Globálisan növekvő probléma a korai biológiai öregedés, amit többek között nagyban befolyásol az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a mozgásszegény életmód és a stressz. A megelőzés és a korai felismerés a legfontosabb feladatunk. A C-vitamin és a chili paprikában található kapszaicin jótékony hatásaik révén együttesen segíthetnek megküzdeni egyes környezeti ártalmakkal, melyek befolyásolhatják az egészségben eltöltött idő mennyiségét és minőségét.
Az öregedésnek egyrészt vannak úgynevezett programozott vagy genetikailag meghatározott okai, másrészt külső és belső környezeti hatások is befolyásolják, köztük az oxidatív stressz. A szabadgyökök képesek oxidatív stresszt előidézni, és károsítani a makromolekuláinkat, ami az öregedés egyik kiváltója, ezért azt mondhatjuk, hogy az oxidatív stressz alapjaiban határozza meg korunkat. Az antioxidánsok azonban természetes módon is jelen vannak a szervezetünkben, és az a feladatuk, hogy a szabadgyököket semlegesítsék, így védve sejtjeinket, ami által akár az öregedés lassításához is hozzájárulhatnak. Mit tegyünk, hogy semlegesítsük a szabadgyököket, megelőzzük károsító hatásukat és minél tovább energikusak, fittek maradjunk?
A mozgásnak, a táplálkozásnak, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak, egy szóval az egészséges életmódnak kulcsszerepe van az egészségtartam (az egészségben eltöltött éveink számának) növelésében. Az egészségtudatos életmód már önmagában is csökkenti az oxidatív stresszt, de szervezetünk saját antioxidáns rendszerét külsőleg bevitt antioxidánsokkal is támogathatjuk. Ezzel is hozzájárulhatunk a sejtjeinket öregítő szabadgyökök elleni védekezéshez. Ilyen jótékony hatású antioxidáns a C-vitamin és a chilipaprika kivonatában található kapszaicin is, melyek képesek felvenni a harcot az oxidatív stresszel.
A C-vitamin mára már az egészség egyik szimbólumává vált, az egyik legfontosabb antioxidáns, emellett hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz, csökkenti a fáradtság és a kifáradás érzését. A normál kollagénképződéshez is szükség van rá, ezen keresztül pedig az erek, a fogíny, a fogak, a bőr, a porcok és a csontok normál állapotának és működésének fenntartásáért is felel, melyek egészséges állapotának fenntartása szintén meghatározóvá válik a kor előrehaladtával.
Az emberi szervezet nem képes a C-vitamin előállítására, ezért pótlását táplálkozás útján naponta kell biztosítani. A paprika kiváló forrása a C-vitaminnak, ahogy a citrusfélék is gazdagon tartalmazzák. A homoktövisben és a csipkebogyóban azonban még nagyobb mennyiségben van jelen. A savanyú káposzta, paradicsom, brokkoli, karfiol és spenót szintén gazdag C-vitamin forrásként említhető. A napi C-vitamin szükségletet változatos és vegyes étrenddel könnyen fedezhetjük, azonban vannak olyan állapotok, mint pl. a megfázás, amikor érdemes növelni a napi dózist.
Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos étrendet, abban az esetben viszont, amikor nagyobb C-vitamin dózishoz szeretnénk juttatni szervezetünket, jó szolgálatot tehetnek. A narancs 10 dekánként átlagosan 50 mg C-vitamint tartalmaz. Egy megfázásos időszakban, amikor extra támogatást szeretnénk nyújtani immunrendszerünknek, akár 500-1000 mg C-vitamint is magunkhoz veszünk étrend-kiegészítők formájában. Ha belegondolunk, ugyanezt a mennyiséget csak 1-2 kg narancs elfogyasztásával tudnánk napi szinten bevinni.
A túlsúlynak is szerepe van az oxidatív stressz kialakulásában, ami közvetve az öregedés felgyorsulásához vezethet. Megfigyelhető, hogy a kor előrehaladtával egyre jobban gyarapodnak a zsírszövetek és egyre nagyobb súlyfelesleggel kell megküzdeni. Különösen veszélyes a zsigeri zsírszövet, ami a belső szerveinket borítja, továbbá, ha kóros mértékben felszaporodik, jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet. A zsigeri zsírszövet anyagcseréje jóval aktívabb (a sejtek anyagcseréjének melléktermékei az ártalmas szabadgyökök), mint testünk más zsírszövetei, ráadásul hormonszerű anyagokat termel, mint pl. stresszhormont. A zsigeri zsírtól nem egyszerű megszabadulni, így a sportolás sem elegendő, a zsírbontásra rá kell segítenünk.
