Keresés

2

Találatok

3

Kiválasztás

4

Foglalás

Gerodorm tabletta (30x)

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék

A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

in stock iconFoglalható

A termék kizárólag az alábbi gyógyszertárakban foglalható.

leírás
Gerodorm tabletta (30x)
összefoglaló kép

Gerodorm tabletta (30x) leírás, használati útmutató

Cikkszám

139424

Besorolás típusa
Hatóanyag
Kiszerelés 30x

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Gerodorm tabletta

cinolazepám

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-                 Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                 További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                 Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                 Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Gerodorm és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Gerodorm szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Gerodormot?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Gerodormot tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Gerodorm és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Gerodorm hatóanyaga a cinolazepám, egy a benzodiazepinek csoportjába tartozó altatószer; izomlazító és nyugtató hatása enyhe.

A cinolazepám lerövidíti az elalvási időt, csökkenti a zaj miatt bekövetkező ébredések számát és megkönnyíti az esetleges ébredések utáni visszaalvást. Megnövekszik az átlagos alvástartam.

 

A Gerodormot a gyógyszeres beavatkozást igénylő alvászavarok kezelésére alkalmazzák.

 

A benzodiazepin típusú altatószereket kizárólag orvos rendelheti súlyos alvászavarok kezelésére. Alkalmazásuk előtt ki kell zárni és meg kell szüntetni az álmatlanság egyéb okait (pl. a fizikai vagy környezeti okokat).

 

 

2.       Tudnivalók a Gerodorm szedése előtt

 

Ne szedje a Gerodormot

-                 ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére

-                 ha miaszténia grávisz nevű betegségben szenved (idült izomgyengeség)

-                 ha súlyos légzészavara van

-                 ha alvási apnoe szindrómában szenved (alvás alatt fellépő légzészavar, amely során átmenetileg leállhat a légzése)

-                 ha súlyos májbetegsége van

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Gerodorm szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A Gerodorm fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha az alábbiak közül valamelyik betegség fennáll Önnél:

-                 máj- vagy vesekárosodás

-                 gyengült szív- vagy tüdőműködés

-                 agyi eltérések fennállásakor

-                 súlyos általános állapotú betegeknél vagy időseknél

Orvosa fogja eldönteni, hogy szedheti-e a Gerodormot.

 

Bizonyos kóros laboratóriumi értékek esetén (alacsony albuminszint a vérben), időseknél, jelentősen legyengült általános állapotú betegeknél, valamint agykárosodás fennállása esetén szintén az orvos fogja eldönteni, hogy szedhető-e a Gerodorm.

 

Hozzászokás

Csökkenhet a Gerodorm elaltató hatása, ha a gyógyszert ismételten, heteken keresztül alkalmazzák.

 

Függőség

Az ebbe a csoportba tartozó altatószerek pszichés és testi függőséget okozhatnak. Függőség kialakulása esetén a gyógyszer hirtelen elhagyása megvonásos tüneteket okozhat (pl. fejfájás, izomfájdalom, szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság, ingerlékenység). Súlyosabb esetben érzékcsalódás, személyiségváltozás, kéz és lábzsibbadás vagy bizsergés, fokozott érzékenység fényre, hangra vagy tapintásra, hallucináció és epilepsziás roham léphet fel.

Ezért a kezelés a lehető legrövidebb ideig tartson. Kerülni kell a folyamatos, hosszan tartó gyógyszerszedést, mivel ez fokozza a megvonásos tünetek és a függőség kockázatát.

A megvonásos tünetek kockázata megnő az alábbi esetekben is:

-               ha egy altatószert, mint a Gerodormot más altatószerekkel együtt alkalmazzák

-               ha a Gerodormot a szükségesnél hosszabb ideig alkalmazzák

-               nagy adag gyógyszer alkalmazása esetén

 

A kezelés abbahagyása után az alvászavar átmenetileg visszatérhet és súlyosabb lehet, mint korábban. Továbbá egyéb tünetek jelentkezhetnek, mint hangulatváltozás, szorongás vagy nyugtalanság. Ezen tünetek kialakulásának kockázata nagyobb, ha a kezelést hirtelen hagyják abba, ezért a kezelés elhagyásakor a gyógyszer adagját fokozatosan kell csökkenteni.

 

Memóriazavar (amnézia)

Beszámoltak arról, hogy a benzodiazepin típusú altatószerek rövid távú emlékezetkiesést okozhatnak (általában a gyógyszer bevétele után néhány órával). Ezért csak akkor vegye be a Gerodormot, ha a bevétel után van elegendő ideje (7-8 óra) az alvásra.

