Keresés

2

Találatok

3

Kiválasztás

4

Foglalás

Foster Nexthaler 100mcg/6mcg túlnyomásos inhalációs por 1x120 adag

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék

A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

out of stock iconJelenleg nincs készleten
leírás
Foster Nexthaler 100mcg/6mcg túlnyomásos inhalációs por 1x120 adag
összefoglaló kép

Foster Nexthaler 100mcg/6mcg túlnyomásos inhalációs por 1x120 adag leírás, használati útmutató

Cikkszám

748890

Besorolás típusa
Hatóanyag
Kiszerelés 1x120 adag

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Foster Nexthaler 100 mikrogramm/6 mikrogramm/adag inhalációs por

Felnőttek számára

 

beklometazon-dipropionát és formoterol-fumarát-dihidrát

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

·                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·                További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, vagy gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.

·                Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

·                Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Foster Nexthaler inhalációs por (továbbiakban Foster Nexthaler) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Foster Nexthaler alkalmazása előtt

3.             Hogyan kell alkalmazni a Foster Nexthaler‑t?

4.             Lehetséges mellékhatások

5.             Hogyan kell a Foster Nexthaler‑t tárolni?

6.             A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Foster Nexthaler és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Foster Nexthaler inhalációs por szájon át, belégzéssel (inhalálással) jut be mélyen a tüdőbe. A gyógyszer kétféle hatóanyagot tartalmaz: vízmentes beklometazon‑dipropionátot és formoterol‑fumarát‑dihidrátot.

 

-                 A beklometazon‑dipropionát az úgynevezett kortikoszteroid gyógyszerek csoportjába tartozik, melyeket röviden szteroidoknak is neveznek. A szteroidok alkalmasak az asztmás tünetek kezelésére és megelőzésére is. Csökkentik a tüdőben a kis légutak gyulladását, a duzzanatot és az irritációt.

 

-                 A formoterol‑fumarát‑dihidrát a hosszú hatástartamú hörgőtágító gyógyszerek közé tartozik, amelyek a hörgők simaizomzatának ellazítása révén kitágítják a légutakat, így könnyebbé válik a ki- és belégzés.

 

A két hatóanyag együtt könnyebbé teszi a légzést az asztmás és krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél azáltal, hogy csökkenti a tüneteinek kialakulását, mint a légszomj, a zihálás és a köhögés és alkalmazásával megelőzhető az asztma tüneteinek a kialakulása.

 

Asztma

A Foster Nexthaler‑t asztma kezelésére alkalmazható felnőtteknél.

 

A Foster Nexthaler inhalációs por azon asztmás betegek rendszeres kezelésére szolgál, akiknél:

·                az asztma nem megfelelően kezelhető inhalációs kortikoszteroiddal és mellette „szükség szerint” alkalmazott, rövid hatású hörgőtágító készítménnyel,

vagy

·              az asztma jól reagál külön-külön alkalmazott inhalációs kortikoszteroidra és hosszú hatású hörgőtágítóra.

 

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)

A Foster Nexthaler a súlyos krónikus obstruktív tüdőbetegség tüneteinek kezelésére is alkalmazható felnőtteknél. A COPD a tüdő légútjainak hosszan tartó (krónikus) betegsége, amely főként a dohányzás következtében alakul ki.

 

 

2.       Tudnivalók a Foster Nexthaler alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Foster Nexthaler‑t,

·                ha allergiás a beklometazon-dipropionátra vagy a formoterol-fumarát-dihidrátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha akut asztmás tünetei vannak, úgymint légszomj, zihálás és köhögés, sem akkor, ha asztmája rosszabbodik vagy akut asztmás rohama van! Az asztmás tünetek megszüntetésére használjon gyors hatású „rohamoldó” hörgőtágítót, amit mindig hordjon magánál!

