Gopten 4 mg kemény kapszula 28x

Kiszerelés: 28x

Kiszerelés Típusa: kemény kapszula

Hatóanyag mennyiség: trandolapril

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék
A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

Készleten

A termék kizárólag az alábbi gyógyszertárakban foglalható. Gyógyszertárak megtekintése.

-

+

Foglalási listához adom

Gopten 4 mg kemény kapszula 28x leírása, használati útmutató

Kiszerelés: 28x

Betegtájékoztató Gopten 4 mg kemény kapszula 28x

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Gopten Mite kemény kapszula

Gopten 2 mg kemény kapszula

Gopten 4 mg kemény kapszula

 

trandolapril

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-          Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-          További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-          Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-          Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.              Milyen típusú gyógyszer a Gopten kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.              Tudnivalók a Gopten kemény kapszula szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Gopten kemény kapszulát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Gopten kemény kapszulát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Gopten kemény kapszula ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Gopten kemény kapszula hatóanyaga, a trandolapril, az angiotenzin-konvertáló-enzimgátló (ACE-gátló) vérnyomáscsökkentő gyógyszercsalád tagja.

A Gopten kemény kapszula enyhe és középsúlyos magasvérnyomás-betegség, továbbá szívinfarktus következtében meggyengült szívműködés (bal kamra diszfunkció) kezelésére alkalmazható.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A Gopten kemény kapszula SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Gopten kemény kapszulát

-          ha allergiás (túlérzékeny) a trandolaprilra vagy a Gopten kemény kapszula egyéb összetevőjére.

-          bizonyos vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók) alkalmazásakor kialakult, arcra, nyakra, esetleg a gégére kiterjedő vizenyő, fulladásérzés (angioneurotikus ödéma) esetén,

-          örökletes angioödéma esetén,

-          a terhesség 2. és 3. harmadában,

-          aorta-szűkület esetén,

-          a mellékvesekéreg működési zavara (primer hiperaldoszteronizmus) esetén,

-          egyes szívizombetegségek esetén.

 

A Gopten kemény kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-       a trandolaprilt a máj alakítja át aktív hatóanyaggá (trandolapriláttá), ezért csökkent májműködésű betegek egyedi orvosi elbírálás után kezdhetik el a trandolapril kezelést.

-       Szövődménymentes magas vérnyomásban az első adag trandolapril adását követően, illetve az adag növelésekor ritkán vérnyomásesést tapasztaltak. Ez gyakrabban fordul elő olyan nátrium- és folyadékhiányos betegeknél, akik hosszabb ideig tartó vizelethajtó kezelés miatt folyadék- és sóhiányosak, sómegvonásban, művese (dialízis)-kezelésben részesülnek, vagy hasmenésük van, illetve hánynak. Ezért ilyen betegeknél a vizelethajtó kezelést meg kell szüntetni, a térfogat- és/vagy sóhiányt pótolni kell, mielőtt a trandolapril kezelés elkezdődne.

-       Az ACE-gátlók ritkán vérképelváltozásokat (pl. súlyos fehérvérsejtszám-csökkenést), illetve a csontvelő működésének csökkenését okozhatják, különösen azoknál, akik kollagén érbetegségben szenvednek. A fehérvérsejtszám és a vizelet fehérjeszintjének rendszeres ellenőrzése szükséges a kollagén érbetegségben (pl. lupusz eritematozusz, szkleroderma) szenvedőknél, különösen akkor, ha a betegség veseműködés-károsodással társul és egyidejű kezelés folyik, főként kortikoszteroid, illetve antimetabolit típusú gyógyszerekkel.

-    ACE-gátlók alkalmazásakor száraz köhögés előfordulhat, ami a kezelés abbahagyásakor spontán megszűnik.

-       A kezelés alatt rendszeres orvosi ellenőrzés, időszakonként laboratóriumi vizsgálatok (pl. kálium-, karbamid-, kreatinin- szint mérése stb.) szükségesek.

-       Sebészeti beavatkozás, általános érzéstelenítés (altatás) előtt az altatást végző orvost a készítmény szedéséről tájékoztatni kell.

-       A vérnyomáscsökkentők, így a trandolapril is, központi idegrendszerre ható szerekkel együtt adagolva (pl. neuroleptikumokkal vagy depresszió elleni szerekkel) növeli a hirtelen felálláskor bekövetkező vérnyomásesés kockázatát.

-       A trandolapril kezelés megkezdése előtt az orvos a vesefunkciót ellenőrzi. Súlyos veseelégtelenségben, pangásos szívelégtelenségben orvosa a trandolapril adagját csökkenteni fogja és a veseműködést rendszeresen ellenőrzi.

