Keresés

2

Találatok

3

Kiválasztás

4

Foglalás

Azithromycin 1a Pharma 500 mg filmtabletta 3x

Vény ellenében vagy támogatással kiadható termék

A készítmény térítési díja a felírás jogcímétől függően változhat. A foglalás kiadása a vény tulajdonosának, vagy az átvevőnek felírás igazolással kell rendelkezni!

készleten ikonFoglalható

A termék kizárólag az alábbi gyógyszertárakban foglalható.

Azithromycin 1a Pharma 500 mg filmtabletta 3x

Azithromycin 1a Pharma 500 mg filmtabletta 3x leírás, használati útmutató

Cikkszám

757695

Besorolás típusa
Hatóanyag
Kiszerelés 3x

15000/41/07

Azithromycin 1a Pharma 500 mg filmtabletta

Azitromicin monohidrát


Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-    Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!

-    További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!

-    Ezt a gyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhez hasonlóak.

-    Ha egy mellékhatás súlyosbodna, vagy ha a tájékoztatóban nem szereplő mellékhatás jelentkezne, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!


A betegtájékoztató tartalma:

1.    Milyen típusú gyógyszer az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.    Tudnivalók az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta alkalmazása előtt

3.    Hogyan kell alkalmazni az Azithromycin 1a Pharma filmtablettát?

4.    Lehetséges mellékhatások

5.    Az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta tárolása

6.    További információk1.    MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AZITHROMYCIN 1A PHARMA FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?


Az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta a makrolid antibiotikumok csoportjába tartozik. Baktériumok és egyéb mikroorganizmusok által okozott fertőzések kezelésére szolgál.


Az Azithromycin 1a Pharma filmtablettát általában az alábbi kórképek kezelésére rendelik:

-    légúti fertőzések, például hörghurut, tüdőgyulladás, mandulagyulladás, torokgyulladás, arcüreggyulladás,

-    középfülgyulladás,

-    bőr- és lágyrészfertőzések,

-    a Chlamydia nevű kórokozó által okozott húgycső- és méhnyakgyulladás.2.    TUDNIVALÓK AZ AZITHROMYCIN 1A PHARMA FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT


Ne szedje az Azithromycin 1a Pharma filmtablettát:

-    ha Ön allergiás (túlérzékeny) az azitromicinre, bármely makrolid típusú antibiotikumra vagy az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta bármely összetevőjére

-    ha Ön allergiás a földimogyoróra vagy a szójára!


Az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

Értesítse a kezelőorvosát, ha az alábbi kórképek bármelyikében szenved:

-    máj- vagy vesebetegségek,

-    ideggyógyászati vagy elmegyógyászati zavarok,

-    szívbetegségek, például szívelégtelenség, nagyon lassú szívműködés, szívritmuszavarok vagy egy EKG rendellenesség, melyet hosszú QT szindrómának hívnak,

-    a kálium vagy a magnézium alacsony szintje a vérében!

Közölje az orvosával, ha olyan gyógyszert szed, amely a QT-szakasz meghosszabbodását okozza, pl. ciszaprid (gyomorbetegségekre), terfenadin (szénanáthára vagy allergiára) vagy antiarritmiás szerek (szívritmuszavarok kezelésére).


Amennyiben ziháló légzés, légszomj, arcduzzanat vagy piros kiütésekkel és hólyagokkal járó súlyos bőrbetegség lép fel, haladéktalanul értesítse orvosát. Az azitromicinre adott ezen reakciók némelyike visszatérő tünetekkel jár és hosszabb megfigyelést, illetve kezelést igényelt.

Ha súlyos, elhúzódó vagy véres hasmenése alakul ki az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta szedése alatt vagy után, azonnal forduljon kezelőorvosához, mivel felmerül a kezelés megszakításának szükségessége. Ezen tünetek az antibiotikum kezeléseket követően kialakuló bélgyulladásra (pszeudomembranózus kolitisz) utalnak.


Egyéb gyógyszerek alkalmazása:


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is! Különösen fontos megemlíteni az alábbiakat:

-    teofillin (asztma kezelésére),

-    warfarin vagy bármilyen egyéb, véralvadásgátló gyógyszer,

-    ergotamin, dihidroergotamin (migrén kezelésére),

-    ciklosporin (az immunrendszer működésének csökkentése érdekében alkalmazzák átültetett szerv- vagy csontvelő kilökődésének megelőzésére, illetve kezelésére,

-    digoxin (szívelégtelenségre),

-    savkötők (emésztési zavarok kezelésére),

-    terfendain (szénanátha vagy allergia kezelésére),

-    ciszaprid (gyomorbántalmak kezelésére).