 

A Foster Nexthaler alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyike fennáll az Ön esetében:

·                szívproblémák, azaz ha szívbetegségben szenved vagy szívműködésében bármilyen ismert zavar van;

·                szívritmuszavarok, mint például szapora vagy rendszertelen szívverés, vagy szívdobogásérzés, vagy ha mondták, hogy rendellenes az EKG-ja;

·                magas vérnyomás;

·                verőérszűkület (arterioszklerózis), vagy ha Ön tudja, hogy aneurizmája (az érfal kóros kiboltosulása) van;

·                pajzsmirigy‑túlműködés;

·                alacsony káliumszint a vérben;

·                bármilyen máj- vagy vesebetegség;

·                cukorbetegség; nagy adagú formoterol inhaláció emelheti a vérben a glükózszintet, ezért a kezelés elején és időről időre a kezelés alatt szükség lehet néhány soronkívüli vércukorszint‑mérésre;

·                mellékvesevelő‑daganat (ún. feokromocitóma);

·                Önt altatni vagy érzésteleníteni fogják; az altatás vagy érzéstelenítés fajtájától függően, legalább 12 órával a beavatkozás előtt, a Foster Nexthaler alkalmazását fel kell függeszteni;

·                korábbi vagy jelenlegi tuberkulózis (TBC) elleni kezelés, vagy ismert vírusos vagy gombás mellkasi fertőzés.

 

Ha a fent említettek bármelyike fennáll Önnél, mindenképpen tájékoztassa erről kezelőorvosát a Foster Nexthaler alkalmazásának megkezdése előtt! Amennyiben bizonytalan, hogy használhatja-e a Foster Nexthaler‑t, konzultáljon kezelőorvosával, az asztmanővérrel vagy gyógyszerészével.

 

Kezelőorvosának időről időre ellenőriznie kell az Ön vérében a káliumszintet, különösen akkor, ha Önnek súlyos asztmája van. Más hörgőtágítókhoz hasonlóan a Foster Nexthaler‑rel is előfordulhat, hogy hirtelen lecsökkenti a káliumszintet a vérben. Ez azért van, mert a vérben meglévő oxigénhiány és a Foster Nexthaler mellett alkalmazott egyéb gyógyszerek együttes hatására fokozódhat a vér káliumszintjének csökkenése.

 

Ha Ön nagy adagokban, hosszú időn keresztül használ belélegezhető kortikoszteroidokat, akkor stresszhelyzetekben több kortikoszteroidra lehet szüksége. Ilyen stresszhelyzet lehet például, ha baleset miatt kórházba kerül, vagy komoly sérülése van, illetve, ha műtét előtt áll. Ezekben az esetekben a kezelőorvos határozhat úgy, hogy megemeli a kortikoszteroid adagját, vagy felírhat más szteroid tablettát, vagy szteroid injekciót.

 

Ha kórházba kell mennie, figyeljen arra, hogy az Ön által szedett, illetve alkalmazott összes gyógyszert és inhalátort, beleértve a Foster Nexthaler‑t is, illetve valamennyi gyógyszert, amelyeket recept nélkül vásárolt, lehetőleg az eredeti csomagolásban vigye magával.

 

Gyermekek és serdülők

Ez a gyógyszer gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek nem adható.

 

Egyéb gyógyszerek és a Foster Nexthaler

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott egyéb gyógyszereiről, beleértve más inhalátorokat és a vény nélkül kapható készítményeket is. Néhány gyógyszer megváltoztathatja a Foster Nexthaler hatását, illetve a Foster Nexthaler is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

Egyes gyógyszerek fokozhatják a Foster Nexthaler hatásait, és lehet, hogy kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja követni az Ön állapotát, ha ilyen gyógyszereket szed (ideértve a HIV kezelésére szolgáló egyes gyógyszereket: ritonavir, kobicisztát).

 

Ezzel a gyógyszerrel együtt nem javasolt a béta-blokkolók alkalmazása. A béta‑blokkolókat főként szívbetegségek, magas vérnyomás vagy zöld hályog (glaukóma) kezelésére alkalmazzák. Ha mégis szüksége van béta‑blokkolók használatára (beleértve a szemcseppeket is), figyelembe kell vennie, hogy a formoterol hatása csökkenhet vagy hatástalan lehet.

