Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Az étvágynak pszichológiai alapja van, míg az éhség egy biológiai motivátor. Utóbbi esetében korog a gyomrunk, esetleg fáj a fejünk, sőt mi több, a munkára sem tudunk koncentrálni, hiszen ez az inger eltereli a figyelmünket. Étvágy esetében nem erről van szó, ugyanis akkor mindössze nagyon kívánunk egy bizonyos ételt vagy ízt. Ez azonban akkor is bekövetkezhet, ha épp nem vagyunk éhesek.
Az étvágyat azért annyira nehéz leküzdeni, mert egyes esetekben a saját szervezetünk is ellenünk dolgozik, ugyanis olyan panaszokat generál, melyeket egyszerűen nem tudunk figyelmen kívül hagyni. Az étvágy szabályozását egyébként egy rendkívül összetett rendszer végzi, melyben a központi idegrendszer mellett hormonok és egyéb jelátvivő anyagok is részt vesznek. Cikkünkben épp ezért olyan természetes anyagokat és élelmiszereket szeretnénk bemutatni, melyek segíthetnek nekünk ebben a küzdelemben, továbbá arra is fényt derítünk, hogy mi történik a szervezetünkben, amikor ránk tör a farkaséhség.
Leküzdhetetlen az étvágy?
Zömében akkor jelentkezik az étvágy, amikor valamilyen tápanyag- vagy energiahiányunk van, de akár lelki vagy testi okai is lehetnek. Utóbbiak közé soroljuk a cukorbetegséget, a pajzsmirigy túlműködést vagy az étkezési zavarokat. A farkaséhség hirtelen jelentkezik, és alig lehet neki ellenállni, annyira erős és intenzív.
A telítettség érzése étkezés után kb. 15 perccel jelentkezik, amihez a szervezet legkülönbözőbb jelei is hozzájárulnak. Ha például sok a glükóz a vérben, akkor a testünk inzulint kezd el termelni, aminek hatására a vércukor bejut a sejtekbe, majd aktiválja a telítettség érzetet. Amennyiben a gyomrot eltelíti az elfogyasztott étel, és kitágul a gyomorfal, akkor szintén hormonok jeleznek a telítettségközpontnak. Ezeken kívül az élelmiszerek bizonyos alkotóelemei is „üzeneteket” küldenek az agyba, így jelezve, hogy nincs szükségünk több ételre.
Amikor ránk tör a farkaséhség, akkor rövid időn belül nagy mennyiségű élelmiszert fogyasztunk el, ráadásul olyan sebességgel, hogy az agyunk és a szervezetünk nem képes reagálni, azaz nem tud minket megállítani. A telítettségérzés kialakulásának esélye sincs, így sokkal többet eszünk, mint amennyire ténylegesen szükségünk van.
Amennyiben csak néha jelentkezik a farkaséhség, például fizikai megterhelés vagy agyi aktivitás után, akkor ezt könnyedén kivédhetjük, ha figyelünk a rendszeres és kiegyensúlyozott étkezésre, elegendő alvásra, továbbá kerüljük a stresszt és a semmittevést. Ha azonban valamilyen betegség áll a háttérben, akkor mindenféleképpen keressünk fel egy orvost! Számos szakember úgy véli, hogy diétával nem lehet leküzdeni a farkaséhséget, továbbá a tartós súlycsökkentésnek sem ez a kulcsa. Sokkal inkább azt javasolják, hogy kerüljük a stresszt és mozogjunk többet.
Természetes étvágycsökkentők
A különféle étvágycsökkentők azt ígérik, hogy felerősítik a teltségérzetet, továbbá csökkentik az étvágyat, ezeknek köszönhetően pedig segítik a súlyvesztést. A legtöbb esetben a következő anyagokat tartalmazzák ezek a készítmények: mate kivonat, guarana kivonat, almapektin, alginát, cellulóz és glükomannán.