Az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta együttes szedése étellel/itallal

A tablettákat étkezéssel vagy attól függetlenül is be lehet venni.


Terhesség

Közölje a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha terhes vagy ha teherbe kíván esni! Terhesség idején az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta csak az életetveszélyes esetekben alkalmazható.


Szoptatás

Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez! Az azitromicin kiválasztódik az anyatejbe, ennek megfelelően az azitromicin-kezelés alatt és azt követően 2 napig fel kell függeszteni a szoptatást.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

Az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta csökkentheti egyes tevékenységek végzésének képességét, pl. vezetés és gépek üzemeltetése.


Fontos információk az Azithromycin 1a Pharma egyes összetevőiről:

Az Azithromycin 1a Pharma szójalecitint tartalmaz. Ne alkalmazza ezt a gyógyszerkészítményt, ha Ön allergiás a földimogyoróra vagy a szójára!3.    HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ AZITHROMYCIN 1A PHARMA FILMTABLETTÁT?


Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!


Az Azithromycin 1a Pharma szokásos adagja egy 500 mg tabletta, naponta egyszer, 3 napig.


A húgycső- és a méhnyak Chlamydia okozta fertőzéseinek kezelésére az adag kettő 500 mg-os tabletta, egyszerre bevéve, egy alkalommal.


45 kg-nál kisebb testsúlyú gyermekek ne szedjenek azitromicin filmtablettát. A 45 kg-nál nagyobb testsúlyú gyermekek esetében a fenti, szokásos adagolás alkalmazandó.


A tablettákat egészben kell lenyelni, kellő mennyiségű folyadékkal (pl. egy pohár víz) és étkezések során, vagy azoktól függetlenül is bevehetők. Amennyiben emésztési panaszok miatt savkötőt szed, az Azithromycin 1a Pharma filmtablettákat a savkötő bevétele előtt egy órával vagy azután két órával vegye be.


Ha az előírtnál több Azithromycin 1a Pharma filmtablettát vett be

Ha túl sok filmtablettát vesz be, rosszullét léphet fel. Azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy jelentkezzen a legközelebbi kórházi sürgősségi ügyeletén! Lehetőség szerint vigye magával a gyógyszer dobozát, és mutassa meg az orvosnak, hogy mit vett be!


Ha elfelejtette bevenni az Azithromycin 1a Pharma filmtablettát

Ha egy adagot elfelejt bevenni, a lehető leghamarabb pótolja be! Ezt követően a korábbiaknak megfelelően folytassa a gyógyszer szedését! Egy nap során ne vegyen be egynél több adagot!


Ha abbahagyja az Azithromycin 1a Pharma szedését

Mindig folytassa a gyógyszer szedését az előírtak szerint akkor is, ha jobban érzi magát! Ha idő előtt abbahagyja a gyógyszer szedését, a fertőzés kiújulhat és a baktériumok gyógyszerrel szembeni ellenállóképességének kialakulását idézheti elő. Ha a gyógyszerkészítmény alkalmazására vonatkozólag további kérdései vannak, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.4.    LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK


Mint minden gyógyszernek, az Azithromycin 1a Pharma filmtablettának is lehetnek mellékhatásai, de ezek nem lépnek fel minden betegnél. A mellékhatások többsége enyhe és átmeneti, de ritkán súlyosak is lehetnek. Ha tehát az alábbiak bármelyike kialakulna, hagyja abba az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát:

-    Allergiás vagy bőrreakciók, mint például nehézlégzés, légszomj, arcvizenyő vagy piros kiütésekkel és hólyagokkal járó súlyos bőrtünetek.

-    Súlyos, elhúzódó vagy véres hasmenés hasi fájdalommal vagy lázzal, melyek az antibiotikum kezelést követően ritkán kialakuló súlyos bélgyulladásra utalnak.

-    Epepangásos sárgaság vagy májgyulladás (a bőr és a szemek sárgaságával, viszketéssel járó májbetegség.


A fenti mellékhatások igen ritkák, de sürgős orvosi ellátást igényelhetnek.


Az alábbiakban felsorolt mellékhatásokhoz megadjuk az előfordulások gyakoriságának becsült értékét.


Az Azithromycin 1a Pharma kezelés kapcsán fellépő gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10): émelygés, hányás, hasmenés, hasi panaszok, hasi görcsök.