 

Foster Nexthaler együttadása a következő gyógyszerekkel:

 • Gyógyszerek, amelyek a formoterolhoz hasonlóan hatnak (pl. béta‑adrenerg gyógyszerek, melyeket az asztma kezelésére alkalmazhatók)

à növelhetik a formoterol hatását

 • Kinidin, dizopiramid, prokainamid (rendellenes szívritmus kezelésére szolgáló gyógyszerek),
 • Néhány antihisztamin, például terfenadin (allergiás reakciók kezelésére szolgáló gyógyszerek),
 • Monoamonooxidáz-gátlók (MAO-gátlók) vagy triciklikus antidepresszánsok, például fenelzin és izokarboxazid, amitriptilin és imipramin, fenotiazinok (depresszió vagy mentális betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek)

à okozhatnak némi eltérést az EKG-ban és növelhetik a szívkamrai eredetű szívritmuszavarok kockázatát

 • L-dopa (Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer),
 • L-tiroxin (pajzsmirigyműködés pótlására szolgáló gyógyszer),
 • Oxitocint tartalmazó gyógyszerek (méhösszehúzódás kiváltására alkalmazzák)

à érzékenyebbé tehetik a szívet olyan béta‑adrenerg gyógyszerekkel szemben, mint amilyen a formoterol

 • Monoaminooxidáz-gátlók (MAO-gátlók), (amelyeket mentális betegségek kezelésére alkalmaznak), és hasonló gyógyszerek, mint például furazolidon és prokarbazin

à vérnyomás emelkedést okozhatnak

 • Digoxin (szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszer)

à káliumszint‑csökkenést okozhatnak a vérben, ami növelheti a szívritmuszavar kialakulásának valószínűségét

 • Asztma kezelésére használatos más gyógyszerek (teofillin, aminofillin vagy szteroidok),
 • Vizelethajtók

à káliumszint-csökkenést okozhatnak a vérben

 

 • Néhány altatószer

 

à fokozhatják a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát

 

A Foster Nexthaler egyidejű alkalmazása alkohollal

Kerülje az alkoholfogyasztást, amíg nem beszélte meg kezelőorvosával. Az alkohol csökkentheti a szív toleranciáját a Foster Nexthaler hatóanyagainak egyikével, a formoterollal szemben.

 

Terhesség, szoptatás

Nincsenek klinikai adatok a Foster Nexthaler terhesség alatti használatával kapcsolatban. Ha Önnél fennáll a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Terhesség alatt csak kezelőorvosa tanácsára alkalmazhatja a Foster Nexthaler‑t. Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy abba kell-e hagynia a Foster Nexthaler alkalmazását a szoptatás alatt vagy alkalmazhatja a Foster Nexthaler‑t viszont nem szoptathat. Mindig szigorúan kövesse kezelőorvosa utasításait.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy a Foster Nexthaler befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban ha mellékhatásként például szédülést vagy remegést tapasztal, ezek érinthetik a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

 

A Foster Nexthaler laktóz-monohidrátot tartalmaz

A laktóz-monohidrát, mint segédanyag kis mennyiségben tejfehérjét tartalmaz, amely reakciókat válthat ki az allergiás betegeknél.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       Hogyan kell alkalmazni a Foster Nexthaler‑t?

 

A Foster Nexthaler‑t mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

 

A Foster Nexthaler nagyon finom részecskeméretű port tartalmaz, így az egyes adagokból több jut be a tüdejébe. Éppen ezért lehet, hogy kezelőorvosa a korábbi inhalátoraihoz képest kisebb adag alkalmazását írja elő az Ön számára.

 

Asztma

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja, hogy az alkalmazott Foster Nexthaler adag megfelelő-e az Ön számára. Amennyiben az asztmája jól kontrollálttá válik, úgy orvosa javasolhatja az adag fokozatos csökkentését. Semmilyen körülmények között nem szabad Önnek változtatnia az adagot a kezelőorvosa tudta nélkül.

 

A készítmény ajánlott adagja:

 

Felnőttek és idősek:

A gyógyszer ajánlott adagja: 1 vagy 2 adag belégzése naponta kétszer.

A maximális mennyiség 4 adag belégzése naponta.

Ne növelje az adagot!

Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer nem elég hatásos, mindig beszéljen kezelőorvosával, mielőtt megnövelné a dózist.

 

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)

Felnőttek és idősek:

A készítmény ajánlott adagja: reggel és este két-két belégzés.