A magyar gasztronómia egyik meghatározó alapanyaga, ebből adódóan a chili paprika is egy sokak által kedvelt és fogyasztott zöldségféle. A chili paprika kivonatában található kapszaicin adja alapvetően a zöldség csípős, tüzes ízét. Ez az égető érzés azért tapasztalható, mert a kapszaicin egy olyan receptorhoz kapcsolódik, mely a hő- és fájdalom érzékelésért felel. Ez az anyag nemcsak az ételeinket teszi izgalmassá, hanem számos jótékony hatással is bír az emberi szervezetre nézve.
Antioxidáns hatása mellett serkenti a szervezet hőtermelését, ezáltal képes fokozni az energiafelhasználást a zsírraktárakból. Ennek következtében több energiát (kalóriát) égetünk el, ami beindítja a zsírégetést és meggátolja a további zsigeri zsír felhalmozódását. A chili paprika fogyasztása növeli a nyál és a gyomornedvek kiválasztását szervezetünkben, ami elősegíti a tápanyagok emésztését.
A kapszaicin az éhség-jóllakottság irányításáért felelős receptorok szabályozása révén képes csökkenteni az étvágyat és az éhségérzetet. Ez kevesebb kalória beviteléhez vezethet, ami különösen hasznos lehet azok számára, akik nem képesek nemet mondani a finom falatoknak. Megfigyelések szerint, aki hosszú ideje elegendő mennyiségű chili paprikát fogyaszt, az alacsonyabb energiatartalmú ételeket eszik, mert nem kívánja annyira a zsíros ételeket, mint előtte. Érdekesség, hogy a kapszaicin receptorok működésének felfedezését Nobel-díjjal ismerték el 2021-ben.
A kapszaicin hozzájárul a diéta támogató programok eredményességéhez, amin keresztül segíthet a hasi zsírtól való megszabadulásban, így az egészséges testsúly elérésében. Ezen felül támogatja a bélflóra hasznos elemeit és azok működését.
Az öregedés lassításában és az egészséges élet hosszútávú fenntartásában fontos szerepet játszik a lelki egyensúly megtalálása is. Köztudott, hogy azok a középkorúak, akik sokkal fiatalabbnak érzik magukat a koruknál, a hétköznapokban igyekeznek pozitívan gondolkodni és olyan dolgokkal foglalkozni, ami örömet okoz nekik, legyen ez a család, valamilyen hobbi űzése vagy a testmozgás.
Sportolás közben a szervezet boldogsághormont, azaz endorfint termel. Ez a vegyületcsoport felelős a boldogság, az öröm, az elégedettség kialakulásáért. A kapszaicin tartalmú chili paprika fogyasztásakor a csípő, égő érzés ellensúlyozására az agy szintén megemeli az endorfin felszabadulását, amely így hozzájárul a jó közérzethez is.
A kapszaicinnek a vérbőségfokozó hatása is kimutatott, hiszen azzal, hogy szabályozza a vérnyomást, javítja a keringést és ezért érezzük felfrissültnek magunkat. Ennek köszönhetően nem csupán az álmosság elűzésében segíthet, hanem egy nagyobb energialöketet is ad. A vérkeringés felpörgetése az anyagcsere fokozásához is hozzájárul, ami közvetve szintén részt vesz a zsírégetés fokozásában, ezzel az egészséges testsúly megtartásában.
Ha az oxidatív stresszel és a súlyfelesleggel felvesszük a küzdelmet, akkor nem csak egészségesebbek lehetünk, de a biológiai öregedést lelassíthatjuk. Ebben segíthet a Szent-Györgyi Albert Retard 1000 mg C-vitamin & capsaicin étrend-kiegészítő filmtabletta: mindkét összetevő antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, amivel segít a sejteknek az oxidatív stresszel szembeni védekezésben, emellett a C-vitamin támogatja az immunrendszert, így hozzájárul a vitalitás megőrzéséhez, a kapszaicin pedig a zsigeri zsír égetésében nyújthat segítséget. Szent-Györgyi Albert nemcsak kutatta, de maga is fogyasztotta a C-vitamint, ezért azt vallotta, hogy „minél több van bennünk, annál élőbbek vagyunk s a hatás maximumát a tökéletes egészség és vitalitás mutatja”.