Az Azithromycin 1a Pharma kezelés kapcsán fellépő nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1 – 100 betegből 1): szédülés, állást követően fellépő szédülés, görcsroham, fejfájás, álmosság, a szaglás vagy ízérzés zavara, laza széklet, bélgázosság, emésztési panaszok, étvágytalanság, kiütések, viszketés, ízületi panaszok, hüvelygyulladás.


Az Azithromycin 1a Pharma kezelés kapcsán előforduló ritka mellékhatások (10 000 betegből 1 – 1000 betegből 1): gyengeség; fáradékonyság; émelygés; kandidiázis (gombafertőzés); székrekedés; pszeudomembranózus kolitisz (álhártyás bélgyulladás); hasnyálmirigy-gyulladás; a fogak elszíneződése; a nyelv elszíneződése; a májenzimek változásai (vérvizsgálattal kimutatható); hepatitisz (májgyulladás); sárgaság; májkárosodás; májelégtelenség (ritkán életveszélyes); vesegyulladás vagy veseelégtelenség; gyors vagy szabálytalan szívverés; süketség vagy fülcsengés; fonákérzés (a kezek vagy lábak bizsergése); ájulás; alvászavar; hiperaktivitás; agresszív érzelmek; idegesség; izgatottság; szorongás; deperszonalizáció (olyan érzés, mintha nem önmaga lenne); delírium; a fehérvérsejtek és vörösvértestek számának csökkenése; véraláfutás kialakulása; sérülést követő elhúzódó vérzés; súlyos allergiás reakciók; napfény-érzékenység; súlyos viszkető, hámlással, bőrvörösséggel és vizenyővel járó bőrreakciók.


Ha bármelyik mellékhatás súlyosbodik, vagy ha az itt felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!5.    HOGYAN KELL TÁROLNI AZ AZITHROMYCIN 1A PHARMA FILMTABLETTÁT


Az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta gyermekektől elzárva tartandó!

Az Azithromycin 1a Pharma filmtablettát csak a dobozon feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.


A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.6.    TOVÁBBI INFORMÁCIÓK


Mit tartalmaz az Azithromycin 1a Pharma filmtabletta?


-    A készítmény hatóanyaga az azitromicin monohidrát.

-    További összetevők: mikrokristályos cellulóz; hidegen duzzadó kukoricakeményítő; nátrium keményítő-glikolát; vízmentes kolloid szilícium-dioxid; nátrium-lauril-szulfát, magnézium-sztearát, polivinil alkohol; titán-dioxid (E171); talkum; szójalecitin; xantángumi


Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Azithromycin 1a Pharma 500 mg filmtabletta tört-fehér, hosszúkás alakú, filmbevonatú, az egyik oldalán mély felezővonallal, a másik oldalán felezővonallal.A forgalomba hozatali engedély jogosultja


1 A Pharma Keltenring 1+3

D-82041 Oberhacing

Németország


Gyártó:

Sandoz GmbH

Biochemie strasse 10.

6250 Kundl

Ausztria


Lek d.d. Pharmaceuticals

Verovśkova 57

1526 Ljubjana

Szlovénia


Sandoz S.R.L.

Livezeni Street no 7A

Targu Mures

Románia


OGYI-T-20260/02-03


A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2007. június 14.

Besorolás típusa

Kiszerelés

3x

összefoglaló kép
 

Csak a Raktárkészlet listában található gyógyszertárakban van lehetőség lefoglalni a készítményt és átvenni. A készítményt kiszállítani, valamint másik, a listában nem szereplő gyógyszertárban átvenni nem lehetséges!


Az egyszerre lefoglalható mennyiség termékenként 3 db.

A foglalás leadása nem minősül szerződéskötésnek illetve vásárlásnak, kizárólag foglalási célokat szolgál. A gyógyszertár a lehető legrövidebb időn belül visszajelez (ez akár 1-3 munkanapig is eltarthat) a termék elérhetőségével illetve átvételével kapcsolatban, ugyanis weboldalunkon található készletinformációk tájékoztató jellegűek. A visszajelzésig szíves türelmét kérjük. A lefoglalt termékeket 3 napig tudja átvenni a kiválasztott gyógyszertárban, az át nem vett rendeléseket a határidő lejártát követő munkanapon töröljük, azt kiadni nem áll módunkban.


Figyelem!

A készítményt csak a vény tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja veheti át. A gyógyszertár kizárólag a vényen szereplő terméket illetve mennyiséget adhatja ki, függetlenül a megrendelésben szereplő adatoktól.