 

Ne felejtse el, hogy mindig tartson magánál gyorsan ható „rohamoldó” hörgőtágítót, az asztma súlyosbodó tüneteinek megszüntetésére, vagy egy hirtelen fellépő asztmás roham kezelésére!

 

Hogyan kell alkalmazni a Foster Nexthaler‑t?

A Foster Nexthaler szájon át belégzéses (azaz inhalációs) alkalmazásra való.

A csomagban lezárt védőcsomagolásban található a Nexthaler inhalátor, amely a gyógyszert por formában tartalmazza. A Nexthaler inhalátor teszi lehetővé, hogy belélegezze a gyógyszert.

Kérjük, olvassa el a betegtájékoztató végén található útmutatásokat a Nexthaler inhalátor használatára és tisztítására vonatkozóan!

 

Amennyiben lehetséges, ülő vagy álló helyzetben, de mindig egyenes testtartásban kell elhelyezkednie a készülék használata közben.

 

Ha az előírtnál több Foster Nexthaler‑t alkalmazott

Azonnal forduljon orvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi részlegéhez. Vigye magával a gyógyszerét, így láthatják, hogy milyen gyógyszert használt.

Mellékhatások jelentkezhetnek. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, mivel orvosa további vizsgálatokat rendelhet el vagy egyéb szükséges intézkedéseket hozhat.

 

Ha elfelejtette alkalmazni a Foster Nexthaler‑t

Pótolja a kimaradt adagot, amint eszébe jut. Amennyiben már majdnem elérkezett a következő adag alkalmazásának ideje, ne alkalmazza az elfelejtett adagot, hanem a megfelelő időben inhalálja a következő adagot. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

 

Ha idő előtt abbahagyja a Foster Nexthaler alkalmazását

Ne csökkentse az adagot, és ne hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Még abban az esetben se tegye ezt, ha jobban érzi magát. Ha mégis ezt szeretné tenni, előbb konzultáljon kezelőorvosával. Nagyon fontos, hogy minden nap a kezelőorvosa utasításainak megfelelően használja a Foster Nexthaler‑t, még akkor is, ha nincsenek asztmás tünetei.

 

Ha nem javul a légzése:

Ha tünetei nem javulnak a Foster Nexthaler belélegzését követően, előfordulhat, hogy nem megfelelően használja az eszközt. Nézze meg a helyes használatra vonatkozó útmutatást a betegtájékoztató végén és/vagy keresse fel kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, hogy újra megmutathassa Önnek a Foster Nexthaler megfelelő használatát.

 

Ha súlyosbodik az asztmája:

Ha tünetei súlyosbodnak vagy nehezen uralhatók (például gyakrabban kell használnia a gyorsan ható, „rohamoldó” inhalátorát), vagy ha gyorsan ható rohamoldó hörgőtágító sem javítja a tüneteit, folytassa a Foster Nexthaler alkalmazását, azonban a lehető leghamarabb keresse fel kezelőorvosát. Kezelőorvosa megváltoztathatja a Foster Nexthaler adagját, illetve kiegészítő vagy más típusú kezelést írhat elő.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Ahogy más inhalációs kezeléseknél, a Foster Nexthaler használatakor is fennáll a kockázata annak, hogy az inhalátor használata után közvetlenül a légszomj, a köhögés és a zihálás hirtelen rosszabbodik, azaz paradox hörgőgörcs alakul ki. Ilyen esetben azonnal hagyja abba a Foster Nexthaler használatát és alkalmazza gyorsan ható „rohamoldó” hörgőtágítóját a tünetek kezelésére. Azonnal forduljon kezelőorvosához.

 

Ha allergiás tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz. Ilyenek lehetnek például a bőr allergiás tünetei, bőrviszketés, bőrkiütés, bőrpír, a bőr vagy a nyálkahártyák, illetve különösen a szem, az arc, az ajkak és a torok duzzanata.

 

Az alábbi lista az előfordulás gyakoriságának sorrendjében tünteti fel a további lehetséges mellékhatásokat.

 

Azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét:

-                 ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, és ez szorongással tölti el, vagy ha ezek súlyosak, vagy több napig tartanak;

-                 ha aggódik bármi miatt, vagy valamit nem ért.