-       ACE-gátlók (mint a trandolapril) ritkán arcduzzanatot okozhatnak, a végtagok, a gége, a nyelv és/vagy a torok érintettségével (angioneurotikus ödéma). A trandolapril kezelést azonnal abba kell hagyni és a vizenyő megszűnéséig orvosi felügyelet szükséges. A felsorolt tünetek gyakrabban lépnek fel feketebőrűeknél, mint másoknál. Az arc duzzanata általában spontán megszűnik. Amennyiben a vizenyő nemcsak az arcon, hanem a nyelven és a garaton is jelentkezik, életveszélyes állapot alakulhat ki, ami a légutak beszűkülésével jár. Ilyen esetben az orvost azonnal értesíteni kell.

-       Hasi fájdalom esetén a bélben jelentkező angioödémára is gondolni kell, ezért haladéktalanul forduljon orvosához.

-       A hirtelen nagy megerőltetéstől, erős izzadástól óvakodni kell. Nagy melegben, fokozott izzadás, hasmenés esetén több folyadékot kell fogyasztani.

-       ACE-gátlókkal történő kezelés nem kezdhető a terhesség ideje alatt (lásd „Tehesség és szoptatás”).

-       A készítmény laktózt is tartalmaz. Ritkán előforduló örökletes galaktóz intoleranciában, vagy laktázhiányban, ill. glükóz-galaktóz felszívódási zavarban a készítmény nem szedhető.

 

A fentiekben felsorolt esetekben tájékoztassa kezelőorvosát!

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Vizelethajtók (diuretikumok)

Vizelethajtók vagy egyéb vérnyomáscsökkentő szerek egyidejű alkalmazása erősítheti a trandolapril hatását. Kálium-spóroló vizelethajtók (spironolakton, amilorid, triamteren) egyidejű alkalmazása, vagy a káliumpótló készítmények együttadása – különösen veseelégtelenségben – kórosan magas kálium vérszint kialakulásának kockázatával jár. A trandolapril a tiazid-típusú vizelethajtók által okozott káliumvesztést fokozhatja. Amennyiben ezen gyógyszerek egyidejű alkalmazása indokolt, a szérum káliumszintjét az orvosnak rendszeresen ellenőriznie kell.

 

Vércukorszint-csökkentők (antidiabetikumok)

Az ACE-gátlók, amennyiben vércukorszintcsökkentőkkel (inzulinnal, illetve szájon át szedett vércukorszint-csökkentőkkel) egyidejűleg kerülnek alkalmazásra, a vércukorszint fokozott csökke-nését okozhatják a kórosan alacsony vércukorszint kockázatának fokozódásával. Ezért a cukorbetegek vércukorszintjét gyakran és rendszeresen ellenőrizni kell.

 

Lítium

A trandolapril csökkentheti a lítium kiválasztását, ezért a szérum lítiumszintjét rendszeresen ellenőrizni kell.

 

Egyéb

Súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciókat tapasztaltak ACE-gátlót szedő, művesekezelésben (hemodialízisben) részesülő betegeknél a dialízismembrán high-flux poliakrilonitril anyagával szemben. Mint az e kémiai csoportba tartozó egyéb vérnyomáscsökkentők esetén, ezt a kombinációt kerülni kell, amikor ACE-gátlót rendelnek művesekezelésben részesülő betegeknek.

Mint minden vérnyomáscsökkentő, így a trandolapril hatását is csökkenthetik a nem szteroid gyulladásgátló (NSAID) gyógyszerek. A vérnyomást gyakrabban kell ellenőrizni, ha az orvos trandolapril mellé ilyen gyógyszert rendel, vagy szedését abbahagyják.

Bizonyos altatógázok (inhalációs anesztetikumok) vérnyomáscsökkentő hatását az ACE-gátlók fokozhatják.

ACE-gátlókkal való egyidejű alkalmazás esetén az allopurinol, a citosztatikus, illetve az immunműködést elnyomó (immunoszuppresszáns) gyógyszerek, a szisztémás kortikoszteroidok és a prokainamid fokozhatják a fehérvérsejtszám nagymértékű csökkenésének (a leukopéniának) a kockázatát.

A gyomorsavlekötők (antacidok) csökkenthetik az ACE-gátlók biohasznosulását.

A szimpatikus idegrendszer működését serkentő gyógyszerek (szimpatomimetikumok) csökkenthetik az ACE-gátlók vérnyomáscsökkentő hatását. A betegeket gondos megfigyelés alatt kell tartani.

A vérnyomáscsökkentők, így a trandolapril is, központi idegrendszerre ható szerekkel együtt adagolva (pl. neuroleptikumokkal vagy depresszió elleni szerekkel) növeli a hirtelen felálláskor bekövetkező vérnyomásesés kockázatát.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A trandolapril alkalmazása a terhesség első harmadában nem ajánlott. Második- és harmadik harmadában a készítmény szedése ellenjavallott.