A mate és a guarana kivonatokról úgy gondolják, hogy ezek is csökkentik az éhségérzetet, továbbá vízhajtó hatásuk is van, de ezek nem tudományosan bizonyítottak. Az almapektin, az alginát, a cellulóz vagy a glükomannán pedig képesek megkötni a vizet a bélrendszerben, ahol feldagadnak, aminek következtében jelentkezik a teltségérzet. Ebben az esetben azonban szintén fontos megjegyezni, hogy tudományosan mindössze a glükomannán vízmegkötő hatása bizonyított.
Azt sose felejtsük el, hogy csupán étvágycsökkentők szedésével nem fogjuk tudni érdemben csökkenteni a testsúlyunkat, hiszen ehhez a bevitt kalória mennyiségét is csökkentenünk kell. Ezen kívül figyelnünk kell a kiegyensúlyozott étkezésre és rendszeres testmozgásra is. Az étvágycsökkentők folyamatos szedése ráadásul azt a veszélyt rejti magában, hogy hozzászokunk a teltségérzethez, így amikor abbahagyjuk ezek alkalmazását, a teltségérzet hiánya miatt sokkal nagyobb mennyiségeket eszünk, mint korábban.
Következzenek a legjobb természetes étvágycsökkentők
Paradicsom
A paradicsom magas króm tartalmának köszönheti étvágycsökkentő hatását, ugyanis ez az anyag stabilizálja a vércukorszintet, továbbá sokáig megmarad a telítettség érzete.
Gyömbér
A gyömbér rengeteg ízlelőbimbót stimulál a szájban, aminek köszönhetően természetes úton csökken az étvágyunk. Csípőssége továbbá serkenti az anyagcserét, így több kalóriát égetünk el.
Alma
Az almában található rost, a pektin, szinten tartja a vércukorszintet, aminek köszönhetően tartósabb a teltségérzet, sőt, az emésztést is segíti.
Almaecetes víz
Az almán kívül az almaecetes víz fogyasztása is ajánlott, ugyanis általa hatással lehetünk az agyunk étvágyátat szabályozó részére.
Ördögnyelv
Az ördögnyelv eltelíti a gyomrunkat, csökkentve ezzel az étvágyunkat, továbbá hosszú ideig fenntartja a jóllakottság érzését.
Garcinia Cambogia
Ez a trópusi gyümölcs azokra az agyi impulzusokra van hatással, melyek az éhségérzetért felelnek, így képes csökkenteni az étvágyunkat.
Chiamag
A chiamag az utóbbi időszak egyik superfoodja, hiszen alacsony a kalória-, ellenben magas a rosttartalma. Ez azt jelenti, hogy képes elraktározni a folyadékot, a gyomrunkban zselés állagú lesz, kitölti azt, ennek következtében jelentkezik a jóllakottság érzése.
Fügekaktusz
Ez a különleges gyógynövény képes megkötni a zsírokat, olajokat és cukrokat, majd ezek zselés állapotban távoznak a szervezetünkből, nem rakódnak le. A fügekaktusz csodaereje szintén a magas rosttartalmában rejlik, hiszen ennek köszönhetően eltelíti a gyomrot, teltségérzetet generálva ezzel.
Fahéj
A fahéj serkenti az anyagcserét, csípős íze pedig csökkenti az étvágyat, főleg az édességek és szénhidrátok iránt vágyat.
Útifű maghéj
Az útifű maghéj egy olyan emészthetetlen rost, ami saját súlyának tízszeresére képes megdagadni, mindössze vizet kell hozzákeverni. Ezáltal eltelíti a gyomrot, és csökkenti az éhségérzetet.
Zöld tea
A zöld teának számos jótékony hatása ismert, többek közt rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az elfogyasztott étel mennyiségét, amit annak köszönhetünk, hogy csökkenti az éhségért felelős hormon, a ghreli szintjét a szervezetünkben.
Víz
Fontos megjegyezni, hogy a szomjúságot és az éhségérzetet könnyedén összekeverjük, így próbáljunk több vizet inni, különösen étkezés előtt, hiszen ez a gyomrunkat is eltelíti, így kevesebbet tudunk enni.