 

Gyermekek

A Gerodorm nem javasolt gyerekeknek, mivel nincsen tapasztalat ebben a korcsoportban.

 

Egyéb gyógyszerek és a Gerodorm

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A gyógyszerek és egyéb anyagok befolyásolhatják egymás hatását és működését.

 

Fokozódhat a Gerodorm nyugtató hatása nyugtatók, más altatószerek, pszichózis ellen ható gyógyszerek, szorongás vagy depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek, magas vérnyomásra adott gyógyszerek, ill. epilepszia vagy allergia kezelésére alkalmazott egyes gyógyszerek egyidejű szedésekor, valamint alkohol egyidejű fogyasztásakor.

 

Erős, opioid típusú fájdalomcsillapítók vagy altatószerek egyidejű szedésekor gyengülhet a légzés.

A központi idegrendszerre ható egyes fájdalomcsillapítók egyidejű alkalmazása eufóriás állapotot okozhat, amely fokozza a függőség kialakulásának kockázatát.

 

A Gerodorm egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Gerodorm kezelés alatt nem szabad alkoholt fogyasztani.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Gerodormot nem szabad terhesség alatt alkalmazni, kivéve, ha kezelőorvosa feltétlenül szükségesnek tartja.

 

A Gerodormot nem szabad szoptatás alatt alkalmazni.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 Figyelem: ez a gyógyszer befolyásolhatja a reakciókészségét és a járművezetői képességét. Ezért fokozott elővigyázatosság javasolt vezetés vagy más, erős koncentrációt igénylő tevékenység végzése közben.

 

A Gerodorm laktózt tartalmaz

Egy tabletta 100 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz. Beszéljen orvosával a gyógyszer szedésének elkezdése előtt, ha Ön úgy tudja, hogy szervezete egyes cukorfajtákat nem tolerál.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Gerodormot?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha orvosa másképpen nem rendeli, felnőtteknél a készítmény szokásos adagja 1 tabletta naponta.

A kezelést általában fél tablettával kezdik idős betegek, ill. máj- vagy vesebetegségben és egyes idült légzőszervi betegségben szenvedő betegek esetén.

 

Orvosa az adagot az Ön egyéni igényeihez igazítja. Ne változtasson az adagon anélkül, hogy orvosával beszélt volna. Forduljon azonnal orvosához, ha úgy érzi a Gerodorm hatása kezd csökkenni.

 

Ez a gyógyszer nem alkalmas hosszú távú kezelésre, mivel hosszan tartó alkalmazás, ill. a gyógyszerrel való visszaélés esetén gyógyszerfüggőség alakulhat ki. Ezért kérdezze meg orvosát, hogy milyen hosszú ideig szedheti a Gerodormot. A gyógyszert a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni, általában néhány naptól két hétig. A gyógyszer három hétnél hosszabb ideig tartó alkalmazásával kapcsolatban nincsen tapasztalat.

 

Alkalmazás:

A Gerodormot szétrágás nélkül, kevés vízzel kell bevenni kb. 30 perccel az elalvás tervezett időpontja előtt. A gyógyszert nem szabad közvetlenül egy nagyobb étkezés után bevenni. Ha szükséges, a tabletta megfelezhető kézzel, az ujjbegyek használatával.

 

Ha az előírtnál több Gerodormot vett be

Enyhébb esetben a túladagolás tünete lehet a szédülés, álmosság, zavartság vagy látászavar. Ritkán paradox jelenség, mint agitáció és álmatlanság léphet fel. Nagyon magas adagok a mozgáskoordináció zavarát, csökkent izomfeszülést és vérnyomásesést okozhatnak, ill. kirívó esetekben mély alvás vagy akár eszméletlenség léphet fel, a keringés összeomolhat, gyengülhet a légzés és kóma alakulhat ki. Nagyon ritka esetben nagy gyógyszeradagok bevétele halálhoz is vezethet (főként, ha egyidejűleg egyéb nyugtató hatású szerek, ill. alkohol bevétele is történt).

 

Azonnal hívjon orvost, ha a fent leírt tüneteket tapasztalja magán vagy valakin, aki Gerodormot vett be. (A betegtájékoztató végén orvosoknak szóló információ található a túladagolás kezeléséről).

 

Ha elfelejtette bevenni a Gerodormot

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Gerodorm szedését

A cinolazepám kezelést nem szabad megszakítani, ill. abbahagyni a kezelőorvos javaslata nélkül!