A terhesség lehetőségét a trandolapril kezelés előtt és alatt ki kell zárni.

A trandolapril-kezelés szoptatás alatt nem ajánlott.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A trandolapril farmakológiai tulajdonságai alapján különösebb hatás nem várható. Ugyanakkor egyes személyeknél az ilyen típusú vérnyomáscsökkentők befolyásolhatják a vezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességet, különösen a kezelés kezdetén, más terápiáról való átállításkor, vagy alkohol egyidejű fogyasztásakor. Ezért az első adag bevételét követően, ill dózisnövelés után több órán keresztül nem ajánlott a gépjárművezetés és a gépek kezelése.

 

Fontos információk a egyes összetevőiről

A Gopten Mite kemény kapszula 56 mg, a Gopten 2 mg kemény kapszula 54, 5 mg, a Gopten 4 mg kemény kapszula 109 mg laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A GOPTEN KEMÉNY KAPSZULÁT?

 

A Gopten kemény kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Az Ön számára szükséges adagot – megfelelő beállítás után – kezelőorvosa állapítja meg. Ne vegyen be több Gopten kemény kapszulát, amennyit az orvosa javasolt.

Mérje rendszeresen a vérnyomását, a vérnyomásértékekről vezessen feljegyzést és a vérnyomás alakulását beszélje meg orvosával.

Amennyibe a napi adagot módosítani kell, a vérnyomásértékek alapján orvosa azt megteszi. Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos kezdő adagja felnőtteknek általában 1 kemény kapszula naponta, étkezéstől függetlenül.  

A kemény kapszulát megközelítően ugyanabban az időpontban kell bevenni.

 

Ha az előírtnál több Gopten kemény kapszulát vett be

A kemény kapszula csak az előírt módon szedhető. Elmaradt adag bevételét utólag nem pótolhatja.

Ha véletlenszerűen több kemény kapszulát vett be az előírtnál, túlzott vérnyomásesés következhet be.

Tünetek: súlyos vérnyomáscsökkenés, a szívműködés lassulása, ájulásérzés, eszméletvesztés, veseműködési zavar. Azonnal hívjon orvost!

 

Ha elfelejtette bevenni a Gopten kemény kapszulát

Amennyiben a szokott időponthoz még közel van, vegye be az előírt adagot. Ha azonban már közeledik a következő adag bevételének időpontja, a kifelejtett adagot ne vagye be, hanem várja meg a soronkövetkező adag bevételének időpontját és a szokott módon folytassa tovább gyógyszere szedését.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Gopten kemény kapszula szedését

Ha bármilyen kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Gopten kemény kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Erre a gyógyszercsoportra (az ACE-gátlókra) jellemzőek a szív-, gyomor-bélrendszeri mellékhatások, ritkán az arc, nyelv, gége duzzanatával járó túlérzékenységi reakciók, valamint előfordulhat még:

 

-          szív- és érrendszeri mellékhatások: szívdobogásérzés, szívritmuszavar, szapora vagy lassú szívverés, szívelégtelenség, mellkasi fájdalom (angina pektorisz), alacsony vérnyomás, túlzott vérnyomásesés következtében szívinfarktus, agyvérzés, kipirulás;

 

-          vérképzőszervi és nyirokrendszeri mellékhatások: a fehérvérsejtszám súlyos mértékű csökkenése, vérlemezkeszám-csökkenés, a vörösvértestek feloldódásával társult vérszegénység (hemolitikus anémia):

 

-          emésztőrendszeri mellékhatások: hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, szájszárazság, bélelzáródás, étvágytalanság, hasi fájdalom, vérhányás;

 

-          máj- és epemellékhatások: sárgaság, májgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás;

 

-          bőr és csont-izomrendszeri mellékhatások: bőrkiütések, pikkelysömör (pszoriázis), ekcéma, akne, száraz bőr, viszketés, hajhullás, izom-, ízületi, illetve csontfájdalom, izomgörcsök, hátfájdalom;

 

-          légzőrendszeri és mellkasi mellékhatások: száraz köhögés, hörghurut, ritkán légszomj, arcüreggyulladás, hörgőgörcs, nyelvgyulladás;

 

-          idegrendszeri mellékhatások: fejfájás, migrén, szédülés, fáradtság, zsibbadás, érzékzavar, egyensúlyzavarok, verejtékezés, ízérzés zavara;

 

-          pszichiátriai mellékhatások: álmatlanság, csökkent nemi vágy, zavarodottság, depresszió, ingerlékenység, alvászavar, szorongás, izgatottság, apátia;

 

-          szemmel kapcsolatos mellékhatások: látászavarok, homályos látás;

 

-          füllel kapcsolatos mellékhatások: fülzúgás;

 

-          vesével és nemi szervekkel kapcsolatos mellékhatások: veseelégtelenség, fehérjevizelés, szokatlanul bőséges, illetve gyakori vizeletürítés, merevedési zavarok;

 

-          anyagcserével kapcsolatos mellékhatások: a vércukor-, a vérkoleszterin, illetve a vérzsírok szintjének emelkedése, kórosan alacsony nátrium vérszint, étvágytalanság vagy étvágyfokozódás, köszvény;

 

-          laboratóriumi vizsgálatok eredményei: emelkedett kreatinin, alkalikus foszfatáz, karbamid, laktát-dehidrogenáz, transzamináz és kálium vérszint, csökkent hemoglobinszint és hematokrit.