 

Kezelőorvosa értékeli az Ön asztmás tüneteit, és ha szükségesnek látja, egy másik kezelést fog Önnek javasolni. Esetleg a Foster Nexthaler használatának leállítását javasolhatja.

 

Gyakori (10 kezelt beteg közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhet):

-                 remegés

-                 pneumónia (tüdőgyulladás) COPD-s betegeknél

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél az alábbi tünetek bármelyike alakul ki a Foster Nexthaler alkalmazása során, mert ezek a tüdő fertőzésének tünetei lehetnek:

• láz vagy hidegrázás;

• fokozott nyáktermelődés vagy a nyák színének megváltozása;

• a köhögés fokozódása vagy fokozódó légzési nehézségek.

 

Nem gyakori (100 kezelt beteg közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhet):

-                 megfázásos tünetek, torokfájás;

-                 gombás fertőzések (a szájban és torokban); a szájban és a torokban esetleg kialakuló gombás fertőzések kockázatának csökkentése érdekében vízzel öblítse ki a száját vagy gargarizáljon és mossa meg a fogát minden esetben, közvetlenül a készülék használata után;

-                 asztma tüneteinek súlyosbodása, nehezített légzés;

-                 rekedtség;

-                 köhögés;

-                 szokatlanul szapora szívverés;

-                 szokatlanul lassú szívverés;

-                 éles mellkasi fájdalom;

-                 fejfájás;

-                 émelygés;

-                 fáradtságérzés vagy idegesség;

-                 változás az EKG-ban (elektrokardiogramban);

-                 alacsony kortizolszint a vizeletben vagy a vérben;

-                 magas káliumszint a vérben;

-                 magas vércukorszint;

-                 a zsírok magas szintje a vérben.

 

Más beklometazon‑dipropionátot és/vagy formoterolt tartalmazó inhalációs készítmények alkalmazásánál tapasztalt mellékhatások:

-        szívdobogásérzés;

-        szabálytalan szívverés;

-        rendellenes vagy csökkent ízérzékelés;

-        izomfájdalom és izomgörcs;

-        nyugtalanság, szédülés;

-        szorongás;

-        alvászavarok;

-        káliumszint csökkenése a vérben;

-        vérnyomás emelkedése/csökkenés

 

 

Nagy adagú inhalációs kortikoszteroid hosszú távon történő használata az egész szervezetet érintő mellékhatásokkal járhat, többek között:

-        a mellékvese csökkent működéséből adódó problémák;

-        csonttömeg‑csökkenés;

-        a növekedés visszamaradása gyermekeknél és serdülőknél;

-        zöld hályog (glaukóma), szürke hályog (katarakta);

-        gyors hízás, különösen az arcon és a felsőtesten;

-        alvászavar, depresszió, szorongás, nyugtalanság, idegesség, izgatottság, ingerlékenység: ezek a hatások sokkal inkább jelentkeznek gyermekeknél;

-        rendellenes viselkedés.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárul ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Foster Nexthaler‑t tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon, a védőtasakon és a címkén feltüntetett lejárati idő („Felhasználható:”) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Az eredeti csomagolásban, nedvességtől védve tartandó. Az inhalátort csak közvetlenül a legelső használat előtt vegye ki a védőtasakból.

 

A védőtasak felbontása előtt: Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A védőtasak felbontását követően: Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

A védőtasak felbontását követően 6 hónapig használható fel. Használja a dobozon található címkét, hogy feljegyezze a tasak felbontásának dátumát.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

További információkért olvassa el a betegtájékoztató végén található útmutatót a Foster Nexthaler tárolásával kapcsolatban!

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Foster Nexthaler?

-               A készítmény hatóanyagai: vízmentes beklometazon‑dipropionát és formoterol‑fumarát‑dihidrát.

A szelepen keresztül kilépő minden egyes adag 100 mikrogramm beklometazon‑dipropionátot és 6 mikrogramm formoterol‑fumarát‑dihidrátot tartalmaz. Ez 81,9 mikrogramm vízmentes beklometazon‑dipropionát és 5 mikrogramm formoterol‑fumarát‑dihidrát belélegzésének felel meg adagonként.