Étvágycsökkentő élelmiszerek
Fehérjék
A fehérjebevitelre fokozott figyelmet kell szentelnünk, ugyanis hatására egy olyan hormont kezd el termelni a szervezetünk, amitől csökken az étvágyunk. Ez ad magyarázatot arra is, hogy a fehérjében gazdag élelmiszerek miért telítenek el minket hosszú ideig. Ezen pozitív hatásokon kívül további pozitívum, hogy a fehérjéknek köszönhetően több energiát használunk fel. Annak érdekében, hogy napközben ne törjön ránk a farkaséhség, reggelire készítsünk egy fehérjében gazdag fogást tojásokból, továbbá ebédnél is figyeljünk a fehérjebevitelre. A tojást ketogén diéta során is ajánlott fogyasztanunk, ugyanis mindössze 1 százalék szénhidrátot tartalmaz, továbbá csökkenti az étvágyunkat.
Amennyiben nem tudunk mindig a megfelelő fehérjebevitelre figyelni, akkor jó alternatívát jelentenek a különböző fehérje shake-ek, hiszen ezekkel is fedezhetjük a szükséges fehérjeszükségletet. Továbbá azt is megakadályozhatjuk, hogy fogyókúra során veszítsünk az izomtömegünkből.
Rostok
A rostok bevitelére szintén nagy gondot kell fordítanunk, hiszen annak köszönhetően, hogy ezek megkötik a vizet, majd megdagadnak a gyomrunkban, hosszú távon is eltelítenek. Az étel összetevőinek megdagadása miatt az élelmiszerek lebontása lassúbb, ezzel együtt az emésztési folyamat meghosszabbodik.
A fehérlisztből készült élelmiszerek hirtelen növelik meg a vércukorszintünket, majd az ugyanolyan sebességgel le is csökken, az agyunk pedig azt az információt kapja, hogy ennünk kell valamit. A rostban gazdag élelmiszereknél ennek épp az ellenkezője történik: jelentősen meghosszabbodik az emésztés, aminek következtében lassan emelkedik meg a vércukorszint, és az lassabban is csökken. Épp ezért ajánlott a teljes kiőrlésű gabonákból, zabpehelyből, rozsból vagy hajdinából készült termékek fogyasztása.
Naponta 30 gramm rostot ajánlott bevinnünk. Ha egy nap megeszünk például 100 gramm chiamagot, akkor 34 gramm rostot is sikerült elfogyasztanunk. A zabpehely, a lenmag, a búzakorpa, a szójabab és a lencse fogyasztása szintén ajánlott.
Mandula és olajos magvak
A mandula igazi csodafegyver farkaséhség ellen, amit magas rost- és fehérjetartalmának köszönhet. Ezen kívül a vércukorszintet is képes szabályozni, további összetevői pedig energiával látják el a szervezetünket.
Zöldségek
A zöldségek szintén növelik a teltségérzetet – leginkább a sárgarépa, az articsóka, a burgonya, a karfiol és a kelbimbó. A sárgarépában nem csupán rostból van sok, hanem a kalciumból, a káliumból és a vasból is, így fogyasztásával sok értékes tápanyagot juttatunk be egyszerre.
Hosszú távú megoldás
Számtalan fogyókúra létezik, mind másképp közelít a testsúly lefaragásához, de ha egy diéta során kizárólag kalóriabevitel csökkentése koncentrálunk, nem érhetünk el tartós eredményt. Tény, hogy csökken a testsúlyunk, de ez csak rövid ideig működik. Hosszútávon senki sem bírja tartani ezeket a fogyókúrákat, továbbá betegségek és hiánytünetek kialakulásához is vezethetnek, hiszen nem csak kevés kalóriát, de kevés tápanyagot is viszünk be a szervezetünkbe.
A vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre azonban szükségünk van, ezért olyan fontos, hogy kiegyensúlyozottan étkezzünk. Ezen kívül természetesen a helyes életvitelre és rendszeres testmozgásra is figyelnünk kell. Amennyiben tartósan kontrol alatt szeretnénk tartani testsúlyunkat, akkor az életmódunkon kell változtatnunk, ellenkező esetben csak átmeneti sikereket fogunk elérni. Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy az egészségünk a legfontosabb, ne veszélyeztessük azt egyoldalú diétákkal!