 

Hosszú időtartamú vizsgálatokban a legtöbbször tapasztalt mellékhatás a köhögés, fej­fájás, gyengeség, szédülés volt.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A GOPTEN KEMÉNY KAPSZULÁT TÁROLNI?

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Gopten kemény kapszulát.

A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Gopten kemény kapszula

·                A készítmény hatóanyaga: 0,5 mg trandolapril kemény kapszulánként.

Gopten Mite kemény kapszula

0,5 mg trandolapril kemény kapszulánként.

 

Gopten 2 mg kemény kapszula

2 mg trandolapril kemény kapszulánként.

 

Gopten 4 mg kemény kapszula

4 mg trandolapril kemény kapszulánként.

 

·                Egyéb összetevők:

Kapszulatöltet: nátrium-sztearil-fumarát, povidon K25, kukoricakeményítő, laktóz (56 mg, 54,5 mg, ill, 109 mg).

Kapszulahéj: titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), eritrozin (E127), nátrium-lauril-szulfát, zselatin. Gopten 4mg kapszula + fekete vas-oxid (E172)

 

Milyen a Gopten kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Kemény kapszula.

 

Gopten Mite kemény kapszula:

Alsó részén vörös, felső részén sárga színű, átlátszatlan, 4-es méretű kemény zselatin kapszulába töltött 100 mg töltettömegű, fehér színű granulátum.

 

Gopten 2 mg kemény kapszula:

Alsó és felső részén vörös színű, átlátszatlan, 4-es méretű kemény zselatin kapszulába töltött 100 mg töltettömegű, fehér színű granulátum.

 

Gopten 4 mg kemény kapszula:

Alsó részén átlátszatlan, piros, felső felén átlátszatlan, vöröses-barna 2-es méretű kemény zselatin kapszulába töltött 200 mg fehér vagy csaknem fehér granulátum.

 

Gopten Mite kapszula: 50 db kemény kapszula PVD/PVdC/Al vagy PP/Al buborékcsomagolásban, dobozban.

Gopten 2 mg kapszula: 28 db kemény kapszula PVD/PVdC/Al vagy PP/Al buborékcsomagolásban, dobozban.

Gopten 4 mg kapszula: 28 db kemény kapszula és 56 db kemény kapszula színtelen, átlátszó PVD/PVDC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Abbott Laboratories (Magyarország) Kft.

1139 Budapest,

Teve utca 1/a-c.

Tel.: 465 2100

Fax: 465 2199

 

Gyártó:

Abbott GmbH & Co.KG

Ludwigshafen,

Németország

 

Famar Italia S.P.A.

Via Zambeletti 25

Milano

Olaszország

 

OGYI-T-9301/01.         (Gopten Mite kapszula) 50 db

OGYI-T-9301/02.         (Gopten 2 mg kapszula) 28 db

 

OGYI-T-9301/03.         (Gopten 4 mg kapszula) 28 db

OGYI-T-9301/04.         (Gopten 4 mg kapszula) 56 db

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. október 26.

 

A KÉSZLET ADATOK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰEK!

A termék foglalására kizárólag a listában található gyógyszertárakban van lehetőség! A listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni, vagy házhoz szállítást kérni nem lehetséges!
A folyamatos gyógyszertári kiszolgálás miatt a feltüntett készletadatok változhatnak, esetleges készlethiány előfordulhat!

 • Budapest
 • Budapest V.
  Hold utca 21.

  Készleten

 • Budapest VIII.
  Rákóczi út 39.

  1-3 munkanapon belül átvehető

 • Budapest XIV.
  Örs vezér tere 24. (Sugár)

  1-3 munkanapon belül átvehető

 • Vidék
 • Debrecen
  Csapó utca 30. (Fórum)

  1-3 munkanapon belül átvehető

 • Pécs
  Citrom u. 10.

  1-3 munkanapon belül átvehető

 • Szeged
  Londoni krt. 3. (Árkád)

  1-3 munkanapon belül átvehető

 • Székesfehérvár
  Aszalvölgyi út 1. (Tesco)

  1-3 munkanapon belül átvehető

Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!

Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük.

A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.

Figyelem!
A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.