-               Egyéb összetevők: laktóz‑monohidrát (kis mennyiségben tejfehérjét tartalmaz) és magnézium‑sztearát.

 

Milyen a Foster Nexthaler külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A készítmény fehér vagy majdnem fehér por, amit a Nexthaler‑nek nevezett műanyag inhalátorban található. A doboz egy, kettő vagy három tartályt tartalmaz, melyek mindegyikében 120 adag van.

Minden inhalátort zárt védőcsomagolás (alumíniumfólia csomagolás) vesz körül.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártók

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Chiesi Pharmaceuticals GmbH

Gonzagagasse 16/16, 1010 Bécs,

Ausztria

 

Gyártók

Chiesi Farmaceutici S.p.A.

Via San Leonardo 96, 43122 Parma, Olaszország

 

Chiesi SAS

Rue Faraday, ZA des Gailletrous, 41260 La Chaussée Saint Victor, Franciaország

 

Chiesi Pharmaceuticals GmbH

Gonzagagasse 16/16, 1010 Bécs, Ausztria

 

A forgalomba hozatali engedély számai:

 

OGYI-T-20363/03       1×120 adag

OGYI-T-20363/04       2×120 adag

OGYI-T-20363/05       3×120 adag

 

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Ausztria:                   Foster NEXThaler

Egyesült Királyság:   Foster NEXThaler             

Franciaország:           Innovair NEXThaler

Görögország:            Foster NEXThaler

Hollandia:                 Foster NEXThaler

Lengyelország:          Fostex NEXThaler

Németország:            KANTOS NEXThaler 100 Mikrogramm/ 6 Mikrogramm pro Dosis Pulver zur Inhalation

Olaszország:             Foster

Portugália:                 Foster NEXThaler

Spanyolország:         Foster NEXThaler 

Szlovákia:                 Foster NEXThaler

Szlovénia:                 Foster NEXThaler 100 mikrogramov/6 mikrogramov na vdih, prašek za inhaliranje

           

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. október


A NEXTHALER INHALÁTOR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA

 

Kérjük, olvassa el az alábbi útmutatót az inhalátor használata előtt!

Ha bármilyen problémát tapasztal az inhalátor használatával kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert!

 

A.            A csomagolás tartalma

·                1 használati útmutató (a betegtájékoztató végén)

·                1 darab Nexthaler inhalátor zárt védőcsomagolásban

 

Ha a csomagolás tartalma nem egyezik meg a fentiekkel, vigye vissza az inhalátort oda, ahonnan vásárolta és szerezzen be egy újat.

 

B.            Általános előírások és figyelmeztetések

·                Ne vegye ki az inhalátort a védőtasakból, ha nem azonnal akarja használni.

·                Az inhalátort csak az előírtaknak megfelelően használja.

·                Ha nem biztos abban, hogy megfelelően kapja az adagját, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

·                Ha nem biztos abban, hogy az adagszámláló jelzett az inhalációt követően, várja meg a következő inhaláció időpontját és akkor inhaláljon. Ne alkalmazzon pótló inhalációt.

·                Tartsa a fedelet mindaddig zárva, amíg nem kell használnia az inhalátort.

·                Amikor nem használja az inhalátort, tárolja tiszta, száraz helyen.

·                Semmilyen okból ne próbálja szétszedni az inhalátort.

·         Ne használja a Nexthaler inhalátort:

o      a lejárati idő után;

o      a védőtasak kibontását követő 6 hónapon túl;

o      ha törött;

o      ha a számlálóablak “0”-t mutat;

o      ha nem tudja elolvasni a számlálóablak jelzését.

Ezekben az esetekben dobja ki az inhalátort vagy vigye vissza oda, ahonnan vásárolta, és szerezzen be egy újat. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált inhalátorát miként semmisítse meg.

 

C.            A Nexthaler inhalátor fő jellemzői

Adagszámláló ablak

 

Szellőző

 

Szájrész

 

Fedél

 
Immagine2

Három egyszerű lépésben tudja használni a Nexthaler inhalátort: kinyitás, belélegzés, lezárás.