A gyógyszer hirtelen elhagyásakor jelentkező visszacsapásos jelenség: ingerlékenység, álmatlanság, szorongás, izzadás, remegés, fokozott izomfeszülés, görcsök.

A megvonásos tünetek megelőzése érdekében kezelőorvosa el fogja magyarázni Önnek, hogy hogyan kell a Gerodorm adagját fokozatosan csökkenteni.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A kezelés elején felléphet nappali álmosság, csökkent éberség, tompult érzelmek, zavartság, fáradtság, fejfájás, szédülés, izomgyengeség, a mozgáskoordináció zavara és kettőslátás; ezek a tünetek ismételt adagolás esetén általában megszűnnek.

 

Amennyiben az előfordulási gyakoriság ismert, a gyakorisági kategóriákat az alábbiak szerint határozzák meg:

Nagyon gyakori mellékhatások: (10 ember közül több mint 1-et érint)

Gyakori mellékhatások: (10 ember közül kevesebb mint 1-et érint)

Nem gyakori mellékhatások: (100 ember közül kevesebb mint 1-et érint)

Ritka mellékhatások: (1000 ember közül kevesebb mint 1-et érint)

Nagyon ritka mellékhatások: (10 000 ember közül kevesebb mint 1-et érint)

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások: (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

 

Nem gyakori mellékhatások:

-                 libidó megváltozása

-                 bőrreakciók

 

Nagyon ritka mellékhatások:

-                 paradox reakciók, mint az izgatottsággal és zavartsággal járó tudatzavar, önkívület (delírium)

-                 "másnaposság" tünetei, mint fáradtság, szédülés, fejfájás és izomgyengeség. (Legtöbb esetben ezek a tünetek rossz általános állapotú betegeknél vagy idős betegeknél fordulnak elő.)

 

Nem ismert mellékhatások:

-                 koncentrálási zavar, motoros aktivitás megváltozása, izgatottság, depresszív hangulatzavar, érzelmi tompultság, éberségcsökkenés, zavartság

-                 szájszárazság, éhségérzet, nyugtalan láb, izomkoordináció zavara (ataxia), fejfájás, ájulás, álmosság (nappal is)

-                 kettőslátás

-                 szapora szívverés (tahikardia)

-                 alacsony vérnyomás (hipotónia)

-                 émelygés, hányás, hasmenés

-                 viszketés

 

Benzodiazepinek alkalmazásakor, mint amilyen a Gerodorm, megnyilvánulhat a háttérben meghúzódó depresszió. Előfordulhatnak pszichiátriai/paradox reakciók, mint nyugtalanság, izgatottság, ingerlékenység, agresszió, téveszmék, dührohamok, rémálmok, hallucinációk, pszichózis és különböző viselkedészavarok, amelyek súlyosak is lehetnek. Ezek a reakciók nagyobb eséllyel alakulnak ki gyerekeknél és időseknél.

 

Kialakulhat emlékezetzavar, az új események megjegyzésének memóriazavara (anterográd amnézia). Ez a nemkívánatos hatás terápiás adagok mellett is jelentkezhet, de nagyobb adagoknál a kockázat fokozott. Az amnézia viselkedészavarral is társulhat.

 

Függőség:

Benzodiazepinek alkalmazásakor (terápiás adagoknál is) fizikai függőség alakulhat ki. Ezért a kezelés elhagyása megvonásos/visszacsapásos tüneteket okozhat (lásd: Ha idő előtt abbahagyja a Gerodorm szedését). Pszichés függőség is kialakulhat.

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Gerodormot tárolni?

 

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Gerodorm

-                 A készítmény hatóanyaga a cinolazepám. Egy tabletta 40 mg cinolazepámot tartalmaz.

-                 Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, zselatin, karboximetil-keményítő-nátrium (A-típusú), magnézium-sztearát, talkum.

 

Milyen a Gerodorm külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér színű, szagtalan, íztelen, korong alakú, mérsékelten domború felületű, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér színű.

A tabletta két egyenlő adagra osztható.

 

Kiszerelés: 10 vagy 30 tabletta PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

G.L. Pharma GmbH

8502 Lannach, Schlossplatz 1

Ausztria

 

OGYI-T-2175/01        10x

OGYI-T-2175/02        30x

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. január

Besorolás típusa

Kiszerelés

30x

összefoglaló kép
 

Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!


Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük. A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.


Figyelem!

A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.