítmény ajánlott kezdő adagja 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer.
 • A kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg a megfelelő vérnyomásértéket be nem sikerül állítani.
 • A maximális napi adag 10 mg naponta egyszer.
 • Amennyiben Ön már szed vizelethajtó gyógyszereket, kezelőorvosa megszakíthatja a szedést vagy módosíthatja a vizelethajtó adagját, mielőtt elkezdi a Hartil kezelést.

 

Szívinfarktus vagy agyvérzés kockázatának csökkentésére

 • A készítmény ajánlott kezdő adagja 2,5 mg naponta egyszer.
 • A kezelőorvosa növelheti az adagot.
 • A szokásos napi adag 10 mg naponta egyszer.

 

A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére

 • A készítmény ajánlott kezdő adagja 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer.
 • A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
 • A szokásos napi adag 5 mg vagy 10 mg naponta egyszer.

 

Szívelégtelenség kezelésére

 • A készítmény ajánlott kezdő adagja 1,25 mg naponta egyszer.
 • A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
 • A maximális napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.

 

Szívinfarktust követően alkalmazandó kezelés

 • A készítmény ajánlott kezdő adagja 1,25 mg naponta egyszer - 2,5 mg naponta kétszer.
 • A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
 • A szokásos napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.

 

Idős betegek esetén

Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani a kezelés során az adagot.

 

Ha az előírtnál több Hartil-t vett be

Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórházi sürgősségi osztályra. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

 

Ha elfelejtette bevenni a Hartil-t

 • Vegye be a következő adagot, amikor legközelebb esedékes.
 • Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.   Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Azonnal hagyja abba a Hartil szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:

 • Az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, valamint viszketés és kiütések. Ezek a Hartil által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.
 • Súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütést, fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodása, a bőr vörösödése, hólyagosodása vagy leválása (az ún. Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség).

 

Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:

 • Gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (ún palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb betegségek beleértve a szívinfarktust, vagy az agyvérzést.
 • Légszomj vagy köhögés, ezek tüdő-rendellenességek jelei lehetnek.
 • Könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés, vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, ájulás, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő rendellenességek jelei lehetnek.
 • Súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a pankreatitisz jele lehet (hasnyálmirigy gyulladás).
 • Láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a hepatitisz (májgyulladás) vagy a májkárosodás.

 

Egyéb mellékhatások lehetnek még:

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.

 

Gyakori (10 beteg közül egynél kevesebbet érinthet)

 • Fejfájás, fáradtság.
 • Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Hartil-kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén.

·        Ájulás, hipotónia (rendellenesen alacsony vérnyomás), különösen, amikor gyorsan áll fel vagy ül le.

·        Száraz, ingerlő köhögés, arcüreggyulladás (szinuszitisz) vagy hörghurut, légszomj.

·        Gyomor- vagy bélfájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányinger vagy hányás.

·        Kiütés mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is.

 • Mellkasi fájdalom.
 • Görcsök, vagy fájdalom az izmokban.
 • A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb kálium-szintet jeleznek a vérben.

 

Nem gyakori (100 beteg közül egynél kevesebbet érinthet)

 • Egyensúly problémák (vertigo).
 • Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom).
 • Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása.
 • Alvászavarok.
 • Depressziós állapot, szorongás, feszültebbnek érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság.
 • Orrdugulás, légzési nehézség vagy asztmájának rosszabbodása.
 • Duzzanat a beleiben, amelyet bélrendszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár.
 • Gyomorégés, székrekedés vagy szájszárazság.
 • Fokozott vízfelvétel és ürítés, vesekárosodás, veseelégtelenség
 • A szokásosnál fokozottabb izzadás.
 • Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia).
 • Szaporább vagy szabálytalan szívverés.
 • Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.
 • Kipirulás.
 • Homályos látás.
 • Ízületi fájdalom.
 • Láz.
 • Szexuális működési zavar férfiakban, illetve csökkent szexuális vágy férfiakban és nőkben.
 • Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben.
 • A vérvizsgálati eredmények változást mutatnak a máj-, hasnyálmirigy vagy vesefunkciós értékekben.

 

Ritka (1000 beteg közül egynél kevesebbet érinthet)

 • Bizonytalanság vagy zavartság érzése.
 • Vörös és duzzadt nyelv.
 • Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés.
 • Köröm-rendellenességek (a köröm meglazulása vagy leválása a körömágyból).
 • Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön.
 • Foltok a bőrön és hideg végtagok.
 • Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek.
 • Hallásromlás vagy fülcsengés.
 • Gyengeség érzése.
 • A vérvizsgálati eredmények csökkenést mutatnak a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében.

 

Nagyon ritka (10 000 beteg közül egynél kevesebbet érinthet)

 • A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység.

 

Egyéb jelentett mellékhatások:

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.

 • Koncentrációzavar.
 • Duzzadt száj.
 • A vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejtet mutatnak.
 • A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabb nátrium-szintet mutatnak a vérben.
 • A kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizseregő vagy fájdalmas érzés jelentkezik, amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség).
 • A mell megnagyobbodása férfiakban.
 • Lelassult vagy gátolt reakciók.
 • Égő érzés.
 • A szaglás megváltozása.
 • Hajhullás.

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.   Hogyan kell a Hartil-t tárolni?

 

Legfeljebb 25ºC-on tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha színváltozást észlel.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Hartil?

 

A készítmény hatóanyaga:
Hartil 2,5 mg tabletta

2,50 mg ramipril tablettánként

Hartil 5 mg tabletta

5 mg ramipril tablettánként

Hartil 10 mg tabletta

10 mg ramipril tablettánként

 

Egyéb összetevők:

Hartil 2,5 mg tabletta: nátrium-sztearil-fumarát, nátrium-hidrogén-karbonát, kroszkarmellóz-ná

A KÉSZLET ADATOK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰEK!

A termék foglalására kizárólag a listában található gyógyszertárakban van lehetőség! A listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni, vagy házhoz szállítást kérni nem lehetséges!
A folyamatos gyógyszertári kiszolgálás miatt a feltüntett készletadatok változhatnak, esetleges készlethiány előfordulhat!

 • Budapest
 • Budapest V.
  Hold utca 21.

  Készleten

 • Budapest XIV.
  Örs vezér tere 24. (Sugár)

  Készleten

 • Budapest VIII.
  Rákóczi út 39.

  1-3 munkanapon belül átvehető

 • Vidék
 • Székesfehérvár
  Aszalvölgyi út 1. (Tesco)

  Készleten

 • Debrecen
  Csapó utca 30. (Fórum)

  1-3 munkanapon belül átvehető

 • Pécs
  Citrom u. 10.

  1-3 munkanapon belül átvehető

 • Szeged
  Londoni krt. 3. (Árkád)

  1-3 munkanapon belül átvehető

Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!

Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük.

A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.

Figyelem!
A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.