 

D.            Új Nexthaler inhalátor használata előtt

1.      Nyissa ki a védőcsomagolást és vegye ki az inhalátort.

o   Ne használja az inhalátort, ha a védőcsomagolás nincs lezárva vagy sérült – vigye vissza és szerezzen be helyette egy másikat.

2.      Ellenőrizze az inhalátort.

o   Ha az inhalátor törött vagy sérült, vigye vissza, ahonnan vette és szerezzen be egy újat.

3.      Ellenőrizze az adagszámláló ablakot. Ha új az inhalátora, a 120-as számot kell látnia a számláló ablakban.

o   Ne használja az új inhalátort, ha a számláló ablak kevesebbet mutat, mint “120” – vigye vissza és szerezzen be egy új inhalátort.

 

E.            Hogyan használja a Nexthaler inhalátort

E.1. Nézze meg alaposan

1.      Ellenőrizze a megmaradt adagok (inhalációk) számát: bármilyen szám 1 és 120 között azt jelenti, hogy maradt még adag a tartályban.

o   Ha az adagszámláló ablak “0”-t mutat, az inhalátor üres – dobja ki és vegyen elő egy újat.

2.      Használat előtt győződjön meg arról, hogy a fedél teljesen zárva van.

E.2. Kinyitás

1.      Tartsa az inhalátort álló helyzetben.

2.      Nyissa ki teljesen a fedelet.

3.      Inhalálás előtt fújja ki a levegőt amennyire tudja, mindaddig, míg nem kényelmetlen.

o   Ne lélegezzen ki az inhalátoron keresztül.

E.3. Belélegzés

Amennyiben lehetséges, ülő vagy álló helyzetben, de mindig egyenes testtartásban kell elhelyezkednie a készülék használata közben.

1.      Emelje az inhalátort a szájához és helyezze a szájrészt az ajkai közé.

o   Ne takarja el a szellőzőnyílást miközben tartja az inhalátort.

o   Ne lélegezzen a szellőzőnyíláson keresztül.

2.      Vegyen egy gyors, mély levegőt a száján keresztül.

o   Az adag belélegzése közben valamilyen ízt érezhet.

o   Az adag belélegzése közben kattanást hallhat vagy érezhet.

o   Ne lélegezzen az orrán keresztül.

o   Inhalálás közben ne vegye ki az inhalátort ajkai közül.

Immagine

3.      Vegye ki az inhalátort a szájából.

4.      Tartsa bent a levegőt 5-10 másodpercig, ameddig kényelmes Önnek.

5.      Lassan lélegezzen ki.

o   Ne lélegezzen ki az inhalátoron keresztül.

E.4. Lezárás

1.      Állítsa az inhalátort álló helyzetbe és teljesen zárja le a fedelet.

2.      Ellenőrizze, hogy az adagszámlálón eggyel csökkent-e a szám.

3.      Ha még egy inhalációra van szüksége, ismételje meg E.1-től E.4-ig a lépéseket.

 

F.             Tisztítás

·         Rendes körülmények között nem szükséges tisztítani az inhalátort.

·         Amennyiben szükséges a tisztítás, inhalálás után egy száraz ruhával vagy zsebkendővel törölje át.

o   Ne használjon vizet vagy egyéb folyadékot az inhalátor tisztítására, tartsa szárazon.

 

G.           Tárolás

·         Ha nem használja az inhalátort, tartsa tiszta, száraz helyen. Használat után visszahelyezheti a védőcsomagolásba.

o   Ne tegye ki az inhalátort a meleg hatásának vagy közvetlen napsütésnek.

o   Ne tegye az inhalátort párás vagy nedves helyre.

·         Gyermekektől elzárva tartandó.

·         A védőtasak kibontását követő 6 hónapon túl ne használja az inhalátort, gondoskodjon a megsemmisítéséről és vegyen elő újat.

 

H.           Megsemmisítés

·         Semmisítse meg az inhalátort, ha az adagszámláló “0”-t mutat.

·         Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen szükségtelenné vált inhalátorával.

o   A gyógyszereket nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kidobni.

 

Besorolás típusa

Kiszerelés

1x120 adag

összefoglaló kép
 

Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!


Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük. A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.


Figyelem!

A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.